Trump dreigt seksaffaires Bill Clinton te betrekken in eerste debat

Donald Trump heeft de psychologische oorlogsvoering met Hillary Clinton opgevoerd door mogelijk het overspel van haar man te gebruiken in hun eerste debat maandag. Trump dreigt Gennifer Flowers uit te nodigen en op de eerste rij te plaatsen in de debatzaal, direct in het gezichtsveld van Clinton. Flowers is een van de twee vrouwen met wie oud-president Bill Clinton overspel pleegde.

Stieven Ramdharie
Donald Trump op campagne in Philadelphia. Beeld Reuters
Donald Trump op campagne in Philadelphia.Beeld Reuters

Het is de tweede keer deze week dat de Republikein erop hint dat hij de seksaffaires zal gebruiken.

Of hij het ook gaat doen, is de vraag omdat het onder een deel van de kiezers, met name vrouwen, verkeerd kan vallen. Bovendien staat Trump onder grote druk om in het debat zo presidentieel mogelijk over te komen op de naar verwachting honderd miljoen kijkers.

Op dinsdag lanceerde Trump een nieuwe video met een tv-fragment uit 1992 waarin Bill Clinton, met naast hem Hillary, ontkent dat hij ooit vreemd is gegaan met voormalig Penthouse-model Flowers. In 1998, tijdens het onderzoek naar zijn relatie met Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky, gaf de president toe dat hij wel een relatie met Flowers had gehad in de jaren tachtig.

Trump dreigde zaterdag Flowers uit te nodigen voor het debat nadat een miljardair die Hillary Clinton steunt, Mark Cuban, trots had laten weten dat hij een kaartje op de voorste rij van het debat had gekregen. De campagneteams van beide presidentskandidaten hebben een aantal kaarten gekregen in de zaal voor hun medestanders. Cuban, eigenaar van de NBA-club Dallas Mavericks, is een grote tegenstander van Trump.

'Ik heb zonet een kaartje op de voorste rij gekregen om te zien hoe Hillary Clinton Donald Trump zal verpletteren', tweette Cuban vrijdag. 'Laat het maar beginnen.' Het plaatsen van Cuban, die al maanden roept dat Trump niet slim genoeg is voor het presidentschap, op zo'n prominente plek in de zaal in Long Island is een meesterzet van Clintons campagne. Cuban kan Trump ontregelen, zeker als hij steeds hoofdschuddend reageert op wat Trump zegt of als hij Clinton aanmoedigt.

De drie vrouwen die Bill Clinton voor en tijdens zijn presidentschap in problemen brachten. Van links naar rechts Gennifer Flowers, Monica Lewinsky en Paula Jones. Hij schikte de sekszaak van Jones in 1998 voor 850 duizend dollar. Beeld Reuters
De drie vrouwen die Bill Clinton voor en tijdens zijn presidentschap in problemen brachten. Van links naar rechts Gennifer Flowers, Monica Lewinsky en Paula Jones. Hij schikte de sekszaak van Jones in 1998 voor 850 duizend dollar.Beeld Reuters

Wesp gestoken

Als door een wesp gestoken, sloeg Trump zaterdag terug. 'Als sufferik Mark Cuban op de eerste rij wil zitten, dan zal ik misschien Gennifer Flowers naast hem laten plaatsnemen', twitterde de Republikein. Flowers (66), die Trumps kandidatuur steunt, liet meteen weten dat ze zal verschijnen als ze een kaartje van hem krijgt.

Of Cuban en Flowers de prominente plekken ook krijgen, moet nog worden afgewacht. De debatorganisatie liet meteen weten dat niet zal worden toegestaan dat de kaarten worden misbruikt door beide campagneteams om de tegenstander af te leiden. Door de naam Flowers zo kort voor het debat te laten vallen, dwingt Trump Clinton om extra op haar hoede te zijn. Eerder deze week liet hij weten de overspelkwestie niet te zullen gebruiken, mits Clinton hem maandag 'met respect' behandelt.

Maar hij hield wel een slag om de arm. 'Ik weet niet precies wat ik ga doen', zei hij tegen Fox News. 'Het hangt ervan af van hoe zwaar ze mij gaat aanvallen.' Trump heeft het afgelopen jaar, tijdens de Republikeinse voorverkiezingen, de seksaffaires wel gebruikt om Hillary Clinton onderuit te halen. Tegenstanders van haar, Democraten en Republikeinen, durfden dit niet tijdens eerdere campagnes.

Miljardair Mark Cuban, rechts van president Obama, wordt in 2012 met zijn NBA-team Dallas Mavericks ontvangen in het Witte Huis na het winnen van het kampioenschap. Cubans vermogen wordt geschat op 3,2 miljard dollar. Beeld EPA
Miljardair Mark Cuban, rechts van president Obama, wordt in 2012 met zijn NBA-team Dallas Mavericks ontvangen in het Witte Huis na het winnen van het kampioenschap. Cubans vermogen wordt geschat op 3,2 miljard dollar.Beeld EPA

Bullebak

Volgens Trump heeft Clinton het recht niet om te roepen dat ze opkomt voor vrouwenrechten, gezien haar felle verdediging van Bill. Volgens hem laat haar gedrag zien dat ze een 'slecht beoordelingsvermogen' heeft en dus niet geschikt is voor het presidentschap. 'Ze stelde hem in staat om het allemaal te doen', aldus Trump in mei. 'Ze ging achter deze vrouwen aan, ze vernietigde hun levens. Ze was een ongelooflijk gemene, laaghartige 'enabler'. Wat ze deed, is een schande. Ze is getrouwd met de grootste vrouwenmisbruiker.'

Ook rakelde hij een oude beschuldiging op dat Bill Clinton een andere vrouw met wie hij een relatie zou hebben gehad, in 1978 had verkracht. Trump gebruikte de affaires ook als Clinton hem beschuldigde van 'seksisme'. Zo noemde hij actrice Rosie O'Donnell ooit 'een vet varken' en had hij bonje met journaliste Megyn Kelly. 'Hij heeft laten zien een voorkeur te hebben voor seksisme', tweette Trump in december, doelend op Bill. 'Wees voorzichtig', dreigde hij Hillary toen in een andere tweet.

Smerigste ooit
Clinton is inhoudelijk nooit ingegaan op Trumps aanvallen. Vaak stopte ze direct met haar kritiek op hem, alsof ze geïntimideerd was. 'Ik ga niet reageren', zei ze in mei tegen CNN. 'Hij mag zeggen wat hij wil. Als je het gevecht aangaat met een bullebak, dan weet je dat je naar beneden wordt gehaald naar zijn niveau.' De grote vraag is dan ook hoe ze maandag reageert in het debat als Trump het toch aandurft om Bills overspel te noemen om haar zo van haar stuk te brengen.

Het risico is groot dat ze bij zo'n persoonlijke aanval met stomheid is geslagen en niet adequaat reageert. Dit beeld, van een weifelende Clinton in de verdediging, kan hét moment worden van het debat. Clinton heeft zich echter de afgelopen weken grondig voorbereid op de confrontatie met Trump, ook op het te berde brengen van de seksaffaires van haar man. Ze is extra gewaarschuwd, omdat Trump nu wordt geadviseerd door Roger Ailes. Hij was in 1988 verbonden aan de campagne van vader George H.W. Bush. De aanvallen van Bush op de Democraat Michael Dukakis, die zich nauwelijks verdedigde, staan bekend als de smerigste ooit in een presidentiële campagne. Ze waren effectief in het afschilderen van Dukakis als een zwakke kandidaat: Bush werd president.

Clinton kan alleen maar hopen dat Trump zó bezig is om zo presidentieel mogelijk over te komen, dat hij de kwestie gewoon laat rusten. 'Ga niet té ver', waarschuwde hoogleraar Larry Sabato van de Universiteit van Virginia Trump zaterdag. 'Zijn aanpak werkte in de Republikeinse voorverkiezingen. Maar dit is een ander publiek. Die zullen persoonlijke aanvallen, anderhalf uur lang, niet accepteren.'

Onvoorspelbaar debat

Het eerste presidentiële debat maandag wordt een van de onvoorspelbaarste presidentiële debatten uit de Amerikaanse geschiedenis - het zou zelfs saai kunnen worden. Hoe zullen beide presidentskandidaten elkaar te lijf gaan? Lees dit artikel (+) van Volkskrant-correspondent Michael Persson

Genadeklap

Wie deelt maandag op de Hofstra-universiteit op Long Island de genadeklap uit? Zo'n honderd miljoen kijkers zullen volgens sommige tv-deskundigen afstemmen op het debat, hopend op vuurwerk tussen het tweetal. Lees in dit artikel van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie waarom de druk vooral bij Hillary Clinton ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden