NieuwsKavanaugh

Trump gelooft niet in beschuldigingen tegen Kavanaugh, maar houdt deur open om steun in te trekken

President Trump heeft erkend dat hij sceptisch staat tegenover de seksuele beschuldigingen tegen beoogd opperrechter Brett Kavanaugh, omdat hij ook van hetzelfde werd beticht. Trump zei nog achter Kavanaughs voordracht te staan, maar van gedachten te kunnen veranderen afhankelijk van wat hij vandaag hoort tijdens de hoorzitting in de Senaat.

President Trump woensdag tijdens de persconferentie in New York.Beeld AFP

Het treffen tussen Kavanaugh en zijn belangrijkste aanklaagster in de Justitiecommissie van de Senaat, dat live wordt uitgezonden, dreigt op een politiek spektakel uit te lopen. 

‘Het beïnvloedt mijn mening en weet je waarom?’, aldus de Amerikaanse president tijdens een persconferentie in New York over de seksuele intimidatie waaraan hij zich schuldig zou hebben gemaakt. ‘Omdat er ook een hoop valse beschuldigingen tegen mij waren. Ik ben al lang een bekend persoon. Mensen willen bekend worden, zij willen geld. Als ik dit allemaal zie, kijk ik er anders tegen aan. Het hoort niet zo te zijn dat je schuldig bent, tot is bewezen dat je onschuldig bent.’

Trump doelde op de meer dan twaalf vrouwen die tijdens de presidentscampagne van 2016 naar voren kwamen en hem beschuldigden van seksuele intimidatie. Opvallend was dat de president voor het eerst de deur openhield om zijn steun in te trekken mocht Kavanaugh, die lid moet worden van het Hooggerechtshof, vandaag in de problemen komen.

‘Het is mogelijk dat ik van gedachten verander op basis van wat ik hoor’, aldus de president over de hoorzitting in de Senaat, die om vier uur Nederlandse tijd begint. 

De Californische hoogleraar Christine Blasey Ford, die een bom heeft gelegd onder de voordracht van Kavanaugh met haar beschuldiging dat hij haar aanviel toen zij 15 jaar was, zal dan gehoord worden. Trump zei dat hij zeker ging kijken naar de hoorzitting, net als miljoenen andere Amerikanen. ‘Ik denk dat het een erg, erg belangrijke dag wordt in de geschiedenis van ons land.’ 

Dronken

De Republikeinen hebben 51 stemmen nodig om Kavanaugh in het Hooggerechtshof te krijgen. Hoewel ze de meerderheid hebben in de Senaat, is de benoeming van Kavanaugh niet meer zeker. Veel zal afhangen van hoe drie Republikeinse senatoren, onder wie de gematigde Susan Collins, zullen reageren op het optreden van Ford en Kavanaugh in de Senaatscommissie. Met name zal worden gekeken hoe geloofwaardig de hoogleraar overkomt. 

Kavanaugh wordt door in totaal vier vrouwen ervan beticht dat hij op de middelbare school en op de universiteit zich aan hen vergreep. Alleen Ford zal vandaag worden gehoord. Deze hoogleraar aan de Palo Alto-universiteit, zegt dat Kavanaugh in 1982 tijdens een feestje haar kleren probeerde uit te trekken terwijl hij een hand op haar mond hield. Hij zou toen dronken zijn geweest. 

Na de openingsverklaringen van Ford en Kavanaugh zal het tweetal aan de tand worden gevoeld. De Republikeinen, die nog altijd hopen dat Kavanaugh het schandaal overleeft, hebben een vrouwelijke aanklager uit Arizona aangesteld om Ford te ondervragen. Zij willen zo voorkomen dat het beeld ontstaat van mannen - alle Republikeinse leden van de commissie zijn man - die kritische vragen stellen over het verhaal van Ford.

Ford zegt in haar verklaring, die al is vrijgegeven, dat het voorval haar leven ‘drastisch’ heeft veranderd. ‘Ik was lange tijd te bang om iemand de details te vertellen’, aldus Ford. ‘Ik schaamde mij ook. Ik probeerde mij ervan te overtuigen, omdat Brett mij niet had verkracht, dat ik verder moest gaan met mijn leven. En dat ik mij moest voorhouden dat het nooit was gebeurd. De acties van de heer Kavanaugh hebben mijn leven beschadigd.’ 

Kavanaugh is van plan meteen in de aanval te gaan. Hij spreekt in zijn korte openingsverklaring van ‘leugenachtige beschuldigingen’. ‘Deze groteske karaktermoord zal, als wordt toegestaan dat het succes heeft, capabele en goede personen ontmoedigen om ons land te dienen’, aldus Kavanaugh. Hij geeft toe dat hij in die tijd wel eens teveel bier dronk. 'Ik was niet perfect in die tijd', aldus de man die een van Amerika's hoogste rechters wil worden. 'Ik heb haar of wie dan ook dit nooit aangedaan.'

Of de benoeming van Kavanaugh doorgaat, zal onder andere afhangen van de Republikeinse senator Susan Collins. Als zij vandaag tot het oordeel komt dat Kavanaughs positie onhoudbaar is geworden, dan zullen mogelijk nog twee andere Republikeinen haar voorbeeld volgen. Het gaat om Jeff Flake en Lisa Murkowski.Beeld EPA

Nu er meerdere beschuldigingen liggen, is het voor Republikeinse senatoren lastig geworden in te schatten hoe zij zich moeten opstellen om zelf in november herkozen te worden. Is het politiek verstandig om Trump te volgen, die Kavanaugh onvoorwaardelijk steunt?

De karikaturale discussie over Brett Kavanaugh spoort niet met wat we weten over de menselijke natuur, schrijft columnist Frank Bruni in The New York Times.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden