Nieuws/UpdateStijging olieprijzen

Trump dreigt militaire actie Iran na aanval Saoedische raffinaderijen

President Trump suggereert op Twitter dat de Verenigde Staten militaire actie overwegen na de aanval dit weekeinde op het hart van de Saoedische olie-industrie. Hij wacht vervolgstappen Saoedi-Arabië af. Eerder twitterde minister Pompeo van Buitenlandse Zaken dat Iran de aanval uitvoerde.

Wilco Dekker
Rook stijgt zaterdag op boven de getroffen Saudi Aramco-raffinaderij in Abqaiq.
 Beeld Reuters
Rook stijgt zaterdag op boven de getroffen Saudi Aramco-raffinaderij in Abqaiq.Beeld Reuters

De aanvallen zaterdag op Saoedische olie-installaties hebben maandag tot een scherpe stijging van de olieprijzen geleid. De prijs van Brentolie steeg in Singapore met 19 procent naar 71,95 dollar per vat. Daarna zakte de koers weer wat.

De aanvallen waren gericht op twee belangrijke olie-installaties van het staatsoliebedrijf Saudi Aramco in Khurhais en Abqaiq. Op dat laatste olieveld, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Door de aanvallen van zaterdagnacht heeft het bedrijf haar olieproductie bijna gehalveerd, met een vermindering van met 5,7 miljoen vaten per dag. Dat is een vermindering van 5 procent van de wereldproductie.

De olieprijs zakte weer een beetje nadat president Trump toestemming gaf om de strategische reserve van de VS te gebruiken ‘als dat nodig is’. Die voorraad werd gevormd na de oliecrisis van 1973. ‘Meer dan genoeg olie’, twitterde hij.

Meer duidelijkheid

Saudi Aramco-topman Amin Nasser beloofde zondag binnen 48 uur meer duidelijkheid te geven over hoe het herstel van de productie vordert. De branden zijn volgens hem onder controle. Het bedrijf verwacht op korte termijn geen problemen. De voorraden zouden voldoende zijn om nog wekenlang te kunnen leveren. De meeste Saoedische olie gaat naar Azië, met name naar China.

Europa is met minder dan 1 miljoen vaten een kleinere afnemer. Ook het Internationaal Energie Agentschap zei zondag dat er meer dan genoeg olievoorraden zijn om een terugval in de Saoedische productie op te vangen.

Niettemin stonden de beurzen in het Midden-Oosten zondag flink onder druk. Beleggers zijn nerveus over de oplopende politieke spanningen in de regio en de kwetsbaarheid van de olie-industrie voor terreuraanslagen. De Saoedische Tadawul-index zakte tussentijds ruim 3 procent, maar wist de min bij het slot te beperken tot 1,1 procent. Volgens marktvorsers was dat te danken aan Saoedische staatsfondsen, die dalende aandelen kochten om een koersval te voorkomen.

Als Aramco erin slaagt de productie snel weer op gang te krijgen, blijven de gevolgen van de aanslagen voor de oliemarkt en wereldeconomie naar verwachting beperkt. Als de reparaties maanden gaan duren in plaats van weken, en als de spanningen in de regio verder escaleren, sluiten analisten een olieprijs van honderd dollar per vat niet uit.

Houthi’s gebruiken al jaren drones om doelen uit te schakelen in grensgebied met Saoedi-Arabië
De Amerikanen wijzen naar Iran, maar de Houthi-rebellen uit Jemen hebben al eerder laten zien met zelfgebouwde drones hard te kunnen toeslaan. Ze hebben 2019 zelfs uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Drones’.

Grootste beursgang ooit – die van Saudi Aramco – komt ‘heel snel’

Saudi Aramco heeft nog meer belangen om de problemen na de aanvallen snel op te lossen. De beursgang van het bedrijf, waarschijnlijk de grootste beursgang ooit, zit er aan te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden