Trump en Cameron soebatten wat over moslimban-plan Republikein

De Britse premier David Cameron heeft zich niet onder de indruk getoond van een sneer van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Die zei vanmorgen in een interview op de Britse televisie dat de kans klein is dat beide heren een goede relatie op zullen bouwen, mocht Trump het schoppen tot president.

Redactie
Donald Trump Beeld reuters
Donald TrumpBeeld reuters

De Republikeinse presidentskandidaat reageerde daarmee op eerdere opmerkingen van Cameron, die Trumps plannen voor een tijdelijke ban van moslims die naar de Verenigde Staten wilden komen 'verdeeldheid zaaiend, dom en verkeerd' noemde.

'Het ziet er naar uit dat wij geen goede band zullen hebben, maar wie weet. Ik hoop op een goede relatie met hem, maar zo te horen wil hij het daadwerkelijke probleem niet bespreekbaar maken', aldus Trump.

Cameron gaf Trumps plan vanmorgen bij monde van zijn woordvoerder dezelfde kwalificaties mee. Maar voegde hij eraan toe, Cameron zal altijd samenwerken met de Amerikaanse president, wie het ook moge worden. De relatie tussen beide landen is immers een innige, en dat wil Cameron graag zo houden.

De miljardair ging ook nog in op het Brexit-referendum dat voor halverwege juni gepland staat. Hij leek de Britten een stemadvies voor het verlaten van de Europese Unie te geven: 'Ik heb veel zaken gedaan met de Europese Unie, het is zeer, zeer bureaucratisch, het is heel, heel moeilijk. Wat betreft Groot-Brittannië zou ik zeggen: 'waar heb je het voor nodig?'. Maar goed, iedereen moet zelf beslissen.'

Echo van Lindbergh

Ook Trumps eigen visie voor buitenlands beleid kenmerkt zich door een terugkeer naar het isolationisme. Vorige maand zette hij in een serieuzere beleidsspeech op uitnodiging van de denktank The National Interest zijn plannen uiteen.

Amerika Eerst: dat wordt het belangrijkste thema in het buitenlandse beleid van een eventuele president Trump. In een toespraak voor diplomaten, analisten en journalisten was de Republikeinse presidentskandidaat op zijn eigen vage manier duidelijk als altijd. 'De belangen van de Amerikaanse arbeider zullen altijd onze eerste prioriteit zijn.'

Trump kondigde het einde van het ideologisch geïnspireerde Amerikaanse buitenlandbeleid aan. Geen democratisering meer, geen omverwerping van regimes, geen interventies met een open einde, zoals de afgelopen jaren in het Midden-Oosten. Hoewel hij alleen de namen van Obama en Clinton noemde, zet Trump zich hiermee af tegen het Republikeinse neoconservatisme van George W. Bush en zijn adviseurs Donald Rumsfeld en Dick Cheney. 'We trekken ons terug uit de business van het natie-bouwen. Ons doel wordt stabiliteit.'

In drie kwartier bundelde Trump zijn buitenlandse proefballonnetjes van de afgelopen maanden in een min of meer coherent plan - al bleven details achterwege. Het was een onversneden isolationistisch verhaal, met letterlijke echo's van Charles Lindbergh begin jaren veertig, die met de America First-beweging wilde voorkomen dat de Verenigde Staten zich in de Tweede Wereldoorlog zouden storten.

Trump kiest isolationisme

Amerika Eerst: dat wordt het belangrijkste thema in het buitenlandse beleid van een eventuele president Trump. (+)

Want Amerika, dat is niet meer het lichtend voorbeeld. Vinden zowel Trump als Bernie Sanders. Hoe deze campagne een eind maakte aan de illusie. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden