NieuwsINMENGING VERKIEZINGEN VS

Trump en aanhang richten vizier op media na Mueller-onderzoek: ‘Bied je excuses aan’

President Trump en zijn aanhangers ruiken bloed in de nasleep van het Mueller-onderzoek. De media en politieke deskundigen staan onder grote druk nu de Rusland-samenspanning niet is bewezen. Oud-CIA-directeur John Brennan is een van weinigen met zijn mea culpa. ‘Ik verwachtte meer dan er eigenlijk was’, geeft hij nu ruiterlijk toe.

President Trump maandag bij de ontvangst van de Washington Capitals, de winnaars van de Stanley Cup.Beeld Reuters

Brennan is niet zomaar iemand. Zijn CIA-achtergrond gaf zijn analyses bij MSNBC, met CNN een van de omroepen die de meeste aandacht aan de Rusland-beschuldigingen tegen Trump besteedde, een gewichtige lading. ‘De toekomst van ons land staat op het spel’, twitterde Brennan onder andere.

Nu zei Brennan ‘opgelucht te zijn dat er geen crimineel complot was’. Maar bij CNN vinden ze het grote onzin om hun berichtgeving achteraf kritisch tegen het licht te houden. CNN-baas Jeffrey Zucker zei zich ‘prima’ te voelen bij de verslaggeving van de afgelopen twee jaar. Net als de kwaliteitskranten The New York Times en The Washington Post bracht de omroep het ene na het andere alarmerende verhaal over de twijfelachtige banden van Trump-getrouwen met Moskou.

De ‘primeurs’, op basis van ‘welingelichte bronnen’, wekten ieder keer weer de indruk dat dit wel eens de doodsteek zou kunnen zijn voor de president. De boodschap: het net sluit zich rond Trump. Zelfs in de afgelopen weken, toen nog niemand van de Trump-campagne was aangeklaagd wegens samenspanning, gingen geen alarmbellen rinkelen. Massahysterie, aldus het Trump-kamp.

‘Wij zijn geen onderzoekers’, verdedigde Zucker zich dinsdag. ‘Wij zijn journalisten. En het is onze taak de feiten te melden zoals ze volgens onze informatie zijn.’ CNN-presentator Chris Cuomo, die met zijn collega Don Lemon avond na avond Trump opvallend fel onder vuur neemt, bleef maandag ook bij zijn aanpak.

‘Excuses? Absoluut niet.’

Excuses vond Cuomo, die Trump voortdurend een ‘leugenaar’ noemt, grote lariekoek. ‘Jullie hebben deze man twee jaar lang gemarteld met deze beschuldiging van samenspanning en niemand heeft zijn excuses hiervoor aangeboden’, beet Trumps advocaat Rudy Giuliani hem maandag in de studio toe. ‘Voor we verder gaan, bied je excuses aan.’

Cuomo: ‘Absoluut niet.’ Giuliani: ‘Samenspanning, samenspanning, samenspanning. Er was geen samenspanning. Bied je verontschuldigingen aan, Chris.’ Cuomo: ‘Nooit. Ik heb niets verkeerds gedaan. Het waren reële vragen die gesteld moesten worden.’

De vrijwaring van samenspanning door Mueller, heeft Trump een belangrijk wapen gegeven in zijn gevecht tegen de ‘gevestigde media’. In de laatste twee jaar van zijn presidentschap, en in de herverkiezingscampagne van 2020, zal hij het blijven gebruiken om aan te tonen dat een deel van de media ‘vooringenomen’ en ‘onbetrouwbaar’ is en zich bezig houdt met ‘nepnieuws’.

Nieuwe aanval Trump

Bij Trumps trouwe aanhangers, die de media toch al wantrouwen, zal dit in goede aarde vallen. Op dinsdag opende de president een nieuwe aanval. ‘De gevestigde media liggen overal in de wereld onder vuur’, twitterde Trump. ‘Twee jaar lang waren ze bezig om deze waanvoorstelling van samenspanning met Rusland te voeden.’ De rechtse radiopresentator Rush Limbaugh gooide er nog eens een schepje bovenop. ‘Dit was de grootste journalistieke debacle van mijn tijd.’

Maar net als CNN zeiden The New York Times en The Washington Post dinsdag nog steeds volledig achter hun berichtgeving te staan. In het bijzonder de hoeveelheid berichten over de Rusland-samenspanning. ‘Wij hebben veel geschreven over ‘Rusland’ en ik heb er geen spijt van’, benadrukte adjunct-hoofdredacteur Dean Baquet in de krant.

Ook Watergate-journalist Carl Bernstein vindt de kritiek onzin. ‘De berichtgeving hoorde tot de beste in onze geschiedenis’, zei hij een paar  uur voordat Mueller zijn rapport inleverde bij het ministerie van Justitie. Maar brandschoon is ook een van Amerika’s bekendste journalisten niet. In het weekeinde moest Bernstein op CNN, waaraan hij is verbonden als deskundige, toegeven dat hij fout zat met zijn recente inschatting dat Mueller in de komende weken met veel meer dagvaardingen zou komen.

Seymour Hersh, een van de beste onderzoeksjournalisten van de VS, vergelijkt de samenspannings-berichtgeving met de talloze verhalen voor de Irak-oorlog over de wapens die Saddam Hussein nog in het geheim zou bezitten. ‘Wij maakten toen hetzelfde mee met die massavernietigingswapens’, aldus Hersh tegen het politieke blad The Hill.

Lees meer

Rapport-Mueller leek een struikelblok voor Trump, maar wordt nu als startblok gebruikt
De reactie van Trump en de Republikeinen op het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller is triomfantelijk. Nu samenzwering met de Russen niet aangetoond is, gaan ze vol in de aanval tegen Democraten en de media.

Deze negen verdachte ontmoetingen onderzocht Robert Mueller
In de aanloop naar de bekendmaking van de conclusies van Robert Mueller zetten we negen door hem onderzochte ontmoetingen op een rij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden