Trump en Rubio verlagen zich tot stoten onder de gordel

De overgebleven Republikeinse presidentskandidaten zijn in de nacht van donderdag op vrijdag niet veel verder gekomen dan een urenlang debat vol persoonlijke aanvallen. Na wederzijdse opmerkingen van Donald Trump en Marco Rubio over de lengte van lichaamsdelen, werd het debat in de Amerikaanse stad Detroit nauwelijks nog inhoudelijk.

Marco Rubio en Donald Trump bij het debat in de nacht van donderdag op vrijdag.Beeld afp

Hoewel de drie debatleiders van Fox News ervoor probeerden te zorgen dat de kandidaten niet door elkaar heen schreeuwden en het publiek er niet overheen joelde, werd het een chaos op het podium. Naast het over-en-weer-gehak tussen Trump en Rubio kwam John Kasich weinig aan het woord en probeerde Ted Cruz het met aanvallen op Trumps zakelijke beslissingen. De vier mannen strijden binnen de Republikeinse partij om de nominatie voor het Amerikaans presidentschap. Trump staat zowel in de uitslagen als in de peilingen op kop wat leidt tot paniek binnen de partijtop en onder de overige kandidaten.

De wederzijdse hatelijke opmerkingen tussen Rubio en Trump van de afgelopen dagen werden aan het begin van het debat absurd. Trump ging serieus in op een eerdere belediging van Rubio: 'Kijk naar deze handen. Zijn dit kleine handen?' Rubio had gezegd dat Trump in zijn broek had geplast en hij zei dat Trump kleine handen had, 'en je weet wat ze zeggen over mannen met kleine handen'. Trump vatte dat blijkbaar op als een belediging van zijn geslachtsdeel en antwoordde in het debat: 'Ik kan je verzekeren dat er geen probleem is, zeker weten niet.'

'Klein mannetje'

Daarop noemde hij Rubio een 'klein mannetje' wat tot luid boegeroep uit de zaal leidde. Vervolgens probeerden de gespreksleiders de kandidaten te laten debatteren over werkgelegenheid. Maar zodra Rubio aan het woord was, verweet hij Trump dat er niet inhoudelijk met hem te praten valt. 'Je vraagt hem iets over de economie, en het eerste dat hij doet is een aanval inzetten over iets van een 'klein mannetje'. Dat is omdat hij geen antwoorden heeft.'

Afgelopen dinsdag haalde Trump in de Amerikaanse voorverkiezingen weer grote aantallen stemmen binnen. Ted Cruz won onder meer in zijn thuisstaat Texas, en probeerde nu in het debat de Trump-aanhangers aan te spreken. 'Ik snap dat jullie boos zijn op Washington.' Maar volgens hem maakt Trump met zijn verleden van politieke donaties net zo goed deel uit van de corruptie in de politieke hoofdstad.

'Adem in'

Cruz probeerde Trump aan te vallen op zijn beslissingen als zakenman. Hij begon over de rechtszaak die tegen hem loopt over de kwaliteit van de Trump University en hij verweet Trump dat hij in het verleden gedoneerd heeft aan Democratische kandidaten. De miljardair beaamde dat meteen en legde uit dat zijn zakelijke instincten ervoor zorgen dat hij soms van mening verandert. 'Je moet flexibel zijn.'

Ook op de vragen van de gespreksleiders antwoordde Trump dat hij op een aantal punten van mening is veranderd, als het gaat over automatische wapens en vluchtelingen. Tegen het einde van het debat kon Cruz het niet laten om zijn grote tegenstander ook persoonlijk aan te vallen. 'Tel tot tien', en 'Adem in, ik weet dat het moeilijk is', schamperde hij.

Donald Trump en Ted Cruz.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden