nieuws ivanka trump

Trump flink in verlegenheid doordat dochter Ivanka privé e-mailadres gebruikte voor overheidszaken

President Trump is flink in verlegenheid gebracht doordat zijn dochter Ivanka vorig jaar haar persoonlijke e-mailaccount gebruikte voor overheidszaken. De handelwijze van Ivanka, presidentieel adviseur, is pikant omdat Trump tijdens de verkiezingen Hillary Clinton hard aanviel voor hetzelfde vergrijp. 

President Trump met zijn dochter Ivanka tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Ohio. Beeld REUTERS

Ivanka’s gebruik van een persoonlijk e-mailaccount kwam aan het licht nadat overheidswaakhond American Oversight een WOB-verzoek had ingediend om haar mailberichten in te zien. Dit werd geweigerd. Diverse ministeries en overheidsdiensten gaven uiteindelijk honderden e-mails van Ivanka vrij nadat de waakhond naar de rechter was gestapt.

Uit de e-mailberichten die American Oversight heeft gepubliceerd, blijkt dat Trumps dochter onder anderen communiceerde met de ministers van Onderwijs en Economische Zaken over beleidszaken, afspraken en ontmoetingen. Ambtenaren in de VS moeten overheidsaccounts gebruiken. Ook bepaalt een wet dat alle communicatie van het Witte Huis bewaard moet blijven. Dit is echter onmogelijk als medewerkers, zeker presidentiële adviseurs, hun persoonlijke e-mailadres gebruiken.

President Trump en het Witte Huis hebben nog niet gereageerd op Ivanka’s e-mailgedrag. Maar Trumps dochter sloeg meteen terug. Via haar advocaat Abe Lowell ontkende Ivanka maandag dat ze vertrouwelijke of geheime overheidsinformatie had gedeeld met anderen, wat Clinton wel deed toen zij minister van Buitenlandse Zaken was in de regering-Obama. 

Uit onderzoek van de FBI bleek dat Clinton destijds iets meer dan honderd geheime e-mails op haar persoonlijke server had. Ivanka’s advocaat verklaarde verder dat Ivanka haar persoonlijke e-mailadres slechts korte tijd had gebruikt in het eerste jaar van Trump en bovendien alleen voor logistieke en familiezaken.

Onderzoek Congres

American Oversight-directeur Austin Evers drong meteen aan op een onderzoek van het Congres. Dit onderzoek moet onder andere duidelijk maken of Ivanka vertrouwelijke informatie deelde en of ze al haar e-mails inmiddels heeft overgedragen.

‘De familie van de president staat niet boven de wet’, aldus Evers. ‘President Trump en hoge Congres-leiders hebben de afgelopen twee jaar duidelijk gemaakt dat het gebruik van een persoonlijk e-mailadres voor overheidszaken een ernstig misdrijf is. Eentje die onderzocht moet worden en zelfs moet leiden tot vervolging. Wij verwachten dat deze regel ook zal worden toegepast in deze zaak.’

Trump bekritiseerde justitie, de FBI en de regering-Obama tijdens de presidentsverkiezingen voor het niet vervolgen van Clinton vanwege haar e-mailschandaal. Tijdens de campagne riepen Trumps aanhangers, tot zichtbaar genoegen van de Republikein, voortdurend op tot het ‘opsluiten’ van Clinton. Ook opperde Trump dat hij de oud-minister mogelijk zou laten vervolgen als hij president zou zijn.

Ivanka Trump, die adviseur is van de president, met de Republikeinse senator Bob Corker tijdens een persconferentie over een wet om infrastructuurinvesteringen in ontwikkelingslanden te bevorderen. Beeld EPA

‘Schaamteloze hypocrisie’

Aanhangers van de Clintons waren er snel bij om Ivanka’s misstap te bekritiseren. ‘De schaamteloze hypocrisie van deze mensen blijft mij verbazen’, twitterde Robert Reich, minister van Arbeid onder president Bill Clinton en een aanhanger van Hillary tijdens de presidentsverkiezingen. Hij wees erop dat nu zes medewerkers van de president persoonlijke e-mailadressen hebben gebruikt nadat Trump het Witte Huis had betreden.

Onder hen zijn voormalig Witte Huis-strateeg Steve Bannon en Stephen Miller, die de president onder andere adviseert over immigratie. Reich: ‘Terwijl Ivanka een persoonlijke e-mailaccount gebruikt voor overheidszaken, belt haar vader met een onbeveiligde mobiele telefoon die wordt afgeluisterd door de Chinezen.’ De oud-minister doelt hier op een recente onthulling dat de president nog steeds een oude privé-telefoon gebruikt om onder anderen vrienden te bellen.

Maar Peter Mirijanian, woordvoerder van Ivanka’s advocaat, vond een vergelijking met het Clinton-schandaal grote onzin. ‘Zij plaatste geen privéserver thuis of op kantoor, geheime informatie werd nooit verspreid en e-mails werden niet vernietigd’, aldus de adviseur in een verklaring.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.