Trump en Poetin bereiken vooralsnog overeenstemming over conflict in Syrië

De eerste ontmoeting tussen Trump en Poetin verloopt in 'constructieve sfeer'. Buiten de vergaderzalen zoeken betogers en politie de confrontatie met elkaar.

Bert Lanting
null Beeld afp
Beeld afp

De Verenigde Staten en Rusland hebben overeenstemming bereikt over een staakt-het-vuren tussen de rebellen en de Syrische regeringstroepen in het zuidwesten van Syrië. De afspraak was het resultaat van het overleg tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Russische collega Poetin bij de bijeenkomst van de G20 in Hamburg. Het overleg duurde twee uur en een kwartier, veel langer dan was afgesproken.

undefined

'Er was zoveel te bespreken. Geen van beiden wilde ophouden', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson achteraf. Het was de eerste keer dat de twee leiders elkaar in levenden lijve ontmoetten sinds Trumps aantreden. Tillerson zei dat het gesprek in een 'constructieve' sfeer verliep. Maar volgens hem heeft Trump tijdens het gesprek wel de kwestie van de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen uitgebreid aan de orde gesteld.

Hoe het gesprek over de Russische hacks precies is verlopen, bleef echter onduidelijk. Tillerson sprak van een diep verschil van mening, maar volgens zijn Russische collega Sergej Lavrov zou Trump tegen Poetin hebben gezegd dat hij diens verzekering accepteert dat Rusland zich niet met de verkiezingen heeft bemoeid.

In ieder geval voelde geen van beiden er volgens Tillerson voor 'het verleden nog eens op te rakelen'. In plaats daarvan richtten Poetin en Trump zich volgens hem op de vraag hoe ze de relatie tussen hun landen nieuw leven kunnen inblazen.

Wat dat betreft is de afspraak over het bestand dat zondagmiddag moet ingaan, een eerste stap. De VS en Rusland staan tegenover elkaar in het conflict in Syrië. De VS steunen de gematigde rebellen, Rusland steunt het Syrische bewind. Maar Trump heeft altijd laten weten dat voor hem de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) vóór alles gaat.

'Dit is de eerste indicatie dat de VS en Rusland kunnen samenwerken in Syrië', zei Tillerson. Tot nog toe beperkte de samenwerking zich tot het doorgeven van de vluchtplannen van hun gevechtsvliegtuigen, zodat die elkaar niet per ongeluk zouden neerschieten.

De details van het akkoord moeten nog worden uitgewerkt, maar volgens Tillerson is het de bedoeling dat de Russische militaire politie samen met de Amerikanen gaat toezien op de naleving van het bestand. Het is nog onduidelijk hoe de rebellen hierop zullen reageren.

Trump en Poetin spraken ook over Noord-Korea, dat eerder deze week een intercontinentale raket lanceerde. Maar op dat punt is Trump niet veel verder gekomen. De VS, Japan en Zuid-Korea willen dat de VN-Veiligheidsraad met nieuwe sancties komt tegen Noord-Korea, maar Rusland voelt daar niets voor. In plaats daarvan pleit het voor het hervatten van de dialoog met Pyongyang.

Onder leiding van bondskanselier Merkel spraken de G20-landen af strengere maatregelen te nemen om terreurpropaganda op de sociale media tegen te gaan en de financiering van terroristische groeperingen af te knijpen. Maar volgens Merkel was er wat betreft heikele onderwerpen als de vrijhandel en klimaatverandering nog veel te doen voor de regeringsleiders. Op die punten liggen de VS dwars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden