Trump feliciteert Erdogan wél met uitslag referendum

Terwijl vanuit Europa veel kritiek klinkt op met name de gang van zaken rondom het Turkse referendum, heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan gebeld om hem te feliciteren met het succes in de volksraadpleging van zondag. Het Witte Huis heeft een verslag van het korte gesprek naar buiten gebracht.

President Donald Trump in zijn werkkamer in het Oval Office.Beeld ap

Met zijn felicitatie negeerde Trump de bezorgdheid die zijn ministerie van Buitenlandse Zaken eerder op de dag had uitgesproken over de gang van zaken rond het referendum.

Een woordvoerder van het ministerie wees onder andere op 'waargenomen onregelmatigheden' tijdens de stemming. Verkiezingswaarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hadden ook hierop gewezen. Erdogan haalde echter uit naar de waarnemers. Hij zei dat ze 'hun plaats moesten kennen'. Ook noemde de Turkse president het referendum 'de meest democratische verkiezing ooit in een westers land'.

De felicitatie van Trump voor Erdogans overwinning in het referendum toont de goede relatie met Erdogan. Onder president Obama verslechterde de band met de Turkse president de afgelopen jaren, vanwege de autoritaire politiek van Erdogan. Obama zei vorig jaar dat hij 'verontrust' was over onder andere de beperking van de persvrijheid in Turkije.

Eerder op de dag wilde het Witte Huis inhoudelijk niet ingaan op de gang van zaken voorafgaand aan en tijdens de volksraadpleging in Turkije. 'Er is een internationale commissie die dat bekijkt en haar bevindingen over tien tot twaalf dagen zal rapporteren. We wachten af en laten de leden hun werk doen', zei woordvoerder Sean Spicer.

Kloof

Tandengeknars en kritiek in Europa nadat Erdogan het referendum wint. Vergroot de uitslag de kloof tussen Turkije en Europa?

Omstreden

Trump en Erdogan spraken niet alleen over het referendum. Ook het gebruik van chemische wapens in Syrië en de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) kwamen aan bod. De Amerikaanse president bedankte Erdogan voor het steunen van de Amerikaanse kruisrakettenaanval op een Syrische luchtmachtbasis begin deze maand.

Het Turkse referendum is omstreden. Het nee-kamp had volgens de OVSE geen eerlijke kans tegenover de goed geoliede ja-campagne van Erdogan.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken laat in een persbericht weten bezorgd te zijn over de uitslag van het referendum. 'Deze grondwetswijzigingen concentreren veel macht in één persoon. De Europese Unie zal het verdere verloop kritisch moeten beoordelen.'

Koenders roept Turkije op de aanbevelingen van de Raad van Europa, 'waar Turkije lid van is', op te volgen. Hij deelt de zorgen van de OVSE over het 'ongelijke speelveld' in aanloop naar het referendum.

Door een krappe meerderheid van ja-stemmers in het referendum kan een grondwetswijziging worden doorgevoerd die de president van Turkije veel macht bezorgt. Erdogan wees echter alle beschuldigingen van de hand. Zijn regering besloot maandag de noodtoestand opnieuw met drie maanden te verlengen. Deze werd ingesteld na de mislukte staatsgreep van vorig jaar zomer. Het parlement buigt zich dinsdag over de verlenging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden