Nieuws Topoverleg VS en China

Trump dreigt importheffingen China te verhogen: ‘Zij hebben de deal verbroken, zij zullen een prijs betalen’

De VS en China hebben donderdag hard naar elkaar uitgehaald, vlak voor het begin van een topoverleg om hun handelsoorlog te beëindigen. President Trump beschuldigde Beijing van het verbreken van een voorlopig akkoord. China waarschuwde Trump dat het zal terugslaan als hij het land wil straffen.

Een fabriek in het Chinese Dongguan. Het overgrote deel van de producten wordt geëxporteerd naar het buitenland. Beeld EPA

De escalatie van de handelsruzie verhoogt de druk op de Chinese en Amerikaanse onderhandelaars die donderdag in Washington bijeenkomen. Onder hen is de Chinese vicepremier Liu He.

Als het overleg mislukt, verhogen de VS vrijdag de importheffingen op zo’n 180 miljard euro aan Chinese goederen. ‘Zij hebben de deal verbroken’, aldus Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Florida. ‘Zij kunnen dat niet doen, zij zullen dus een prijs moeten betalen.’ 

De president herhaalde hiermee eerdere beschuldigingen door de Amerikaanse handelsonderhandelaar Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin. Zij zeggen dat de Chinese regering onverwacht is teruggekomen op afspraken die onlangs zouden zijn gemaakt om het handelsconflict snel te beslechten. Beide landen zeiden de afgelopen weken dat er vooruitgang was geboekt tijdens de besprekingen. 

Het plotseling ‘terugkrabbelen’ van de Chinezen was zondag aanleiding voor Trump om te dreigen met een verhoging van de importheffingen. De invoertarieven zullen donderdag om middernacht van 10 naar 25 procent worden verhoogd, mochten beide partijen het niet eens worden. Trumps aankondiging zorgt al de hele week voor onrust op de financiële markten.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (links) en handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer vorige week in Beijing. Vier dagen later haalde president Trump hard uit naar de Chinezen, omdat ze het overleg zouden frustreren. Beeld EPA

Oneerlijke handelspraktijken

Sinds het aantreden van Trump zijn beide landen verwikkeld in een handelsoorlog. De president beloofde tijdens de presidentsverkiezingen dat hij een einde zou maken aan de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken van China en andere landen. Deze belofte leverde hem vooral veel stemmen op in het industriële Midwesten. ‘Het gaat veel te langzaam’, klaagde de president zondag op Twitter over de handelsbesprekingen. ‘Zij proberen te heronderhandelen. Nee!’

De president zinspeelde er woensdag op dat China niet geïnteresseerd is in een handelsakkoord, omdat ze zouden hopen dat hij volgend jaar niet wordt herkozen. ‘Zij hopen oprecht dat zij kunnen onderhandelen met Joe Biden of een van de zeer zwakke Democraten’, aldus Trump, doelend op voormalig vicepresident Biden. ‘Zij hopen dat zij nog heel wat jaren door kunnen blijven gaan met het oplichten van de VS voor 500 miljard dollar.’

China dreigde donderdag met represailles als de importheffingen vannacht doorgaan. De Chinese regering zei dat het gedwongen zou zijn om ‘noodzakelijke tegenmaatregelen’ te nemen. Beijing zei echter niet of het de VS ook zou straffen met hogere tarieven. ‘China betreurt het ten zeerste dat het noodzakelijke tegenmaatregelen moet nemen als de Amerikaanse heffingen van kracht worden’, aldus het ministerie van Economische Zaken in een verklaring.

‘China steelt Amerikaanse technologie’

Het topoverleg in Washington komt een kleine twee maanden voor een deel van de Chinese export naar de VS, zo’n 225 miljard euro, wordt getroffen door hogere heffingen. Deze gaan per juli in. Trump besloot hiertoe omdat hij China er onder andere van beschuldigt Amerikaanse technologie te stelen. Ook beticht hij Beijing ervan de toegang van Amerikaanse producten tot de Chinese markt te frustreren. 

De Chinese regering reageerde op de hogere heffingen door de importtarieven op Amerikaanse goederen en diensten ter waarde van 100 miljard euro te verhogen. Omdat dit het overgrote deel van de Amerikaanse export naar China beslaat, kan Beijing dit wapen de komende dagen niet weer gebruiken als de besprekingen in Washington mislukken.

Behalve de Chinezen zijn Amerikaanse producenten en consumenten de dupe van de handelsoorlog. Amerikaanse bedrijven die gebruikmaken van Chinese producten en diensten komen door de importheffingen voor hogere kosten te staan. Zij proberen dit te compenseren door de prijzen van hun eindproducten te verhogen. Trump claimde woensdag dat de hogere heffingen de Amerikaanse schatkist zo’n 89 miljard euro aan extra inkomsten zullen opleveren. ‘Dat is goed voor de VS, maar niet voor China’, twitterde de president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden