Trump en Kim verklaren het volgende...

President Trump zet zijn handtekening onder de verklaring met de Noord-Koreaanse leider Kim (links). Beeld AP

President Donald J. Trump van de Verenigde Staten van Amerika en voorzitter Kim Jong-un van de Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK) hielden een eerste, historische topbijeenkomst in Singapore op 12 juni 2018.

President Trump en voorzitter Kim Jong-un voerden een uitgebreide, diepgaande en oprechte gedachtenwisseling over nieuwe betrekkingen tussen de VS en de DPRK en de inrichting van een blijvende en bestendige vredessituatie op het Koreaanse schiereiland. President Trump heeft de DPRK veiligheidsgaranties gegeven,en voorzitter Kim Jong-un bevestigde zijn vastberaden en niet-aflatende inzet om de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland te voltooien.

Ervan overtuigd dat de totstandbrenging van nieuwe betrekkingen tussen de VS en de DPRK zullen bijdragen tot vrede en welvaart op het Koreaanse schiereiland en de wereld, en erkennend dat de bouw aan wederzijds vertrouwen de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland kan bevorderen, verklaren president Trump en voorzitter Kim Jong-un het volgende:

1. De VS en de DPRK verbinden zich aan het realiseren van nieuwe betrekkingen tussen beide landen; in overeenstemming met het verlangen van burgers van beide landen naar vrede en welvaart;

2. De VS en de DPRK gaan samenwerken aan een blijvende en stabiele vrede op het Koreaanse schiereiland;

3. In een herbevestiging van de Panmunjom-verklaring [tussen Noord- en Zuid-Korea - red.] van 27 april, verbindt de DPRK zich aan het streven naar de complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland;

4. De VS en de DPRK zullen zich inspannen de stoffelijke resten van omgekomen Amerikaanse krijgsgevangenen en vermiste soldaten [slachtoffers van de Koreaanse oorlog - red] te verzamelen en de reeds geïdentificeerde onmiddellijk te repatriëren.

Erkennend dat de top tussen de VS en de DPRK – de eerste in de geschiedenis – een historische gebeurtenis van groot belang is geweest voor het overwinnen van decennia van spanningen en vijandigheden tussen de twee landen en voor een nieuwe toekomst, verbinden president Trump en voorzitter Kim Jong-un zich ertoe de bepalingen in deze gemeenschappelijke verklaring volledig en snel uit te zullen voeren. De Verenigde Staten en de DPRK verbinden zich ertoe zo spoedig mogelijk vervolgonderhandelingen te houden onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, en een hooggeplaatste Noord-Koreaanse functionaris om de resultaten van de top tussen de VS en de DPRK te implementeren.

President Donald J. Trump van de Verenigde Staten van Amerika en voorzitter Kim Jong-un van de Staatscommissie van de Democratische Volksrepubliek Korea hebben toegezegd samen te werken aan de ontwikkeling van nieuwe betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de DPRK en voor de bevordering van vrede, welvaart, en veiligheid van het Koreaanse schiereiland en van de wereld.

12 juni 2018

Sentosa Island

Singapore

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden