Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Welke risico's kleven daaraan?

Donald Trump heeft vandaag bekendgemaakt dat de Amerikaanse ambassade in Israël verplaatst gaat worden van Tel Aviv naar Jeruzalem. Waarom is dit zo'n omstreden besluit? Drie redenen.

Palestijnse demonstranten protesteren tegen de beslissing van Trump en verbranden Amerikaanse en Israëlische vlaggen in de Gaza-strook. Beeld afp
Palestijnse demonstranten protesteren tegen de beslissing van Trump en verbranden Amerikaanse en Israëlische vlaggen in de Gaza-strook.Beeld afp

1. Jeruzalem vormt het hart van het conflict tussen Israël en de Palestijnen

Afgelopen zomer nog braken er rellen uit toen Israël extra veiligheidsmaatregelen nam rondom de Al Aqsa-moskee, een islamitisch heiligdom op de Tempelberg - door Arabieren Haram al-Sharif genoemd. Pas toen Israël de omstreden detectiepoortjes en camera's verwijderde, keerde de rust terug. Begin deze eeuw luidde een bezoek van de Israëlische politicus Ariel Sharon aan de Tempelberg de bloedige Tweede Intifada (Palestijnse volksopstand) in. Religie en nationalisme zijn een brisante combinatie. De Palestijnen zien het oostelijk deel van Jeruzalem, waar de Al Aqsa-moskee en de Rotskoepel staan, als toekomstige hoofdstad van een eigen staat. Maar Israël beschouwt heel Jeruzalem als 'eeuwige, ongedeelde hoofdstad' van de Joodse staat.

2. Traditionele rol van VS als bemiddelaar staat op het spel

Met de erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad door Trump staat de traditionele rol van de Verenigde Staten als bemiddelaar op het spel. In de ogen van de Palestijnen hebben de Amerikanen partij gekozen. Daardoor zijn ze hun geloofwaardigheid kwijt. Mogelijk is het zelfs het einde van het vredesproces, zei een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Abbas had gehoopt dat Trump het vastgelopen vredesproces nieuw leven zou inblazen. Aan het begin van zijn ambtstermijn zei Trump een 'ultiem akkoord' tussen Israël en de Palestijnen voor mogelijk te houden. Maar zelfs de contouren van een Amerikaans plan zijn de afgelopen maanden niet duidelijk geworden. Een rol voor Europese landen als bemiddelaar wordt door Israël afgewezen.

De Rotskoepel is een islamitische schrijn op de Tempelberg in Jeruzalem. Beeld reuters
De Rotskoepel is een islamitische schrijn op de Tempelberg in Jeruzalem.Beeld reuters
Donald Trump met de Israëlische premier Netanyahu in mei dit jaar. Beeld epa
Donald Trump met de Israëlische premier Netanyahu in mei dit jaar.Beeld epa

3. De betrekkingen met Arabische landen worden op scherp gezet

Trump heeft de bestrijding van 'islamitisch terrorisme' verheven tot prioriteit van zijn presidentschap. Daarvoor heeft hij de steun nodig van landen als Irak, Egypte en Saoedie-Arabië. Die landen hebben Trump de afgelopen dagen gewaarschuwd niet tot erkenning van Jeruzalem over te gaan, op straffe van oplopende spanningen in de regio. De regering-Trump probeerde juist de banden met Arabische landen aan te halen. Washington ziet met name Saoedie-Arabië als tegenwicht voor Iran, dat in de ogen van de Amerikaanse president (en de Israëlische regering) een kernmacht-in-wording en sponsor van terrorisme is. Hoewel Arabische landen voornamelijk een lippendienst hebben bewezen aan 'de Palestijnse zaak', verenigt Trump die landen nu achter het onderdrukte 'broedervolk'.

Nabil Abu Rudeinah, woordvoerder van de Palestijnse president. Beeld afp
Nabil Abu Rudeinah, woordvoerder van de Palestijnse president.Beeld afp

Trump negeert waarschuwingen
Verschillende Amerikaanse media meldden dinsdagnacht dat Trump woensdag Jeruzalem zal erkennen als hoofdstad van Israël.

Tranen in Oost-Jeruzalem
De verovering van Oost-Jeruzalem, dit jaar vijftig jaar geleden in de Zesdaagse Oorlog, bracht veel Israëliers tot tranen. Die vloeien er nog steeds, nu vooral in de moslimwijk waar meer en meer Joden zich vestigen. Lees het verhaal en bekijk voor/na-foto's.

Drie vragen en antwoorden
In zes dagen (5 t/m 10 juni 1967) versloeg Israël de legers van Egypte, Syrië en Jordanië en veroverde het de Sinaï, de Golan, de Westelijke Jordaanoever en oostelijk Jeruzalem. Hoe zat het ook alweer?

Links de Westmuur (Klaagmuur) in Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog (1967) en rechts anno 2017. Beeld afp
Links de Westmuur (Klaagmuur) in Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog (1967) en rechts anno 2017.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden