NieuwsBosbranden Californië

Trump en Californische gouverneur bekvechten over bosbranden

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag de gouverneur van Californië Gavin Newsom ervan beschuldigd zeer slecht werk te leveren bij de bestrijding van de bosbranden in zijn staat. Hij dreigde zelfs de geldkraan dicht te draaien.

President Donald Trump in gesprek met gouverneur Gavin Newsom na de bosbranden van vorig jaar. Beeld AP
President Donald Trump in gesprek met gouverneur Gavin Newsom na de bosbranden van vorig jaar.Beeld AP

Volgens Trump heeft hij Newsom tijdens een eerdere ontmoeting al advies gegeven over de manier waarop hij de jaarlijkse bosbranden zou kunnen voorkomen. ‘Ik zei hem dat hij de grond van zijn bossen moet ‘schoonmaken’, los van wat zijn bazen, de milieu-activisten, van hem vragen’, aldus de president op Twitter.

Verder klaagde hij dat de gouverneur elk jaar de federale overheid om geld vraagt zodra de bosbranden uitbreken in Californië. ‘Hij gedraagt zich als een klein kind’, zou Trump hebben gezegd tegen journalisten in het Witte Huis.

Newsom beet – eveneens op Twitter – flink van zich af. ‘U gelooft niet in klimaatverandering. Neem dan ook geen deel aan deze discussie.’

Botsingen

Het botste al vaker tussen Trump en Californië, omdat de president vindt dat de staat zijn bossen en waterbronnen niet goed beheert.

In de buurt van Los Angeles braken donderdag door krachtige wind nieuwe bosbranden uit. Meer dan 1.500 brandweermannen zijn ingezet om de vlammen te bestrijden. Zondag is de wind wat gaan liggen, wat het gemakkelijker maakt om het vuur te blussen.

Een rampenfilm, maar dan echt

Het is weer raak met de bosbranden in Californië. Voor velen betekent het dat ze na twee jaar opnieuw op de vlucht zijn voor het vuur. Michael Persson beschrijft in deze reportage hoe dat in zijn werk gaat. Papieren, huisdieren, slaapzakken, inpakken en wegwezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden