NieuwsDonald Trump

Trump gebruikte het ‘n-woord’ als hij bij familie was, beweert zijn nicht

Donald Trump wordt al zijn hele leven achtervolgd door beschuldigingen van racisme. Zijn nicht Mary, die een bestseller schreef over de Trumpfamilie, heeft die verhalen donderdag nieuw leven ingeblazen. De miljardair bezigde in de familie niet alleen het ‘n-woord’, maar ook antisemitische taal, volgens haar.

De broers en zussen van Donald Trump, met uiterst links hijzelf. Nicht Mary is de dochter van Trumps oudere, overleden broer Freddy jr. (rechts van Donald) . Beeld Instagram
De broers en zussen van Donald Trump, met uiterst links hijzelf. Nicht Mary is de dochter van Trumps oudere, overleden broer Freddy jr. (rechts van Donald) .Beeld Instagram

‘Ja, natuurlijk’, zei Mary Trump in een interview met MSNBC resoluut op de vraag of ze ooit had gehoord dat Trump racistische of antisemitische uitlatingen had gedaan als de familie bijeenkwam. ‘En ik denk dat dit niemand zal verbazen, als je ziet hoe racistisch hij vandaag de dag is.’ In een interview met The Washington Post herhaalde ze de opmerkelijke beschuldiging.

Mary Trump, wier boek Te veel en nooit genoeg in slechts drie dagen al 950 duizend keer over de toonbank is gegaan, zegt dat de vastgoedmiljardair het ‘n-woord’ gebruikte als hij over zwarte Amerikanen sprak. Dit was voordat hij president was. Ook was hij er volgens haar niet vies van om Joden te stereotyperen. Deze laatste beschuldiging is pikant, omdat Trumps dochter Ivanka zich in 2009 bekeerde tot het jodendom vanwege haar huwelijk met Jared Kushner, telg uit een Joodse familie uit New Jersey.

Volgens de 55-jarige Mary, die zich de woede van de president en de rest van de Trumpclan op de hals haalde met haar boek, was het in de familie ‘normaal om dit soort dingen te zeggen’ over sommige bevolkingsgroepen. Vooral de ouderen, onder wie haar oom, zagen dit niet als een probleem. ‘Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was’, aldus Mary. ‘Ik deelde hun ideeën over ras en het jodendom totaal niet. Maar als je opgroeit met het beeld dat dit volstrekt normaal is, dan denk je er niet verder over na.’

Bandopname met ‘n-woord’

Het Witte Huis ontkende donderdag direct dat Trump ooit het ‘n-woord’ had gebezigd op familiebijeenkomsten. ‘De president gebruikt dit soort woorden niet’, aldus een woordvoerder. ‘Dit is een boek vol leugens.’ Beschuldigingen dat Trump racistisch taalgebruik niet schuwt, zijn niet nieuw. Wel is het voor het eerst dat iemand uit de Trumpfamilie de president hiervan beticht.

Twee jaar geleden moest Trump zich ook verdedigen, na een soortgelijke beschuldiging. Een van de weinige zwarte medewerkers van de president, Omarosa Manigault-Newman, schreef toen in haar boek Unhinged dat Trump in zijn tv-tijd buiten het oog van de camera het ‘n-woord’ gebruikte. Ze zei dit van drie bronnen te hebben gehoord. Tijdens het filmen van zijn succesvolle realityshow The Apprentice, waaraan Omarosa meedeed, zou de miljardair zich op deze manier hebben uitgelaten.

Volgens Omarosa, die met ruzie uit het Witte Huis was vertrokken, zou er zelfs een bandopname bestaan. Ze moest toen echter erkennen dat ze zelf nooit had gehoord dat Trump het omstreden woord in de mond nam, ook niet in het Witte Huis. ‘Het is triest dat een ontevreden oud-medewerker van het Witte Huis probeert te verdienen aan deze leugenachtige aanvallen’, aldus Trumps woordvoerder. Ook toen zei het Witte Huis dat dit boek doorspekt was met ‘leugens’.

Woede latino’s

Dat er in zijn regering en op het Witte Huis zo weinig gekleurde medewerkers zitten – hersenchirurg Ben Carson is Trumps enige zwarte minister – wordt de president al sinds zijn aantreden nagedragen door met name zwarte organisaties. In de latinogemeenschap had Trump het al in 2015 verbruid, toen hij Mexicaanse immigranten ‘verkrachters’ noemde. De laatste maanden haalde de president zich opnieuw de woede op de hals van zwart Amerika met zijn kritiek op de Black Lives Matter-beweging en een retweet van een filmpje van een aanhanger die ‘white power’ schreeuwde.

Leugens of niet, het boek van Mary Trump over ‘de gevaarlijkste man van de wereld’ is niet aan te slepen. Het verkochte aantal van 950 duizend is een nieuw record voor de gerenommeerde uitgever Simon & Schuster. Het gebeurt niet vaak in de VS dat een boek al in de eerste week zo goed wordt verkocht. De uitgever doet deze weken ook goede zaken met een ander Trump-boek, van voormalig nationale veiligheidsadviseur John Bolton. Van The Room Where It Happened, waarin de president wordt afgeschilderd als een politieke amateur die voortdurend blundert, werden in de eerste week 780 duizend exemplaren verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden