Trump gaat advocatenkosten uit eigen zak betalen voor onderzoek naar samenwerking Kremlin

De Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten zijn advocatenkosten in verband met het onderzoek naar de banden tussen zijn campagneteam en de Russen voortaan uit eigen zak te betalen. Tot dusver liet de onroerendgoed-miljardair die betalen uit de campagnekas van de Republikeinen voor de verkiezingen van 2020.

Bert Lanting
Donald Trump Beeld afp
Donald TrumpBeeld afp

In augustus betaalde het Republikeinse Nationale Comité (RNC) 194 duizend euro voor de kosten die Trump die maand opliep als gevolg van de onderzoeken van speciaal aanklager Robert Mueller en het Congres naar de mogelijke samenwerking tussen Trumps team en het Kremlin. Volgens Amerikaanse kranten zou Trump van april tot juni dit jaar al bijna 600 duizend euro aan rekeningen van zijn advocaten hebben ontvangen. Over de eerste drie maanden van zijn presidentschap bedroeg de rekening voor juridische bijstand ongeveer 220 duizend euro.

Het gaat om de kosten voor de persoonlijke advocaten die Trump heeft ingehuurd om zich Mueller van het lijf te houden. Behalve de banden tussen het Trumpteam en de Russen onderzoekt Mueller ook of het ontslag van FBI-chef James Comey door Trump in mei neerkomt op belemmering van de rechtsgang. Dat is een misdrijf dat aanleiding zou kunnen vormen voor een afzettingsprocedure tegen de president.

Ook Trumps zoon Donald jr. heeft al honderdduizenden euro gekregen uit de campagnekas voor de herverkiezing van zijn vader. De teller staat volgens gegevens van de Republikeinse partij momenteel op 254 duizend euro. Het is onduidelijk of ook die betalingen nu ophouden. Trump jr. is in het vizier gekomen van Mueller nadat was bekend geworden dat hij een ontmoeting heeft gehad met een Russische advocate die belastende informatie over Hillary Clinton zei te hebben.

Trump heeft steeds gezegd dat alle berichten die zijn mensen hebben samengespannen met de Russen volstrekte onzin zijn. Maar het onderzoek van Mueller breidt zich steeds verder uit. Diens team heeft Trumps vroegere stafchef Reince Priebus, voormalig woordvoerder Sean Spicer en de stafchef van de nationale Veiligheidsraad Keith Kellog al verhoord, maar wil nu ook Witte-Huisjurist Don McGahn en chef voorlichting Hope Hicks spreken.

Om hen financieel uit de wind te houden onderzoeken Trumps advocaten nu de mogelijkheden om een fonds op te zetten om de advocatenrekeningen van Trumps medewerkers te betalen. Sommigen van hen vrezen dat zij aan de grond komen te zitten door de onderzoeken van Mueller en het Congres. Een verhoor door Muellers team of de onderzoekscommissies van het Congres komt al gauw op enkele tienduizenden euro's aan advocatenkosten te staan.

Trump heeft eerder laten doorschemeren dat hij zelf ook zou willen bijdragen aan hun verdediging, maar het is niet helemaal duidelijk of dat mag. Mogelijk zal het worden gezien als een poging om zijn medewerkers te beïnvloeden. Tijdens het Watergate-schandaal droeg het herverkiezingsfonds voor president Nixon ook bij aan de juridische kosten voor de 'loodgieters' die bij het hoofdkwartier van de Democraten hadden ingebroken. Dat was volgens het Congres duidelijk een poging hen om te kopen hun mond te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden