Trump had het volste recht om geheime informatie met de Russen te delen, vindt hij zelf

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag kritiek van de hand gewezen dat hij vorige week in zijn ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov geheime informatie heeft prijsgegeven. 'Als president wilde ik deze informatie delen met Rusland, waar ik het volste recht toe had', verdedigde de president zich in een tweet.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vorige week in Washington.Beeld afp

Trump reageerde dinsdag vroeg in de ochtend voor het eerst op de commotie. Volgens hem was er geen vuiltje aan de lucht. Wat hij deed, betoogde hij in een tweet, was in het landsbelang

Verschillende bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten zeggen tegen The Washington Post dat Trump zijn mond voorbij heeft gepraat over Islamitische Staat (IS). Het zou het gaan om uiterst gevoelige informatie die een belangrijke inlichtingenbron betrokken bij IS in gevaar zou hebben gebracht. De informatie die Trump al dan niet met opzet prijsgaf zou via een kanaal zijn gewonnen dat geen toestemming heeft gegeven om de informatie door te geven aan andere landen.

De gevoeligheid van de informatie zorgde ervoor dat alleen enkele specifieke functionarissen ervan op de hoogte waren en dat ook bondgenoten niet op de hoogte mochten worden gesteld. Naast minister Lavrov zou ook de Russische ambassadeur Sergej Kisljak de geheime informatie hebben aangehoord.

Lachend

De ontmoeting tussen de twee Russische hoogwaardigheidsbekleders en Trump was vorige week al zeer beladen. De Amerikaanse president had de twee uitgenodigd op aandringen van Rusland, in de week waarin hij de FBI-directeur ontsloeg omdat Trump vond dat die te veel bezig was met mogelijke banden tussen Rusland en de Trumpcampagne. Het Witte Huis liet geen journalisten toe bij de gevoelige ontmoeting tussen de drie mannen. Russische media publiceerden echter foto's waarop te zien is hoe Trump blij lachend de hand schudt van de Russische minister.

Nu blijkt ook het gespreksonderwerp gevoelig te liggen. Trump deelde details over een terreurdreiging door laptops aan boord van vliegtuigen. The Washington Post schrijft dat het verklappen van die geheime details door Trump kan betekenen dat de Amerikanen een belangrijke buitenlandse bron kunnen verliezen die informatie over IS heeft. Voor ieder ander zou het openbaren van zulke staatsgeheimen zelfs strafbaar kunnen zijn, maar volgens de krant mag een president veel openbaar maken.

The Washington Post kwam maandagavond als eerste naar buiten met het verhaal, maar al snelden volgden andere Amerikaanse media met bevestigingen. Volgens Reuters vertelde Trump de Russen over een terroristische aanslag die IS gepland had. Als snel kwam de regering-Trump met hele en gedeeltelijke ontkenningen. Een hooggeplaatste adviseur binnen het Witte Huis ontkent dat er staatsgeheimen zijn gedeeld. De nationale veiligheidsadviseur McMaster zegt dat hij bij de ontmoeting was en dat het artikel in The Washington Post niet waar is.

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson reageerde in een persbericht op de beschuldigingen: 'Tijdens de bijeenkomst van Trump met minister van Buitenlandse Zaken Lavrov werd een breed scala aan onderwerpen besproken, waaronder de gezamenlijke inspanningen en bedreigingen rond de strijd tegen het terrorisme', aldus de mededeling van het Witte Huis. 'Tijdens de bijeenkomst werd de aard van de specifieke bedreigingen besproken, maar er werd niet gesproken over bronnen, methoden of militaire operaties.'

'Onverantwoord'

Zowel Democratische als Republikeinse politici reageren kritisch op het nieuws. Topdemocraat Dick Durbin noemt Trumps gedrag 'gevaarlijk' en 'onverantwoord'. Hij zegt dat hij hoopt dat Republikeinen de president duidelijk kunnen maken dat hij de veiligheid van het land in gevaar brengt. 'We kunnen staatsgeheimen toch niet weghouden van de president?' De Democratische senator Mark Warner noemt het bericht 'een klap in het gezicht voor de inlichtingendiensten', 'als het waar is'.

De Republikeinse politicus Bob Corker zegt dat het vrijgeven van een bron iets is 'dat je gewoon niet doet'. 'Daarom houden we de informatie die we van inlichtingendiensten krijgen ook zo goed afgedekt, om dit te voorkomen.' Trump heeft volgens The New York Times niet gezegd wie de bron is, maar de angst is dat de Russen dat op basis van de informatie wel kunnen achterhalen.

Dit is belangrijk Trump-nieuws

We kunnen ons voorstellen dat al dat nieuws over Trump nogal overdadig overkomt. Daarom verdelen we het in deze Trumpfilter in verschillende categorieën. Dit nieuws kan grote consequenties hebben en moet je dus echt blijven volgen. Het valt dan ook in de categorie 'belangrijk'.

Lees verder

Bijna ieder ander zou erom worden ontslagen of gearresteerd: het verklappen van een spionagegeheim is ofwel een stommiteit, ofwel hoogverraad. Voor de president gelden echter andere regels. Toch heeft Donald Trump weer laten zien dat hij niet goed weet om te gaan met de verantwoordelijkheid van het presidentschap.

Maak je borst maar nat Trump: de FBI laat niet met zich sollen. Met het ontslag van directeur James Comey heeft Donald Trump de oorlog verklaard aan de FBI. En dat zal hij weten ook. De organisatie slaat altijd meteen terug.

Trump op de foto met 'topspion' Poetin, maar Amerika mocht het niet zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden