NieuwsVerenigde Staten

Trump dreigt geld voor Michigan in te houden

President Trump heeft gedreigd de overheidsfinanciering, ook voor de aanpak van de corona-epidemie, voor de staten Michigan en Nevada stop te zetten als ze doorgaan met hun plannen inwoners per post te laten stemmen.

Donald Trump: woedende tweet. Beeld AFP
Donald Trump: woedende tweet.Beeld AFP

Trump uitte het dreigement in een woedende tweet, nadat hij erachter was gekomen dat de autoriteiten in Michigan alle 7,7 miljoen inwoners van de staat de kans willen geven tijdens de corona-epidemie per post hun stem uit te brengen. De maatregel geldt zowel voor de voorverkiezingen als de verkiezingen in november.

Trump beweerde dat Michigan de stembiljetten al had verstuurd. ‘Dit is op illegale wijze en zonder toestemming gedaan door een losgeslagen staatssecretaris. Ik zal vragen de fondsen voor Michigan in te houden als ze het pad van kiesfraude inslaan!’

Ook Nevada kreeg deze waarschuwing. ‘Sorry, maar je mag niet valsspelen bij de verkiezingen’, zo besloot hij zijn dreigement.

Staatssecretaris Jocelyn Benson van Michigan, de hoogste verkiezingsfunctionaris aldaar, wees Trump erop dat Michigan de inwoners tot nog toe alleen maar heeft gevraagd wie er per post wil stemmen. Ze krijgen dan een biljet toegestuurd, zodat ze niet naar het stemlokaal hoeven als ze bang zijn besmet te raken met corona.

Benson, een Democrate, wees er ook op dat haar Republikeinse collega’s in Iowa, Georgia, Nebraska en West Virginia exact hetzelfde hebben gedaan. Maar daar heeft Trump geen bezwaar tegen aangetekend.

Voorzichtiger

Tal van staten zijn voorzichtiger geworden, nadat tientallen kiezers en verkiezingsfunctionarissen corona hadden opgelopen bij de voorverkiezingen in Wisconsin. Het Hooggerechtshof van de staat had eerder een verzoek van de Democratische gouverneur Tony Evers afgewezen om de mogelijkheid per post te stemmen te verruimen.

Trump hamert er steeds op dat per post stemmen tot enorme kiesfraude zal leiden, ook al bestrijden experts dat. Zij erkennen dat het risico iets toeneemt, maar volgens hen is het effect in de praktijk heel gering. In vijf staten worden alle stemmen per post uitgebracht.

Trump is echter bang dat de poststemmen in het voordeel van de Democraten zullen werken, omdat de opkomst dan vermoedelijk hoger is. Vooral staten als Michigan en Wisconsin heeft hij nodig als hij wil worden herkozen.

Voornaamste bezwaar

Nog maar kort geleden maakte hij in zijn favoriete tv-programma Fox & Friends wat zijn voornaamste bezwaar tegen meer poststemmen was: ‘Als je daar ooit mee instemt, dan zal er in dit land nooit meer een Republikein worden gekozen.’

Na de verkiezingen in 2016 beweerde hij dat er miljoenen gefraudeerde stemmen op Hillary Clinton waren uitgebracht, maar daar is nooit enig bewijs voor gevonden.

Opmerkelijk is ook dat hij en zijn vrouw Melania eerder dit jaar zelf per post hebben gestemd in de voorverkiezingen in Florida, waar ze ingeschreven staan. Trump heeft ook nooit bezwaar gemaakt tegen het feit dat er in Florida veel stemmen per post worden uitgebracht. Die vallen volgens deskundigen vooral in het voordeel van de Republikeinen uit.

Het is volstrekt onduidelijk op grond van welke wetten Trump de financiële steun aan Michigan en Nevada zou kunnen inhouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden