Trump dumpt Obama's mensenrechtenlijstje om F-16's aan Bahrein te kunnen verkopen

De mensenrechtenvoorwaarden die voormalig president Obama aan een grote deal rond de verkoop van Amerikaanse F-16's aan Bahrein had gesteld, worden door de regering-Trump overboord gegooid. Op die manier kan de deal gewoon doorgaan.

Redactie
Een F-16 van de Amerikaanse luchtmacht. Beeld AP
Een F-16 van de Amerikaanse luchtmacht.Beeld AP

De regering heeft het Congres geïnformeerd over de levering van 19 gevechtsvliegtuigen aan de Golfstaat. Het besluit is de laatste aanwijzing dat Trump de voorkeur wil geven aan steun voor de Golfstaten, boven mensenrechtenkwesties, om zo de invloed van Iran in de regio terug te dringen.

Bahrein is van cruciaal belang voor de VS omdat het de thuishaven is van de Amerikaanse Vijfde Vloot. De regering-Obama ging niet over tot de verkoop van de F-16's, ter waarde van vijf miljard dollar, omdat het vond dat Bahrein zich niet had gehouden aan de belofte om de mensenrechtensituatie te verbeteren.

Het Bahreinse leger maakte in 2011 met grof geweld een einde aan protesten van sjiieten, die de meerderheid uitmaken van de bevolking. Zij demonstreerden voor meer politieke macht in het Golfstaatje, waar de soennieten de dienst uitmaken. Volgens Bahrein en de buurlanden zat Iran achter de protesten.

Het leger kreeg bij het neerslaan van de protesten militaire steun van de andere Amerikaanse bondgenoten in de Golf-regio, zoals Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook zij zijn ongerust zijn over de groeiende invloed van Iran in de regio.

Verkeerd signaal

De verkoop van de F-16's kan nog worden geblokkeerd door het Congres, maar dit lijkt onwaarschijnlijk. De Republikeinse meerderheid in het parlement is een sterke voorstander van de verkoop. 'Er zijn effectievere manieren om beleidsveranderingen bij partners na te streven', aldus Bob Corker, voorzitter van de machtige Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen.

Mensenrechtengroepen zijn tegen de deal. 'De verkoop zal een verkeerd signaal afgeven aan de dictatuur in Bahrein', aldus Brian Dooley van Human Rights First. 'Namelijk dat het Witte Huis denkt dat de politieke onderdrukking acceptabel is en onbelangrijk. Terwijl het de politieke instabiliteit alleen maar verergert.'

Onderdeel van het eisenpakket van Obama was ook dat de regering een belangrijke mensenrechtenactivist, Nabeel Rajab, zou vrijlaten. Hij was een van de leiders van de protesten in 2011. Rajab is aangeklaagd omdat hij 'fake nieuws' zou hebben verspreid via Twitter over de buitenlandse interventie in Jemen, die door de Saoedi's wordt geleid. Zijn rechtszaak wordt echter steeds uitgesteld.

Ook in de andere Golfstaten, trouwe bondgenoten van Saoedi-Arabië, worden activisten die op sociale media protesteren tegen de Saoedische bombardementen in Jemen, hard aangepakt.

Lees meer

Bullebak-aanpak
'The Art of the Deal'. Tja. Kennelijk is Donald Trump daar toch niet echt bedreven in, nu hij in het Witte Huis zit. Bullebak-aanpak blijkt in het Congres niet te werken.

Nederlaag
De plannen van Trump om Obamacare te vervangen haalde het niet. Veel Republikeinen waren niet onder de indruk van het slikken-of-stikken dreigement van Trump.

Tweede nederlaag Trump
Twee rechters haalden deze maand een streep door de nieuwe versie van Donald Trumps tijdelijke inreisverbod. Correspondent Michael Persson over hoe de Amerikaanse president stuit op juridische tegenkrachten.

Opinie: Overheid ís geen bedrijf
Anders dan een bedrijf, lost de overheid problemen op die niemand anders wil of kan oplossen, zegt Joris van der Voet, assistent-professor Publiek Management aan de Universiteit Leiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden