Nieuws Persconferentie

Trump dreigt met ‘oorlog’ als de Democraten onderzoeken naar hem openen

De Amerikaanse president Donald Trump zwoer woensdagavond samen te werken met de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, maar waarschuwde dat het ‘oorlog’ zou worden als de Democraten hun nieuw verworven meerderheid gebruiken om allerlei onderzoeken naar Trump en zijn entourage te beginnen.

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens de persconferentie in het Witte Huis. Beeld AP

‘Ze kunnen het spel op die manier spelen, maar wij kunnen dat beter, omdat wij de meerderheid hebben in de Senaat’, zei Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. ‘Het zou in politiek opzicht goed voor me zijn, want ik ben goed in zulke spelletjes, maar we zullen zien.’

De Democraten hebben bij de tussentijdse verkiezingen een meerderheid van de zetels in het Huis in handen gekregen. Dat geeft ze de mogelijkheid om onderzoeken in te stellen naar bijvoorbeeld de belastingaangiftes van de president.

Ongelofelijke overwinning

Trump beschreef de verkiezingen als een ongelofelijke overwinning voor de Republikeinse Partij, ondanks de ‘financiële voorsprong’ van de Democraten en de ‘uiterst vijandige opstelling’ van de pers. Het aantal Republikeinse zetels in de Senaat is met twee of drie (de definitieve uitslag is nog niet bekend) gegroeid, en dat is volgens Trump een ‘historische gebeurtenis’. Het is sinds 1934 slechts vier zittende presidenten gelukt om bij de tussentijdse verkiezingen winst te behalen in de Senaat, ‘en ik ben één van hen’. Obama bijvoorbeeld, liet Trump fijntjes weten, verloor in 2014 zes zetels.

Het verlies in het Huis van Afgevaardigden omschreef Trump als ‘een kans om de partijdigheid opzij te schuiven, in het belang van Amerika’. Hij zei mogelijkheden te zien voor samenwerking tussen het Democratische Huis en de Republikeinse Senaat, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur en de hervorming van de gezondheidszorg, op voorwaarde dat de Democraten hem niet lastig gaan vallen met allerlei onderzoeken. Trump sprak bovendien opmerkelijk warme woorden over Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis, en zei dat ze het verdient om door haar partij tot voorzitter te worden gekozen.

‘Pech gehad’

Naast complimenten voor alle ‘geweldige’ Republikeinen die het zo ‘fantastisch’ hebben gedaan, bespotte Trump partijgenoten die hem tijdens hun campagne op afstand hielden. Hij noemde de namen van Republikeinen die zich niet door hem wilden laten ‘omhelzen’ en vervolgens verloren. ‘Mia Love, zij gaf mij geen liefde. Ze verloor. Pech gehad.’

Op de vraag of vicepresident Mike Pence zijn running mate zal worden bij de presidentsverkiezingen van 2020, riep Trump door de zaal of deze dat wilde, waarop Pence bevestigde. Over de toekomst van zijn minister van Justitie Jeff Sessions wilde hij ‘op dit moment’ geen uitspraak doen. ‘We kijken naar een heleboel zaken, inclusief het kabinet. Ik ben grotendeels gelukkig met mijn kabinet.’ Een uur later maakte Sessions bekend dat hij, op verzoek van de president, ontslag neemt.

De president stak zijn minachting voor de media niet onder stoelen of banken. ‘Pratende hoofden’ die de uitslag niet als overwinning interpreteren, brengen ‘nepnieuws’. Tijdens de persconferentie haalde hij bovendien keihard uit naar Jim Acosta van CNN. Toen deze journalist een tweede vraag wilde stellen, zei Trump: ‘Ga zitten!’, zoals een boze ouder tegen een klein kind zou doen. Daarna beet hij Acosta toe dat CNN ‘zich zou moeten schamen dat iemand als jij voor ze werkt. Je bent een ongelofelijk onbeschoft persoon’, en ‘CNN is een vijand van het volk’. Toen een andere journalist het voor Acosta opnam, zei Trump tegen hem: ‘En jij bent ook niet de beste verslaggever.’ Later tijdens de persconferentie noemde hij het een ‘racistische vraag’ toen iemand wilde weten of zijn partij blanke nationalisten steunt.

Trump sloot de persconferentie af met de opmerking dat hij ‘vereerd’ is dat de journalisten er zijn. ‘Hopelijk verbetert de toon. Ik geloof echt dat dat begint met de media.’ Maar, voegde de president toe: ‘Ik vecht terug.’ 

Meer over de tussentijdse verkiezingen:

Een ‘geweldig succes’, zo noemde president Trump de uitslag van de Congresverkiezingen. Inderdaad hebben de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat weten te vergroten. Maar de komende twee jaar kan het Huis van Afgevaardigden, dat nu in handen is van de Democraten, hem flink dwarszitten. Wat kunnen de Democraten met hun meerderheid in het Huis doen?


De Democraten mogen het Huis van Afgevaardigden in handen hebben gekregen, de Republikeinen hebben hun greep op de Senaat verstevigd. Daarmee kunnen zij de ergste kantjes van het Democratische tegenoffensief afhalen.

Een recordaantal vrouwen heeft bij de Amerikaanse midtermverkiezingen een zetel veroverd in het Huis van Afgevaardigden. Vooral de vrouwelijke Democratische kandidaten deden het goed. Het Congres, toch al het meest diverse ooit, wordt daarmee nog diverser. Ook meer lhbt’ers of kandidaten met een kleur werden gekozen dan ooit.

Dit is Nancy Pelosi, specialist in het omgaan met lastige politieke mannen (en straks mogelijk de machtigste vrouw in Washington)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.