Trump 'dreigt' Mexico met sturen leger VS en haalt uit naar premier Australië

De gesprekken die Donald Trump vorige week had met de leiders van Australië en Mexico, waren helemaal niet zo hartelijk als was voorgesteld. Trump was zo boos over een deal met Australië over het opnemen van vluchtelingen, dat hij het telefoontje met premier Turnbull snel beëindigde. 'Dit was het ergste gesprek tot nu toe', snauwde Trump. President Peña Nieto zou hij zelfs hebben gedreigd met het sturen van het leger als Mexico zijn 'bad hombres niet stopt'.

Trump zaterdag tijdens de gesprekken met wereldleiders. Beeld Getty

Dit melden de Washington Post en het persbureau AP op basis van bronnen in het Witte Huis en een transcriptie van een deel van het geagiteerde gesprek met Peña Nieto. Turnbull ontkent niet dat Trump nogal tekeer ging. Het Witte Huis en Mexico bestrijden echter dat de president dreigde met een militaire actie.

CNN, dat ook zegt een transcriptie van een deel van het gesprek te hebben, meldt dat Trump Mexico militaire hulp bood bij de bestrijding van de drugsbazen.

'Maak je geen zorgen als je hoort over de moeilijke telefoontjes die ik moet voeren', reageerde Trump donderdag op de commotie. 'Elk land in de wereld maakt misbruik van ons. Maar dat gaat niet meer gebeuren.'

Dezelfde harde houding nam zijn regering woensdag ook aan tegen de Iraanse leiders. Het laat opnieuw zien dat het Witte Huis zich niets zal aantrekken van diplomatieke regels om het beleid van 'America First' door te drukken en om de vijanden van de VS de wacht aan te zeggen.

'Bij deze is Iran vanaf vandaag officieel gewaarschuwd', aldus de nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn over de omstreden Iraanse test met een middellange afstandsraket. Trump herhaalde dit donderdag in een tweet, in kapitale letters.

Generaal Flynn, oud-chef van de militaire inlichtingendienst en een hardliner in het Witte Huis, uitte de dreigende taal nadat een beraad van de VN-Veiligheidsraad over de rakettest op niets was uitgelopen. Flynn was één van Trumps adviseurs die zaterdag instemmend toekeken toen de president zijn belronde deed. Aanwezig waren ook Trumps ideologische scherpslijper Steve Bannon en vicepresident Mike Pence.

De toon van de telefoongesprekken geeft aan dat Trump bereid is net zo hard uit te varen tegen wereldleiders, als tegen zijn tegenstanders in de verkiezingscampagne de afgelopen anderhalf jaar. De uithaal naar Turnbull is extra pikant omdat Australië, dat met de VS meevocht in Vietnam, Irak en Afghanistan, al decennialang een van de trouwste bondgenoten van de VS is. Trump had voor hem al vier andere regeringsleiders aan de telefoon gehad, onder wie die van Japan, Duitsland, Frankrijk en Rusland.

De Australische premier Turnbull kreeg zaterdag onverwacht de volle laag van president Trump. Het is onduidelijk hoe de premier reageerde op de kritiek. Beeld EPA

Beschuldigen

'Dit is de slechtste deal ooit', zou Trump hebben gezegd tegen Turnbull over de afspraak tussen beide landen om 1.250 asielzoekers toe te laten tot de VS. 'Ik wil deze mensen niet.' President Obama ging vorig jaar, als geste richting Australië en uit humanitaire overwegingen, akkoord met hun herhuisvesting in de VS. De meeste vluchtelingen zijn afkomstig uit de zeven moslimlanden die Trump vrijdag trof met een immigratieban. Trumps boodschap aan Turnbull: als jullie ze niet willen opnemen, waarom zouden wij dan zo gek zijn om deze asielzoekers wel toe te laten tot ons land?

Australië, dat een streng toelatingsbeleid voert, weigert al jaren hardnekkig vluchtelingen op te nemen. Ze worden tijdig op zee onderschept door de marine en ondergebracht in kampen op Papua Nieuw-Guinea en het eiland Nauru. De Amerikaanse president ging in het gesprek zelfs zo ver door Australië ervan te beschuldigen dat het 'de volgende Boston-terrorist' naar de VS stuurt. Hij doelde op de aanslag op de marathon van Boston in 2013 waarbij drie doden voelen.

De president gaf aan dat het 'zijn intentie' was om zich te houden aan de deal maar de vraag is of dat ook zal gebeuren. 'Geloof je het?', tweette hij woensdag laat op verontwaardigde toon. 'De regering-Obama ging ermee akkoord om duizenden illegale immigranten op te nemen uit Australië. Waarom? Ik ga deze domme deal nader onderzoeken.'

Strenge controle

Met deze woorden laat hij Australië nu in grote onzekerheid achter. Op dinsdag zei Trumps woordvoerder Sean Spicer, die ook aanwezig was bij de belronde, nog dat de nieuwe Amerikaanse regering zich zal houden aan het akkoord. Wel zei hij dat de asielzoekers zullen worden onderworpen aan een zeer strenge controle om zo te voorkomen dat potentiële terroristen de VS binnenkomen.

Het telefoongesprek zaterdagmiddag had een uur moeten duren. Het liep echter zo uit de hand, dat de Amerikaanse president er al na 25 minuten een einde aan maakte. Het was Trumps kortste telefoongesprek van die dag. Hij sprak eerder veel langer met de Russische president Poetin.

Het telefonische onderhoud met zijn Mexicaanse collega Peña Nieto, een dag eerder, verliep ook heel anders dan Washington en Mexico-Stad vrijdag naar buiten brachten. 'Het was een heel vriendelijk gesprek', zei Trump toen. Maar nu blijkt dat Trump zich behoorlijk dreigend opstelde tegenover Peña Nieto, als tenminste een transcriptie klopt van een deel van het telefoongesprek waarover AP beschikt.

'Je hebt een groep slechteriken (bad hombres) daar', zou Trump tegen Peña Nieto hebben gezegd. 'Je doet niet genoeg om ze te stoppen. Ik denk dat je leger bang is. Ons leger is niet bang. Dus wellicht moet ik ze maar sturen om dit op te lossen.' Het is niet duidelijk hoe Peña Nieto vervolgens reageerde op dit spierballenvertoon en de 'Send in the US Marines'-uitspraak van de Amerikaanse president.

Trump vorig jaar augustus tijdens zijn bezoek aan de Mexicaanse president Nieto. Sinds zijn aantreden, zoekt de Amerikaanse president bewust de confrontatie op met Nieto. Beeld AP

Vernederd

Trump gebruikte zijn 'bad hombre'-uitspraak voor het eerst tijdens een presidentieel debat in oktober met Clinton. Hij beloofde de VS toen te ontdoen van 'drugsbazen' en 'bad hombres', afkomstig uit het buurland. Hoogstwaarschijnlijk doelde de president, in zijn onderhoud met Peña Nieto, met 'bad hombres' op de narcobazen in Mexico die de VS overspoelen met drugs. Met de muur aan de grens wil Trump behalve immigranten ook de drugssmokkel een halt toeroepen.

De Mexicaanse regering ontkende donderdag meteen dat Trump had gedreigd met een Amerikaanse militaire interventie. Maar een Mexicaanse nieuwssite, Aristegui Noticias, meldde dinsdag al dat Trump hard had uitgehaald naar Peña Nieto en hem zelfs zou hebben vernederd. 'Berichten dat de president Mexico dreigde met een invasie, zijn vals', aldus het Witte Huis in een verklaring. 'Zelfs de Mexicaanse regering bestrijdt de juistheid van deze berichten.' Volgens Mexico was het gesprek 'constructief'.

Peña Nieto sprak onverwacht met Trump nadat hij de vorige dag een bezoek aan het Witte Huis plotseling afzegde. Hij besloot hiertoe nadat Trump had getweet dat een gesprek met hem geen enkele zin zou hebben als de Mexicaan niet van tevoren zou beloven om de muur te betalen die Trump wil bouwen aan de grens. Het telefoongesprek leek bedoeld om de spanningen tussen beide landen te verminderen. Nu blijkt echter dat Trump aanstuurde op een escalatie, als tenminste de transcriptie echt blijkt te zijn.

Mexicaanse mariniers gaan aan boord van het Amerikaanse marinetransportschip USS New Orleans voor een oefening. De betrekkingen tussen beide landen dreigen snel te verslechteren. Beeld US Navy
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden