NieuwsVerenigde Staten

Trump dreigt met schorsen Congres om benoemingen ambtenaren mogelijk te maken

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt het Huis van Afgevaardigden en de Senaat te schorsen, zodat hij een aantal ambtenaren kan benoemen. Volgens Trump worden die aanstellingen door de Democraten in het Congres geblokkeerd.

Donald Trump en vicepresident Mike Pence. Beeld AP
Donald Trump en vicepresident Mike Pence.Beeld AP

‘Ik zal mijn constitutionele bevoegdheid uitoefenen om beide kamers van het Congres te verdagen‘, aldus de president tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Leden van het Congres zijn sinds vorige maand uit Washington vertrokken omdat alle Amerikanen is aangeraden vooral thuis te blijven om verspreiding van het longvirus tegen te gaan. Trump is ervan overtuigd dat Democraten hem ervan proberen te weerhouden om belangrijke functies te benoemen, die volgens hem juist hard nodig zijn tijdens de coronacrisis. Volgens Trump zitten momenteel 129 benoemingen vast in de pijplijn omdat de Senaat deze in afwezigheid niet kan goedkeuren. Het gaat onder meer om een nieuw hoofd van de nationale veiligheidsdienst en een staatssecretaris van Financiën. De Senaat is tot tenminste 4 mei afwezig vanwege het coronavirus, besloot Trump-aanhanger en leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell.

Hoewel het Congres technisch thuis zit, worden wel regelmatig pro-forma zittingen gehouden. Zolang deze korte zittingen zonder aanwezigen worden gehouden, is de Senaat officieel nog in sessie en kan Trump zelf geen benoemingen doen. ‘De huidige praktijk om de stad te verlaten en nep pro-forma-sessies te houden, is een plichtsverzuim dat het Amerikaanse volk zich tijdens deze crisis niet kan veroorloven’, aldus Trump.

Trump beroept zich op een nooit eerder gebruikt artikel uit de grondwet. Dat stelt dat de president beide kamers kan verdagen als ze het niet eens kunnen worden over een datum om te schorsen. De vraag is of de huidige afwezigheid van het Congres daaronder valt. Trump: ‘We worden waarschijnlijk voor de rechter gedaagd en we zullen zien wie er wint.’

President Barack Obama probeerde in 2014 om tijdens een pro-forma periode tot benoemingen van topambtenaren over te gaan, maar het Hooggerechtshof bepaalde toen dat dit niet mocht omdat de Senaat officieel niet met reces was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden