NieuwsCoronavirus

Trump: Europeanen dertig dagen niet welkom in VS

De Amerikaanse president Donald Trump ontzegt reizigers vanuit Europa de toegang tot de Verenigde Staten vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) voor dertig dagen. Hij neemt deze maatregel om verdere verspreiding van het coronavirus in de VS tegen te gaan.

President Donald Trump spreekt de natie toe vanuit het Oval Office. Beeld AP
President Donald Trump spreekt de natie toe vanuit het Oval Office.Beeld AP

De bepaling heeft betrekking op alle reizigers die de afgelopen twee weken in 1 van de 26 Schengenlanden zijn geweest. Daaronder valt ook Nederland. Reizen naar de VS vanuit het Verenigd Koninkrijk blijft wel toegestaan. In het VK zijn tot nu toe zo’n 460 besmettingsgevallen gemeld.

In eerste instantie zei Trump dat de maatregel ook het vrachtverkeer tussen Europa en de VS betreft, maar die uitspraak trok hij later weer in.

Amerikanen en mensen met een permanente verblijfsvergunning mogen na een grondige controle wel hun land nog in. Vluchten vanuit Europa zijn nog toegestaan maar mogen op een beperkt aantal vliegvelden landen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle inwoners van het land opgeroepen om niet te reizen.

Volgens brancheorganisatie ANVR is er nog veel onduidelijk over de reisrestrictie. Directeur Frank Oostdam gaat ervan uit dat mensen hun reis kunnen annuleren. ‘Als luchtvaartmaatschappijen niet meer kunnen vliegen en reisorganisaties hun reizen niet meer kunnen uitvoeren, krijgen mensen hun geld terug en kunnen ze kosteloos annuleren.’

Noodmaatregelen

President Trump stelt dat hij er vertrouwen in heeft dat de VS op een adequate manier reageert op besmettingsgevaar. Hij roept het Congres op om financiële noodmaatregelen goed te keuren die de economische gevolgen voor Amerikanen kunnen verzachten.

De Verenigde Staten verdient flink aan toeristen uit Europa. In maart 2019 kwam 29 procent van alle toeristen die het land bezochten uit Europa. Gezamenlijk geven Europeanen jaarlijks miljarden dollars in de VS uit. Brancheorganisatie U.S. Travel Association zegt in een reactie dat de 15,7 miljoen Amerikanen die in de reisbranche werken, hard zullen worden getroffen door de maatregel.

Volgens Trump is de Europese Unie niet vroeg genoeg gestopt met vluchten van China naar Europa. De VS heeft eind januari al een inreisverbod opgelegd voor buitenlandse reizigers die veertien dagen daarvoor in China waren. Eind februari zijn soortgelijke beperkingen opgelegd voor mensen die in Iran verbleven.

Trump zegt dat zijn regering uitgebreid met Europese bondgenoten over de maatregel heeft overlegd, maar een diplomaat weerspreekt dat tegenover persbureau Reuters. De diplomaat, die niet bij naam genoemd wil worden, zegt dat Trump ‘geen waarschuwing’ heeft gegeven voordat hij de reisrestricties bekendmaakte.

Momenteel zijn meer dan 115.000 mensen wereldwijd besmet met het longvirus. Daarvan wonen er zeker 1.670 in de VS. Het grootste deel van de dodelijke slachtoffers, inmiddels meer dan 4.200, vielen in China. In de VS vielen tot nu toe 56 doden, waarvan het grootste aantal in de staat Washington.

‘Reizigers gaan dit voelen’

Het aangekondigde inreisverbod gaat grote impact hebben op Schiphol. Dat zei een woordvoerder van de luchthaven enkele uren na de persconferentie van Trump: ‘Er gaan veel vluchten van en naar de Verenigde Staten. Dus reizigers gaan dit voelen.’

Schiphol gaat donderdag inventariseren welke gevolgen het besluit van de Amerikaanse president precies heeft. Hiervoor wordt ook overleg gevoerd met luchtvaartmaatschappijen die op de VS vliegen, zoals KLM. Ook Delta en Norwegian Air vliegen vanaf Schiphol op de Verenigde Staten, aldus de woordvoerder.

De resultaten van de inventarisatie worden in de loop van donderdag verwacht.

Doen we wel genoeg? RIVM-baas Van Dissel: ‘Zodra iets op besmetting in het gezin wijst: isolatie’

De voetbalstadions gaan dicht maar de Efteling blijft open. Gezinsleden van patiënten moeten thuisblijven maar naar de winkel mogen ze wel. Vraag aan Jaap van Dissel, bij het RIVM hoofd infectieziektebestrijding: stellen we ons niet veel te slap op?

Hoe Hongkong het coronavirus met fluwelen hand in een ijzeren greep houdt

Zonder draconische maatregelen houdt Hongkong het virus in toom. Een opzien­barende prestatie. Wat doen ze daar zo goed?

In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden