Trump eerste president in 23 jaar die volgens Amerikanen zijn werk 'zeer slecht' doet

Donald Trump is de eerste president in bijna een kwart eeuw die volgens veel Amerikanen zijn werk bijzonder slecht doet, zo kort na zijn aantreden. Uit een serie peilingen blijkt dat tussen de 39 en de 56 procent negatief oordeelt over zijn functioneren. Een meerderheid vindt dat Trump niet eerlijk is en geen goede leiderschapskwaliteiten heeft. Ook 'geeft hij niet om de gewone Amerikaan'.

Trump afgelopen maandag in zijn golfresort in Palm Beach.Beeld AFP

Dit laatste blijkt uit een nieuwe peiling van Quinnipiac University in Connecticut, die behoort tot de betrouwbare opiniepeilers in de VS.

Het is ongekend dat een Amerikaanse president zó vroeg in zijn presidentschap zo'n slecht rapportcijfer krijgt. Slechts 38 procent is na een maand tevreden over Trump.

'De populariteit van president Donald Trump zinkt als een rotsblok', aldus onderdirecteur Tim Malloy van Quinnipiac in een verklaring. 'Hij wordt om de oren geslagen als het gaat om eerlijkheid, empathie en zijn vermogen om het land te verenigen. En op twee van zijn sterke punten, leiderschap en intelligentie, is hij op een nieuw dieptepunt beland. Dit is een verschrikkelijk resultaat na slechts een maand presidentschap.'

Volgens de Quinnipiac-peiling vindt maar liefst 55 procent van de Amerikanen dat de miljardair zijn werk als president niet goed doet. Uit de meer dan dertig peilingen die sinds zijn aantreden zijn gehouden, blijkt dat Trumps 'disapproval-rating' schommelt tussen de 39 en 56 procent. De laatste president die zeer slecht werd beoordeeld na een maand in het Witte Huis, aldus peilingdeskundige Nate Silver, was Bill Clinton.

Begin 1993 vond eenderde van de Amerikanen (34 procent) dat de Democraat zijn werk als president niet goed deed. Het 'disapproval-cijfer' is in de VS belangrijk omdat zo kan worden gekeken of een president populair is en op de goede weg is.

Tol eisen

Clinton kon toen echter hoop putten uit het feit dat veel Amerikanen (51 procent) vonden dat hij zijn werk wél goed deed. Bij Trump is dat niet het geval. Iets minder dan de helft van de Amerikanen (45 procent) oordeelt dat de Republikein het presidentschap goed invult, zo blijkt uit een gemiddelde van alle peilingen.

Uit de cijfers blijkt dus dat de chaotische eerste maand van Trump gevolgen heeft voor zijn populariteit. Het presidentschap van de miljardair wordt nu al 35 dagen gekenmerkt door omstreden besluiten zoals de immigratieban, harde uithalen naar de media, omstreden benoemingen, adviseurs die elkaar tegenspreken en negatieve verhalen over Trumps mogelijke banden met Rusland.

Trump probeert in razendsnel tempo zijn verkiezingsbeloften over de aanpak van illegalen en het terrorisme uit te voeren maar zijn voorstellen worden niet breed gesteund. Zo is een meerderheid (49 procent) tegen zijn immigratieban gericht tegen een groep moslimlanden, blijkt uit de Quinnipiac-peiling. Ook hebben de Amerikanen meer vertrouwen in de rechters, die de afgelopen maand fel door de president werden aangevallen, dan in Trump om 'te doen wat goed is voor het land'.

Een meerderheid steunt dan ook de rechters die een stokje hebben gestoken voor de omstreden immigratieban. De kersverse president moet ook oppassen als het gaat om zijn Ruslandbeleid. De meeste ondervraagden (57 procent) moeten helemaal niets hebben van zijn toenaderingspolitiek tot Moskou en president Poetin.

Een meerderheid, 56 procent, vindt dat Trump een slecht buitenlands beleid voert. Iets meer mensen, 58 procent, oordelen dat de president het immigratieprobleem verkeerd aanpakt.Beeld Reuters

Gedemoniseerd

Opvallend is verder dat Trumps dagelijkse aanvallen op de media niet goed vallen. Twee op de drie ondervraagden keuren af hoe de president praat over de media. Ook zegt een meerderheid dat ze de media kunnen vertrouwen in het vertellen van de waarheid over belangrijke kwesties. Slechts 37 procent vindt dat juist de president op dit punt vertrouwd kan worden. De president verliest dus de oorlog die hij dagelijks voert tegen de gezaghebbende kranten, omroepen en de 'pundits', de deskundigen.

'De media, die zo gedemoniseerd zijn door de regering-Trump, zijn eigenlijk populairder dan de president', concludeert Malloy. Het onderzoek heeft niet alleen maar slechte uitkomsten voor Trump. Zo vinden de meeste ondervraagden dat hij het goed doet als het gaat om de economie. De druk van de president op diverse Amerikaanse bedrijven om werkgelegenheid in de VS te behouden, zal hiertoe hebben bijgedragen. Tijdens de presidentsverkiezingen bleek al dat de kiezers meer vertrouwen hadden in Trump dan in Hillary Clinton als het ging om zorgen voor economische groei.

Trump heeft nog niet gereageerd op de Quinnipiac-peiling. Wel verwees hij in een tweet maandag naar een andere peiling waaruit blijkt dat de meeste Amerikanen het met hem eens zijn dat steden, zoals San Francisco, illegalen geen bescherming mogen bieden. Ook kan de president hoop putten uit het feit dat Bill Clinton na zijn eerste slechte maand uitgroeide tot een succesvolle president. Eentje die werd herkozen en nog altijd geprezen wordt vanwege de flinke economische groei in zijn acht jaar.

President Trump in het Oval Office. Een meerderheid moet niets hebben van zijn Rusland-politiek.Beeld Reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden