NieuwsTrump en Xi

Trump en Xi leggen vete bij: samen in de strijd tegen coronavirus

De Amerikaanse en Chinese leiders Trump en Xi hebben vrijdag in een telefoongesprek tot samenwerking besloten in de strijd tegen het coronavirus. De twee wereldmachten stonden de afgelopen tijd lijnrecht tegenover elkaar, maar willen de crisis nu samen te lijf gaan. Dat gebeurde op de dag dat het aantal bevestigde besmettingen in de VS voor het eerst hoger was dan dat in China.

Een straatverkoper met een mondkapje in Jingzhou.  Beeld REUTERS
Een straatverkoper met een mondkapje in Jingzhou.Beeld REUTERS

‘Net een heel goede conversatie gehad met president Xi van China’, tweette Trump. ‘China heeft veel meegemaakt en heeft een goed begrip gekregen van het virus. We werken nauw samen. Veel respect!’ De uitspraken van Xi werden via de Chinese staatsmedia bekendgemaakt: ‘Beide zijdes zullen er baat bij hebben als we samenwerken, en beide zullen verliezen als we elkaar bekampen. Ik hoop dat de VS echte actie zullen ondernemen.’

De afgelopen weken waren de spanningen tussen de VS en China sterk opgelopen. Beide landen konden een externe vijand goed gebruiken om de aandacht af te leiden van de eigen fouten, maar de vete liep steeds meer uit de hand. Een Chinese overheidswoordvoerder propageerde complottheorieën over een Amerikaanse oorsprong van het virus. Trump bleef hardnekkig over ‘het Chinese virus’ spreken, tot woede van Beijing. Met dat laatste gaat hij nu stoppen, zegde hij toe.

Hoe de samenwerking tussen de VS en China eruit zal zien, werd niet concreet gemaakt. China zei in ieder geval informatie te zullen uitwisselen met de VS, en eventueel ook steun te verlenen, al werden daarover geen details gegeven. De VS telden vrijdag ruim 85 duizend bevestigde besmettingen, tegenover zo’n 82 duizend in China. Het werkelijke aantal bevestigde besmettingen ligt in China hoger, want het land telt – in strijd met WHO-normen – asymptomatische virusdragers niet mee.

In tegenstelling tot de VS, waar nu dagelijks duizenden nieuwe besmettingen worden gemeld, lijkt in China het ergste voorlopig achter de rug. Het land kampt vooral met importbesmettingen, door terugkerende Chinezen en buitenlanders. Om die reden heeft China vanaf zaterdag een inreisverbod voor buitenlanders ingesteld. Luchtvaartmaatschappijen mogen per land maar één keer per week naar China vliegen. Ook voor Chinezen in het buitenland wordt het dus moeilijk terug te gaan.

Xi zei in zijn gesprek met Trump dat China de hele tijd ‘transparant’ was geweest, maar vrijdag rezen opnieuw vragen over de officiële cijfers. Die geven aan dat in Wuhan 2.535 mensen zijn overleden door covid-19. Maar zakenblad Caixin meldde vrijdag hoe in één crematorium in Wuhan vijfduizend urnen werden geleverd. Wuhan telt acht crematoria. De urnen zijn weliswaar ook bedoeld voor niet-coviddoden, maar de hoeveelheid is moeilijk te rijmen met de officiële statistieken.

Volgens een arts werden coviddoden eind januari en begin februari even vaak niet geregistreerd als wel geregistreerd, door het enorme gebrek aan testkits.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden