NieuwsCorona in de VS

Trump heeft ‘corona onder controle’, maar een pro-Biden spotje dat het tegendeel laat zien niet

President Trump probeert een televisiespotje tegen te houden, waarin zijn aanpak van de coronacrisis wordt gehekeld. In het spotje worden zijn relativerende uitspraken over het gevaar afgezet tegen een grafiek van de pijlsnelle opmars van het virus in de Verenigde Staten.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het spotje is gelanceerd door Priorities USA, een politieke actiegroep die Trumps rivaal Joe Biden steunt. Het laat een reeks geruststellende uitspraken van Trump horen, terwijl de grafiek van het aantal coronagevallen steeds verder stijgt. ‘Dit is hun nieuwe verzinsel’, ‘We hebben het helemaal onder controle’, ‘Op een goede dag zal het als bij toverslag verdwijnen’, ‘We hebben geweldig werk gedaan en het tot een minimum beperkt’, enzovoort. Tot slot volgt de boodschap van Priorities USA: ‘Amerika heeft een leider nodig die we kunnen vertrouwen.’

Trumps campagneteam reageerde als door een wesp gestoken op het spotje. Televisiestations in Florida, Pennsylvania, Michigan, Minnesota en Wisconsin – allemaal cruciale staten die Trump nodig heeft voor zijn herverkiezing – werden gesommeerd onmiddellijk op te houden met het uitzenden van het verkiezingsspotje. Als ze toch doorgaan, volgen er gerechtelijke stappen tegen de zenders.

De anti-Trump-organisatie kondigde meteen aan dat ze het spotje ook in andere staten zal laten uitzenden. ‘Trump wil niet dat de kiezers de waarheid horen. We zullen ons niet laten intimideren’, zei Guy Cecil, het hoofd van Priorities USA.

Democratisch nepverhaal

Ondanks Trumps voorspelling dat zijn regering het virus snel onder controle zou krijgen, is het aantal ontdekte gevallen nu al opgelopen tot ruim 85 duizend, waarmee de VS China hebben ingehaald.

Trumps campagneteam klaagt dat de president niet het virus een verzinsel heeft genoemd, maar slechts bedoelde dat de Democraten er politieke munt uit proberen te slaan, net zoals met hun ‘nepverhaal’ dat Trumps team in 2016 met de Russen onder één hoedje speelde.

Zelfs als een rechter het daarmee eens zou zijn, is het uiterst onwaarschijnlijk dat het spotje zal worden verboden. Dat zou volgens Priorities USA een ernstige aantasting van de vrijheid van meningsuiting betekenen. Anderen wijzen erop dat pro-Republikeinse verkiezingsspotjes ook bol staan van de leugens en halve waarheden. Ook Trump zelf neemt het volgens hen niet zo nauw met de waarheid.

Voorlopig lijkt Trump weinig schade te lijden door de coronacrisis. De waardering voor zijn aanpak van de crisis is juist gestegen: volgens de verschillende opiniepeilingen is 45 tot 49 procent van Amerikanen positief. Aanvankelijk was dat veel lager. De stijging is vooral te danken aan onafhankelijke kiezers. Als dat klopt, is dat goed nieuws voor de president: het is precies het deel van het electoraat dat hij nodig heeft om zijn herverkiezing binnen te slepen.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden