Nieuwswitte huis

Trump geeft tv-predikant plek in Witte Huis

Met Paula White-Cain heeft de regering van de Amerikaanse president Donald Trump er een opmerkelijk nieuw gezicht bij. De president heeft haar benoemd tot speciaal adviseur in het Witte Huis.

Redactie
Paula White-Cain tijdens de openingsdag van de Republikeinse Conventie in Cleveland in 2016. Beeld AP
Paula White-Cain tijdens de openingsdag van de Republikeinse Conventie in Cleveland in 2016.Beeld AP

De steenrijke vrouw is een televisiepredikant die een populistische vorm van het evangelische christendom predikt. Ze houdt er echter omstreden visies op na, die zelfs bij andere christenen niet in goede aarde vallen.

White oefent al jaren invloed uit in het Witte Huis. De 53-jarige vrouw kent Donald Trump al meer dan vijftien jaar en samen met andere evangelische christelijke adviseurs heeft ze regelmatig vergaderingen met de president. Nu treedt ze aan als adviseur van Trumps Faith and Opportunity Initiative, dat religieuze groepen meer inbreng moet geven in overheidsprogramma’s over onderwerpen zoals godsdienstvrijheid en de bestrijding van armoede.

De president noemt haar zijn oude vriendin, spirituele adviseur en persoonlijke dominee. Toen hij in 2016 een gooi naar het presidentschap deed, speelde White een belangrijke rol in het motiveren van haar achterban.

Vorige week plaatste White op Twitter een foto van een gebedsmoment in het Witte Huis, waarbij ze samen met andere gelovigen bad voor Donald Trump.

‘Prosperity gospel’

De vrouw is echter meer omstreden dan andere evangelische predikanten. White is een aanhanger van de prosperity gospel, de stelling dat God gelovigen beloont met persoonlijk en financieel succes. Veel christenen beschouwen die visie echter als ketterij.

Net zoals veel andere tv-predikanten maakte White in het verleden meermaals gebruik van haar positie als religieuze leider om zichzelf te verrijken. Zo waarschuwde ze haar aanhangers vorig jaar voor de ‘gevolgen’ als ze geen geld zouden schenken aan haar religieuze beweging. Op haar website verkoopt ze verder een ‘Favor Seed’ (letterlijk vertaald een ‘Gunstenzaadje’, red.) voor 130 dollar (117 euro), dat mensen moet helpen bij het bestrijden van ‘schulden, depressie, een werk- of gezondheidsprobleem’.

‘Uitbuiting’

Aanhangers van andere christelijke stromingen en meer gematigde evangelicals zijn het niet eens met haar visie. Het feit dat White haar geestelijkheid aanwendt ‘om de armen uit te buiten... zou een reden tot bezorgdheid moeten zijn voor mensen van alle religies’, reageert Jonathan Wilson-Hartgrove, een vrijzinnig evangelische priester. ‘Hoewel we religie in het openbare leven vaak omschrijven als progressief versus conservatief, is het belangrijk om op te merken dat Paula White zelfs binnen dat kader een extremist is en dat altijd is geweest’, zegt hij.

De benoeming van White is ‘een erg onheilspellend teken’ en toont aan dat ‘christelijk narcisme’ het Witte Huis bereikt heeft, zegt William J. Barber II, een bekende Amerikaanse protestantse minister en politieke activist.

Onderzoek

In 2007 startte de vooraanstaande Republikeinse senator Chuck Grassley een onderzoek naar haar financiën, omdat ze gebruikmaakte van een privévliegtuig, luxueuze villa en kredietkaarten die op naam van de kerk stonden. Uiteindelijk werd dat onderzoek gestaakt, zonder enige conclusie.

Tot begin dit jaar leidde White een megakerk in Florida. In mei gaf ze de fakkel door aan haar zoon en kondigde ze aan dat ze een universiteit en 3 duizend nieuwe kerken zou stichten.

Tijdens haar preken doet White vaak aan glossolalie, ook wel tongentaal genoemd, waarbij ze geluiden maakt die geen overeenkomst vertonen met een bestaande taal en voor de toehoorders onbegrijpelijk zijn. Ze vergelijkt Trump met God. De media die zich verzetten tegen ‘de roeping van president Trump’ zijn demonisch en moeten volgens de predikant afgebroken worden in Jezus’ naam.

Meer over Trump

Is het een slimme zet in aanloop naar de presidentsverkiezingen? Of probeert de Amerikaanse president de hoge belastingen in New York te ontlopen? Wat de reden ook is: Trump heeft zíjn New York ingeruild voor Florida. ‘Onze welgemeende condoleances aan de goede mensen van Florida,’ twitterde de New Yorkse burgemeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden