Trump geeft kabinet vorm met benoeming drie hardliners

Met de voorgenomen benoeming van drie hardliners op het terrein van nationale veiligheid heeft Donald Trump de rechterflank van zijn staf en kabinet (na de benoeming van chefstrateeg Steve Bannon, baas van Breitbart, het doorgeefluik van extreem-rechtse geluiden) verder versterkt. Republikeinen prijzen de keuzes, Democraten hebben er vooral kritiek op.

Pompeo, Flynn en Sessions zijn voorgedragen als staf- en kabinetsleden.Beeld afp

De voordrachten (de Senaat moet ermee instemmen) duiden erop dat Trump zijn harde retoriek uit de campagne ook in daden wil omzetten. Immigratie en islam zijn de belangrijkste doelwitten van de drie voorgedragen mannen, maar ook de burgerrechten lijken in het gedrang te komen.

Senator Jeff Sessions (69) uit Alabama, die de nieuwe minister van Justitie moet worden, geldt als een ouderwetse zuidelijke conservatief. Hij schaarde zich in augustus 2015 als eerste senator achter Trump. 'Dit is precies het plan dat Amerika nodig heeft', zei hij over Trumps anti-immigratieideeën, zoals de muur langs de grens met Mexico en de massale deportatie. 'Amerika's immigratiewetten moeten de belangen dienen van zijn eigen burgers.'

Als nationale veiligheidsadviseur heeft Trump generaal Michael Flynn (57) op het oog, de voormalige directeur van het de militaire inlichtingendienst die twee jaar geleden door Obama werd ontslagen. Flynn, die alom als groot tacticus is geprezen voor zijn optreden in Afghanistan, is de afgelopen jaren steeds meer in complottheorieën gaan geloven. Hij heeft de islam 'een gezwel' genoemd en was het na de aanslag in Orlando met Trump eens dat moslims (tijdelijk) moeten worden geweerd uit de Verenigde Staten. Ook vindt hij een nationaal register voor moslims een goed idee.

Volgens hem is de 'radicale extremistische islam' de belangrijkste vijand van Amerika, en moet bijvoorbeeld Rusland daarom te vriend worden gehouden. Flynn zat in augustus naast Vladimir Poetin tijdens een diner ter ere van de verjaardag van Russia Today, de door het Kremlin gefinancierde propagandasite waar Flynn ook voor werkt. Flynn was ook een van de aanjagers van de 'sluit haar op'-spreekkoren tijdens de Republikeinse Conventie in Cleveland.

Michael FlynnBeeld ap

Surveillance

Nummer drie is Mike Pompeo (52), een Tea Party-congreslid uit Kansas die CIA-directeur wordt. Als West Point-officier, Harvard-jurist en ondernemer in luchtvaart- en olie-industrie heeft hij daarvoor een bruikbaar cv; maar Trump heeft hem vooral gekozen omdat hij een van de leden is van de commissie die de val van de diplomatieke post in Benghazi in 2012 onderzocht. Pompeo bleef Hillary Clinton, die daar als minister verantwoordelijk voor was, daar fel op aanvallen.

Ook heeft Pompeo zich fel uitgelaten over moslims: volgens hem zijn islamitische leiders in Amerika medeschuldig aan aanslagen, omdat ze die niet veroordelen (hoewel ze dat herhaaldelijk hebben gedaan). Hij wil de surveillancebevoegdheden van de inlichtingendiensten, die als gevolg van de Snowden-onthullingen werden ingeperkt, weer uitbreiden.

Ook Sessions, de toekomstige minister van Justitie, zit trouwens op die lijn. Hij vindt het afluisteren zonder rechterlijke toestemming gerechtvaardigd, is tegen de toewijzing van advocaten aan terreurverdachten, en is voor martelpraktijken zoals waterboarding - omdat ze werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden