Trump gaat met tegenzin akkoord met sancties tegen Rusland

Met tegenzin heeft president Trump zijn handtekening gezet onder een wet die nieuwe sancties oplegt aan Rusland. De wet betekent dat er voorlopig niets zal komen van zijn pogingen de betrekkingen met Rusland te verbeteren.

De Amerikaanse president Trump schudt de hand van de Russische president Poetin op de G20 in Hamburg. Op de voorgrond staat de voorzitter van de Europese Commissie Juncker. Beeld epa

Trump zei dat hij de wet had ondertekend hoewel die allerlei mankementen vertoonde. Het Witte Huis heeft vooral bezwaar tegen passages die de de bevoegdheid van de president beperken om zonder toestemming van het Congres te onderhandelen over wijziging van de sancties. 'Het Congres slaagde er zelfs niet in na zeven jaar praten met succes te onderhandelen over een zorgwet', schamperde Trump. Daarmee verwees hij naar de mislukte pogingen van de Republikeinen Obamacare te vervangen door een veel beperkter zorgstelsel.

De beperkingen op zijn bevoegdheden druisen volgens Trump in tegen de grondwet, aangezien die wat het buitenlands beleid betreft het primaat bij de president legt. 'Deze wet maakt het moeilijker overeenkomsten te sluiten die gunstig zijn voor de Amerikanen, doordat die de bewegingsruimte voor de uitvoerende macht beperkt', zei Trump.

Weinig keus

Maar Trump had weinig keus: zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat had de wet vrijwel zonder tegenstemmen aangenomen. Daarmee gaven de Congresleden een duidelijk signaal af aan Trump dat zij het niet eens zijn met zijn beleid ten opzichte van Rusland. Zowel de Democraten als de Republikeinen vrezen dat Trump bereid zal zijn concessies aan Rusland te doen, ondanks de annexatie van de Krim en Ruslands rol in de oorlog in het oosten van Oekraïne.

Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president Poetin, zei dat Rusland niet zal zwichten voor de nieuwe Amerikaanse sancties. Die zijn vooral gericht tegen de Russische energiesector, de voornaamste bron van inkomsten van het land. De wet verbiedt Amerikaanse bedrijven deel te nemen aan energieprojecten die voor meer dan 33 procent in handen zijn van Russische firma's. Ook mogen buitenlandse bedrijven niet meewerken aan de aanleg van Russische olie- en gaspijpleidingen, zoals Nord Stream 2.

Dat laatste stuitte op bezwaren van de Europese Unie, die met tegenmaatregelen dreigde. Om tegemoet te komen aan de Europese bezwaren heeft het Congres de tekst iets afgezwakt. President Trump mag Europese bedrijven vrijstellen van de sancties. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, toonde zich tevreden over de wijzigingen. Maar hij waarschuwde dat de EU zal reageren als blijkt dat Europese bedrijven getroffen worden door de sancties.

Rusland is diep teleurgesteld over de nieuwe sanctiewet, die ook maatregelen tegen Iran en Noord-Korea bevat. Eerder deze week kondigde Moskou al een tegenmaatregel aan en gaf het de VS opdracht zijn diplomatieke staf in Rusland met liefst 755 man te reduceren. Zij moeten uiterlijk begin september zijn vertrokken. Met die maatregel reageerde Rusland ook op de uitwijzing van 35 Russische diplomaten door de VS eerder dit jaar. President Obama kondigde die sanctie vlak voor zijn aftreden af als vergelding voor de pogingen van Rusland de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Lees meer over de Amerikaanse president Trump

Rusland stuurt 755 Amerikaanse diplomaten het land uit. Dat heeft president Vladimir Poetin zondag tegenover de Russische televisie laten weten. Volgens Poetin moeten de VS hun ambassadepersoneel per 1 september terugbrengen tot 455 man, net zoveel als er Russische diplomaten in de VS zijn.

Trump is opnieuw in opspraak geraakt door een bericht in de Washington Post dat hij zijn medewerkers vorige maand persoonlijk opdracht heeft gegeven een valse voorstelling van zaken te geven over het omstreden onderhoud van zijn zoon Donald jr. met een Russische advocaat.

Met het ontslag van stafchef Reince Priebus heeft Donald Trump een van de laatste lijnen vanuit het Witte Huis naar de Republikeinse partij gekapt. Terwijl de Amerikaanse president zich omringt met loyalisten, groeit de weerstand vanuit zijn eigen partij.

Het Witte Huis wordt geacht de vrije wereld te runnen. Kan generaal Kelly de orde herstellen? New York Times columnist Roger Cohen heeft twijfels. Met het vertrek van 'Scaramouch' is de commedia niet voorbij.

Trumpfilter
Nieuws over Donald Trump: soms vermakelijk, soms verontrustend en soms gewoon heel raar. We kunnen ons voorstellen dat al dat nieuws nogal overdadig overkomt. Daarom verdelen we het in verschillende categorieën. Wat is echt belangrijk, wat is eigenlijk gewoon business as usual en wat is vooral afleiding?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.