NieuwsOntmoeting Trump en Kim

Trump en Kim tekenen vooral een bewijs van goede wil

Het akkoord dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider dinsdagochtend in Singapore hebben getekend is in de eerste plaats een bewijs van goede wil. De tekst, een velletje met vier punten, bevat geen details maar vooral voornemens en doelstellingen.

Beeld EPA

De tekst kon worden opgemaakt uit een document dat Trump de fotografen toonde nadat hij het akkoord had getekend in het Capella-hotel op het Sentosa-eiland in Singapore.

Trump toont het ondertekende document.Beeld AFP

De vier hoofdpunten vormen vooral een startpunt voor volgende onderhandelingen. Het zijn merendeels ongespecificeerde intenties. Alleen het vierde punt, de repatriëring van gevallenen tijdens de Koreaanse oorlog (1950-1953) is concreet.

Op een rijtje: 

- De VS en Noord-Korea gaan ‘nieuwe relaties’ aan, ter vergroting van de ‘vrede en welvaart voor de burgers in beide landen’. 

- De VS en Noord-Korea gaan samen werken aan een ‘blijvende en stabiele vrede’ op het Koreaanse schiereiland. 

- Noord-Korea streeft naar ‘complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland’. 

- De VS en Noord-Korea gaan lichamen van omgekomen soldaten bergen.

Vanuit Singapore houden correspondenten Jeroen Visser (standplaats Seoul) en Michael Persson (standplaats New York) dit liveblog bij. Volg daar de hele dag het laatste nieuws. 

In de inleiding staat daarnaast dat ‘president Trump zich voorneemt veiligheidsgaranties te geven aan Noord-Korea’. Dat was voor Kim een belangrijke voorwaarde om toezeggingen te doen over de ontmanteling van zijn kernwapens.

Opvallend zijn de woorden die er niet in staan. De Amerikanen hadden bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de ‘complete, controleerbare en onomkeerbare’ ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma geëist. Daarvan is geen sprake. Op dit punt grijpt het akkoord terug op een verklaring die eind april al is opgesteld door Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon, in Panmunjom.

Spijker in de muur

Maar ook een bevestiging van iets wat er al was, is in diplomatieke termen een vooruitgang – een extra spijker in de muur. De vriendschappelijke toon van de hele top en het document dat daaruit is voortgekomen, is hoe dan ook een verbetering ten opzichte van een jaar geleden: het is verstandiger een nucleaire machthebber schouderklopjes te geven dan hem uit te schelden.

En dat geldt voor beide partijen. Twee ongeleide projectielen hebben zichzelf (of elkaar?) onder controle gekregen. Het is mogelijk dat alleen deze twee onorthodoxe leiders, op deze onorthodoxe manier, tot een soort vergelijk konden komen.

Aan de andere kant zit de duivel nog steeds in de details. De implementatie van deze mooie bedoelingen kan nog steeds uitlopen op een deceptie. De vervolgonderhandelingen zouden de nu gestabiliseerde verhoudingen weer aan het wankelen kunnen brengen.

Er is dus nog werk te doen. De komende maanden zal blijken of de twee leiders genoegen nemen met de propagandawaarde van deze top, of serieus uit zijn op vrede.

Dé handdruk

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea elkaar de hand geschud. Donald Trump en Kim Jong-un spraken elkaar vanochtend drie kwartier een-op-een, als startschot van de topontmoeting tussen de twee landen in Singapore. ‘Veel mensen zullen denken dat ze naar een sciencefictionfilm zitten te kijken’, zei Kim tegen Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden