Trump dreigt geldkraan naar Palestijnen dicht te draaien

De Amerikaanse president Trump heeft de Palestijnen gedreigd de geldkraan dicht te draaien. Ze zouden daarmee een belangrijke inkomstenbron kwijtraken, maar mogelijk wil Trump de Palestijnen alleen onder druk zetten om weer te gaan onderhandelen met Israël over een vredesakkoord.

Redactie
President Trump. Beeld reuters
President Trump.Beeld reuters

'Als de Palestijnen niet langer over vrede willen praten, waarom zouden we nog enorme betalingen aan hen doen?', twitterde Trump dinsdagavond. Hij wees op de 'honderden miljoenen dollars' die de Amerikanen per jaar kwijt zijn aan de Palestijnen. Het gaat zowel om betalingen aan de Palestijnse Autoriteit onder president Mahmoud Abbas als om bijdragen aan de speciale VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA.

De Palestijnen kondigden aan alle contacten met de VS te verbreken nadat Trump eind vorig jaar Jeruzalem had erkend als hoofdstad van Israël. Zij zien oostelijk Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige eigen staat. De stap van Trump werd internationaal bekritiseerd, onder meer door de EU-landen, die gezamenlijk hogere bedragen naar de Palestijnen sluizen dan de VS.

De Palestijnen reageerden woensdag niet zozeer geschrokken als wel ontstemd op het dreigement van Trump. Een woordvoerder van Abbas zei dat 'Jeruzalem en zijn heilige plaatsen niet te koop zijn, voor goud noch voor zilver'. Prominenten van Abbas' Fatah-partij en de fundamentalistische Hamas-beweging spraken over 'chantage'. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, liet doorschemeren dat de financiering niet wordt gestaakt als de Palestijnen alsnog met Israël gaan praten, met de VS als bemiddelaar. 'De Palestijnen moeten nu de wereld laten zien dat ze naar de onderhandelingstafel willen komen', zei Haley. 'Tot dusverre doen ze dat niet, maar ze vragen wel om hulp.'

Aderlating

De regering van Abbas kreeg vorig jaar ruim 300 miljoen dollar vanuit Washington. Met het geld wordt een enorm overheidsapparaat in stand gehouden. Daaronder vallen veiligheidsdiensten die nauw samenwerken met Israël om terreurdaden te voorkomen. Een voormalige Israëlische vredesonderhandelaar, Tzipi Livni, waarschuwde dat Trump ook Israël schaadt als hij de hulp stopzet.

Livni zei dat het ook in het belang van Israël is om een 'humanitaire crisis in Gaza' te voorkomen. Een groot deel van de circa twee miljoen Palestijnen in de kustenclave is voor onderdak, voedsel en water, onderwijs en medische zorg afhankelijk van de VN-organisatie UNRWA. Stopzetting van de Amerikaanse steun zou een zware aderlating zijn voor de organisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden