NieuwsAmerikaanse verkiezingen

Trump erkent zijn nederlaag nog niet, maar zegt wel: ‘Als ik verlies, zal ik uit het Witte Huis vertrekken’

De Amerikaanse president Donald Trump weigert nog altijd zijn verlies bij de presidentsverkiezingen te erkennen. Wel zei hij op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving dat hij op ordentelijke wijze de macht aan verkiezingswinnaar Joe Biden zal overdragen. ‘Als blijkt dat mijn tegenstander de meeste kiesmannen achter zich heeft vergaard dan zal ik vertrekken uit het Witte Huis’, aldus Trump.

Redactie
De Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis voorafgaand aan een videoconferentie met vertegenwoordigers van de strijdkrachten op de nationale feestdag Thanksgiving. Beeld REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis voorafgaand aan een videoconferentie met vertegenwoordigers van de strijdkrachten op de nationale feestdag Thanksgiving.Beeld REUTERS

Of de uittredende president op 20 januari volgend jaar bij de inauguratie van zijn opvolger Joe Biden aanwezig zal zijn, liet hij in het midden. ‘Ik weet het antwoord, maar dat ga ik nog niet vertellen’, zei Trump.

Trump deelde opnieuw een sneer uit naar de nieuwszender Fox News, het rechtse televisiekanaal van mediamagnaat Rupert Murdoch dat hem al jarenlang door dik en dun steunt. ‘De kijkcijfers hebben een duik naar beneden gemaakt en die zullen blijven dalen’, aldus de president.

Trump is verbolgen over het feit dat de zender kort na de verkiezingen zijn tegenstander Joe Biden uitriep tot winnaar van de staat Arizona. Dat bleek echter wel de juiste inschatting van Fox te zijn. Biden won Arizona met een kleine 11.000 stemmen verschil, maar Trump betwist die uitslag en claimt, zonder bewijs te leveren, dat er verkiezingsfraude is gepleegd. Trump heeft zich sinds de verkiezingen al meermalen negatief uitgelaten over Fox.

Joe Biden vergaarde 306 kiesmannen. Trump kwam niet verder dan 232 stemmen in het electorale college. De 538 kiesmannen stemmen op 14 december. Die stemming vindt plaats in hun eigen staat, die vervolgens de uitslag daarvan doorstuurt naar de Senaat in Washington. De president van de Senaat en de archivaris moeten de uitslagen uiterlijk 23 december binnen hebben.

De officiële resultaten worden vervolgens doorgestuurd naar het nieuw samengestelde Congres. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden komen op 6 januari in nieuwe samenstelling in een gezamenlijke zitting voor het eerst bijeen. President Trump zou van plan zijn een digitaal mediakanaal te beginnen nu nieuwszender Fox News minder dan voorheen op zijn hand is, zeiden bronnen eerder deze maand.

Zo gaat Trump straks zijn schulden aflossen – of niet
Donald Trump heeft een omvangrijk vastgoedimperium, waarvoor hij honderden miljoenen dollars geleend heeft. Die moet hij de komende jaren aflossen als hij geen president meer is. Maar hoe?

Trump verleent gratie aan Flynn. Kan hij ook zichzelf gratie verlenen en zo aan vervolging ontsnappen?
Nu zijn aftreden nadert, overweegt president Trump gratie te verlenen aan vertrouwelingen die in de problemen zijn gekomen als gevolg van het Rusland-onderzoek. Woensdag begon hij met Michael Flynn. Trump zou zelfs spelen met de gedachte zichzelf gratie te verlenen. Mag dat?

Het spel is voorbij voor Trump (maar dat betekent niet dat hij zich nu ook koest zal houden)
Het spel lijkt dan toch voorbij voor Trump. Zijn pogingen om de verkiezingsuitslag om te keren zijn op niets uitgelopen. Zijn verlies is onvermijdelijk geworden, al blijft het de vraag of Trump de realiteit onder ogen wil zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden