Trump en Abe presenteren zich als beste maatjes: ook wat betreft Noord-Korea zitten ze op één lijn

De Verenigde Staten en Japan gaan 'maximale druk' uitoefenen op Noord-Korea om het land te dwingen te stoppen met zijn nucleaire wapenprogramma. Die boodschap gaven de Amerikaanse president Trump en de Japanse premier Abe maandag op een gezamenlijke persconferentie in Tokio.

Donald Trump en Shinzo Abe tijdens het welkomstdiner op maandag. Foto afp

Abe kondigde alvast nieuwe sancties aan tegen tientallen Noord-Koreaanse functionarissen. Ook gaat hij investeren in versterking en uitbreiding van het Japanse leger om de Noord-Koreaanse dreiging het hoofd te bieden. Trump was even daarvoor van het script afgeweken met de opmerking dat Abe geavanceerd Amerikaans wapentuig gaat kopen, 'zodat hij de volgende keer Noord-Koreaanse rakketten uit de lucht kan schieten'. Deze zomer vuurde Noord-Korea tot twee keer toe een raket af over Japans grondgebied.

Trump en Abe presenteerden zich tijdens de eerste etappe van Trumps Azië-reis als de beste maatjes. Maandag moest duidelijk worden dat ze ook wat betreft Noord-Korea op één lijn zitten. Ook Abe zei nu dat 'alle opties op tafel liggen', implicerend dat militair ingrijpen mogelijk is.

Innige band

In Zuid-Korea, waar Trump dinsdag aankomt, werd de afgelopen weken in de media ietwat jaloers geschreven over de innige band tussen Trump en Abe. Met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en Trump wil het tot nu toe nog niet zo vlotten. Zo kreeg Moon zijn Amerikaanse ambtsgenoot het afgelopen half jaar maar moeilijk aan de telefoon.

Op de achtergrond speelt een meningsverschil over de juiste koers ten opzichte van Noord-Korea. 'Waar Trump en Abe meer druk willen, benadrukt Moon dat naast sancties ook ingezet moet worden op dialoog', aldus Korea-expert David Straub, verbonden aan de Sejong-denktank in Seoul.

Moon won dit voorjaar de verkiezingen met onder meer de belofte toenadering tot Pyongyang te zoeken. Hij gelooft dat de Noord-Koreanen uiteindelijk voor rede vatbaar zullen zijn.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Foto epa

Preventieve aanval

Precies die houding werd eerder al door Trump belachelijk gemaakt, toen hij in een tweet Moon van 'appeasement' beschuldigde - daarmee implicerend dat de Zuid-Koreaanse leider naïef is. In Tokio zei Trump over zijn benadering: 'Sommigen zeggen dat mijn retoriek erg krachtig is. Maar kijk waar de zwakke retoriek van de afgelopen vijfentwintig jaar ons heeft gebracht.'

In Zuid-Korea groeit ook de zorg dat Trump een preventieve aanval op Noord-Korea serieus overweegt - een plan dat de Zuid-Koreanen koste wat kost willen voorkomen. Experts verwachten dat Pyongyang in het geval van een vergeldingsaanval eerst zijn raketten op Seoul zal richten met mogelijk honderdduizenden doden als gevolg. 'Dit is zijn grootste meningsverschil met Trump', aldus Straub. 'Moon is bang dat een preventieve aanval leidt tot een nieuwe Koreaanse oorlog.'

Toestemming

De komende dagen zal de prioriteit liggen bij het verbeteren van de relatie tussen Moon en Trump. Door onder meer samen een krans te leggen voor slachtoffers van de Koreaanse oorlog en een Amerikaans-Aziatisch fusion diner moeten de twee leiders nader tot elkaar komen. Van Trump wordt verwacht dat hij het bondgenootschap - inclusief de militaire bescherming door de Verenigde Staten - zal bekrachtigen. Mogelijk zal Moon zijn eerdere eis herhalen dat Seoul om toestemming moet worden gevraagd eer er militair wordt ingegrepen.

Naast Noord-Korea staat ook de herziening van het bilaterale handelsverdrag op de agenda. Eerder dreigde Trump dit verdrag op te zeggen omdat Zuid-Korea daarvan volgens hem veel meer profiteert dan de Verenigde Staten.


Wat staat er op het spel bij Trumps reis naar Azië?

Trump: 'Ik denk niet dat we ooit hechter geweest zijn met Japan dan nu'
Trump op bezoek bij zijn vriend Shinzo Abe in Japan.

Biefstuk en nieuwe machtsverhoudingen: dit staat Trump te wachten tijdens bezoek aan Azië
Zondag begon Donald Trump in Japan zijn reis door Azië. Hij bezoekt ook Zuid-Korea, China, Vietnam en de Filipijnen. Centraal staat het dossier Noord-Korea. Kan hij de Aziatische wereld nog naar zijn hand zetten?

Van nucleaire dreiging tot handelsconflicten: Trumps reis naar Azië
De Amerikaanse president Donald Trump maakt zich op voor zijn reis naar Azië. Japan, Zuid-Korea, China, Vietnam en de Filippijnen worden de komende dagen aangedaan. Welke belangen spelen er? In dit overzicht leggen onze correspondenten dat per land uit.

Foto Jun Michael Park
Meer over