Trump en Poetin spreken af 'constructief samen te werken'

Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin hebben elkaar maandag voor het eerst gesproken. Volgens het Kremlin hebben de twee telefonisch afgesproken om een 'constructieve samenwerking' aan te gaan, onder andere op het gebied van terreurbestrijding. Ook premier Rutte heeft met Trump gebeld om de aankomende president te feliciteren met zijn verkiezing.

Redactie
Trump en Poetin hadden maandag voor het eerst contact. Beeld Reuters
Trump en Poetin hadden maandag voor het eerst contact.Beeld Reuters

In het telefoongesprek tussen Trump en Poetin zeiden de twee dat Rusland en de VS 'gezamenlijke inspanningen gaan doen om internationaal terrorisme en extremisme aan te pakken'.

'Het belang om een solide basis te creëren voor bilaterale betrekkingen werd benadrukt. In het bijzonder de ontwikkeling van de handelsbetrekkingen', zei het Kremlin in een verklaring. De twee landen moeten bovendien 'terugkeren naar een pragmatische samenwerking die voor beide kanten voordeel oplevert.'

Het team van Trump liet in een verklaring weten dat Poetin belde om Trump te feliciteren. Trump zei in het gesprek dat hij uitkeek naar een bestendige en sterke relatie met Rusland en het Russische volk. De twee leiders houden elkaar telefonisch op de hoogte en gaan een afspraak maken om elkaar in levende lijve te spreken. Trump wordt op 20 januari beëdigd. Obama onderhield gespannen betrekkingen met Poetin vanwege een reeks kwesties waaronder de oorlog in Syrië en de onrust in Oekraïne.

Felicitatie Rutte

Rutte sprak kort met Trump. De premier schrijft op zijn facebookpagina dat hij en Trump het belang hebben onderstreept van een blijvende nauwe samenwerking tussen ons land en de VS. Rutte schrijft dat de twee landen sterke historische, culturele en economische banden hebben.

Volgens hem leveren die nauwe transatlantische banden beide landen veel banen op. Verder is het volgens Rutte noodzakelijk om problemen gezamenlijk aan te pakken. 'Ik zie ernaar uit om de komende periode samen met Donald Trump verder te werken aan een veilige en welvarende wereld en een sterke relatie tussen de VS en de EU.'

Trump sprak eerder maandag met de Chinese president Xi Jinping. Samenwerking tussen China en de VS is de enige goede keuze wat betreft de relaties tussen de twee grootste economieën in de wereld. Die boodschap heeft Xi Jinping overgebracht aan Trump, meldde de Chinese staatstelevisie CCTV. Hij zei dat beide landen het meest profiteren van samenwerking en dat het nastreven van economische groei moet worden gecoördineerd.

Trump zou volgens CCTV hebben gezegd bereid te zijn de samenwerking tussen beide landen te versterken. Afgesproken is dat de twee leiders contact blijven houden en elkaar snel zullen treffen. De nieuwgekozen Trump haalde in de verkiezingscampagne veelvuldig uit naar China. Het land zou de waarde van zijn munt manipuleren en banen stelen uit de VS. Trump heeft gedreigd importheffingen in te voeren op Chinese producten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden