Trump en Kim Jong-un zijn Large Adult Sons

Beeld de Volkskrant

Sorry, ik ga het weer hebben over iets dat zich voornamelijk op internet afspeelt. Ik weet dat 99 procent van jullie daar geen boodschap aan heeft, maar het is dit, of een stukje over mijn malle huisgenoot S., of iets anders huiselijks. Daar zitten jullie denk ik nog minder op te wachten.

Het internetfenomeen de Large Adult Son, dus. Ik las erover bij Jia Tolentino van The New Yorker, die in een vermakelijk stuk (The Land of the large adult son) de betekenis van 'de grote volwassen zoon' behandelt zoals die twee jaar geleden op Twitter ontstond. Iemand twitterde daar een foto van de ultraconservatieve Amerikaanse politicus Mike Huckabee - vader van Trumps perswoordvoerder Sarah Huckabee - die knus poseert met zijn gezin, waaronder zijn twee gigantische zonen, John Mark en David Huckabee.

David is de duisterste van de twee. Die martelde een hond dood en later werd hij eens gearresteerd op een vliegveld met een geladen vuurwapen op zak. Zijn broer John Mark had ooit een rolletje in een lowbudgetfilm, waarin hij seksistische schunnigheden debiteert. Uiteraard hebben ze voor deze misstappen niet een al te hoge maatschappelijke tol hoeven betalen; papa's geld en invloed maakt ze onaantastbaar.

David en John Mark Huckabee staan hiermee aan de basis van de Large Adult Son: grote, lompe jongens uit gefortuneerde families wier kwalijke streken tot ver in hun volwassen jaren worden afgedaan als 'kwajongensgedrag' waaraan je niet al te zwaar hoeft te tillen. Ook Donald Trumps zonen - Donald Jr. en Eric - vallen in deze categorie, met Donald Jr. als het treffendste voorbeeld. Die blunderde zich landverradend een weg door Russische malafide praktijken om Hillary Clinton een hak te zetten en werd uiteindelijk door zijn vader verdedigd als 'a good kid'.

Het interessantste punt dat Tolentino maakt is dat Large Adult Sons jongens zijn met een ongeneeslijk vadercomplex. 'Sons act out when they are defined by their fathers.' Altijd zijn ze bezig om uit de schaduw van hun vaders te treden, met chronisch baldadig jongetjesgedrag als gevolg.

Ook Donald Trump is een Large Adult Son, want kind van een overheersende man die zijn kroost met de nodige psychische defecten opzadelde.

Een van de interessantste Large Adult Sons van het moment, en niet door Tolentino genoemd, is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De foto's spreken voor zich. Maar ook zijn biografie maakt hem tot een exemplarische Large Adult Son. Kind van een dominante figuur; neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daden; is permanent bezig om te bewijzen dat hij zoon-af is; overgevoelig; komt met alles weg omdat zijn papa hem bergen geld en politieke macht heeft nagelaten.

Toen dit internetfenomeen Large Adult Son twee jaar geleden opkwam, kon je er nog probleemloos om lachen, want uiteindelijk ging het om figuren die alleen zichzelf en hun families tot last zijn. Maar nu leven we in een tijd waarin de Large Adult Sons over regeringsmacht beschikken. Hun daddy issues zijn nu ook onze issues, want deze eeuwig verongelijkte zonen beschikken over kernwapens, en om het punt te maken dat ze niet meer door hun vaders gedefinieerd willen worden, zijn ze in staat om een kernraket of twee te lanceren. Dat is baldadig jongetjesgedrag van een heel andere orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden