Trump en zieke Clinton vliegen elkaar in de haren met nieuwe aanvalsvideo's

Hillary Clinton mag dan ziek thuis zitten, vanaf haar ziekbed heeft ze frontaal de aanval heropend op Donald Trump. Nadat ze op Twitter bijna twee dagen lang de miljardair niet had kunnen bekritiseren, bestookte ze Trump dinsdag met een nieuwe aanvalsvideo. Hij zwijgt echter nog steeds op Twitter, tegen zijn doen, over de rel rond Clintons medische ineenstorting in New York.

Stieven Ramdharie
Donald Trump maandag in North Carolina. Beeld Reuters
Donald Trump maandag in North Carolina.Beeld Reuters

Clinton kwam in actie nadat Trump maandag, gebruikmakend van haar gedwongen afwezigheid, de Democraat op diverse fronten had aangevallen.

Centraal thema in zijn offensief was Clintons omstreden uitspraak dat de helft van Trumps aanhangers 'een groep stakkers' is die zich te buiten ging aan racisme en last had van vooroordelen. Deze opmerking van Clinton, gedaan vrijdag tegenover donors, raakte door haar instorting ondergesneeuwd.

Maar Trump blies de rel maandag opnieuw leven in, onder andere in een serie tv-interviews. Zijn doel: zoveel mogelijk punten scoren nu ze gedwongen weg was en in de verdediging was gedrongen door de pikante uitspraak. In een nieuwe aanvalsvideo van een halve minuut liet hij Clintons opmerking horen waarin ze Trumps aanhangers uitmaakt voor 'islamofoob' en 'homofoob'.

Vervolgens worden beelden getoond, heel slim, van de bezoekers van zijn bijeenkomsten. Gewone Amerikanen: huismoeders, vaders, arbeiders, Latino's, zwarte kiezers. 'Hillary Clinton demoniseert op gemene wijze hardwerkende mensen', zo wordt de video afgesloten. Trump, wetend dat hij maximale publiciteit zou krijgen, ging er tijdens bijeenkomsten in Baltimore en North Carolina met gestrekt been in.

Enthousiaste aanhangers van Trump begroeten de miljardair maandag in North Carolina. Hij viel daar Hillary Clinton fel aan. Beeld AP
Enthousiaste aanhangers van Trump begroeten de miljardair maandag in North Carolina. Hij viel daar Hillary Clinton fel aan.Beeld AP

Walgelijk

'Ze gebruikte alle walgelijke termen tegen deze patriottische mannen en vrouwen', aldus Trump, die zo'n 13 miljoen kiezers achter zich kreeg tijdens de voorverkiezingen. 'De minachting die Hillary Clinton heeft getoond voor miljoenen Amerikanen, diskwalificeert haar voor een openbare functie. Je kan geen presidentskandidaat zijn als je in je hart zoveel minachting hebt voor de Amerikaanse kiezer. Je kan dit land niet leiden, als je zo laatdunkend denkt over zijn burgers.' Hij deed een beroep op de zieke Clinton: excuses aanbieden of haar campagne beëindigen.

Clinton, die gedwongen rust moest nemen in haar huis in Chappaqua, kon niet anders dan een teken van leven geven. Nadat ze in twee tweets meldde dat het goed met haar ging en dat ze 'popelde' om weer aan de slag te gaan, belde ze CNN's Anderson Cooper om de kiezers en zijn kijkers te overtuigen dat er niets aan de hand was. En dat ze nog gewoon in leven was.

Ze maakte van de gelegenheid gebruik om de aanval op Trump te openen. 'Vergelijk wat jullie over mij hebben met de informatie die jullie over hem hebben', zei ze over de summiere informatie die Trump tot nu toe heeft vrijgegeven over zijn gezondheid. 'Het is écht tijd dat hij aan dezelfde eisen gaat voldoen, als het gaat om openheid, waaraan ik al jaren voldoe.' Ze eindigde de avond zonder Trump verder aan te vallen.

'Walgelijk varken'

Maar op dinsdagmiddag, na een serie saaie tweets over onderwijsbeleid, zagen Clinton en haar campagne zich gedwongen te reageren op Trumps toespraken. Nu met een eigen eigen aanvalsvideo. 'Trump zegt dat je "dit land niet kan leiden, als je zo laatdunkend denkt over zijn burgers",'twitterde Clinton, gebruikmaken van Trumps uitspraak in Baltimore. 'Dit is ook wat Trump heeft gezegd'.

Vervolgens zien we in zestig seconden, onder de noemer 'Hoe denkt Donald over de burgers', de beelden van Trump die een gehandicapte journalist van The New York Times nadoet. Van de miljardair die actrice Rosie O'Donnell een 'walgelijk varken' noemt en de gemartelde oorlogsheld John McCain aanvalt. Deze bloemlezing van Trumps bizarre uitspraken, eindigt met de korte, treffende tekst: 'Juist, ja.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden