Trump dreigt Clinton nog meer te vernederen in laatste 29 dagen

Donald Trump dreigt nog meer modder te gooien naar Hillary Clinton in de laatste 29 dagen van de campagne. Hij waarschuwde Clinton tijdens twee bijeenkomsten dat hij de seksaffaires rond haar man zal blijven oprakelen als nog meer video's van hem uitlekken met vrouwonvriendelijke uitspraken. 'Er zijn nog zoveel meer kwesties, mensen', dreigde Trump richting Clinton.

Trump maandag in Ambridge in Pennsylvania.Beeld AFP

De miljardair uitte zijn dreigement tijdens zijn eerste optredens na het debat van zondag. Het tweetal maakt zich nu op voor een ongekend gemeen en smerig einde van de presidentscampagne.

Clinton zweeg tijdens een bijeenkomst in Detroit over Trumps gebruik van het overspel van haar man. Haar campagne gaat ervan uit dat Trump zijn 'verschroeide aarde-tactiek' niet zal stoppen. De miljardair kwam met zijn dreigement om Clinton tot het einde toe te vernederen tijdens bijeenkomsten in Pennsylvania. Deze staat moet hij winnen om kans te maken op het presidentschap. Clinton heeft nu een voorsprong van acht procent in deze doorgaans Democratische staat.

'Als ze nog meer videobandjes naar buiten willen brengen met ongepaste zaken, dan zullen wij blijven praten over Bill en Hillary Clinton die ongepaste dingen doen', dreigde Trump in Ambridge. Een producer van Trumps vroegere show The Apprentice claimt dat er opnamen zijn met ergere seksuitspraken van de miljardair. MGM, dat de rechten bezit van het programma, zegt dat de banden niet naar buiten kunnen worden gebracht omdat hiermee contracten worden verbroken.

Trumps dreigement voorspelt weinig goeds voor de toon van het derde presidentiële debat, volgende week woensdag. Door het tweede debat zijn deze verkiezingen al de smerigste ooit in de Amerikaanse geschiedenis, nog harder dan de campagne van 1988. Toen gebruikte vicepresident George H.W. Bush de zaak van een vrijgelaten zwarte verkrachter om de Democraat Michael Dukakis wekenlang met succes af te schilderen als een zwakke kandidaat. Pikant is dat de Republikeinse strateeg die mede achter deze 'smeercampagne' van Bush zat, Roger Ailes, nu adviseur is van Trump.

Bij de Washington Universiteit in St- Louis, waar zondag het tweede debat werd gehouden, doken in het weekeinde deze posters op. Bill Clinton schikte in 1998 een seksuele intimidatiezaak, aangespannen door Paula Jones, voor 850.000 dollar. Vanwege de Monica Lewinsky-affaire, de stagiaire met wie hij als president vreemd ging, werd hij aangeklaagd in het Congres.Beeld Twitter

Beschadigen

Trump probeert nu, door Clinton te verbinden met de beschuldigingen van aanranding en verkrachting tegen haar man, haar zoveel mogelijk te beschadigen in de laatste vier weken. Deze strategie is erop gericht om ervoor te zorgen dat Trumps aanhangers op 8 november massaal gaan stemmen. Ook wil de Republikein dat zwevende kiezers en jongeren, die de impeachment van president Bill Clinton in 1998 niet hebben meegemaakt, anders gaan aankijken tegen Hillary.

Clinton heeft moeite om 'millennials', die in de voorverkiezingen massaal gingen voor Bernie Sanders, voor zich te winnen. 'Hillary Clinton was decennialang tot over haar oren betrokken bij het roofzuchtige gedrag van haar man', aldus Trump later op een tweede grote bijeenkomst in Wilkes-Barre, ook in Pennsylvania. 'En in plaats van te proberen om het te stoppen, maakte ze het mogelijk dat hij misbruik maakte van nog meer vrouwen. Zij bracht nog meer vrouwen in gevaar. En dan zegt ze: 'Ik hou van vrouwen, ik ga ze helpen'. Ze is een grote hypocriet.'

De Republikein maakte Clinton ook voor 'leugenaar' uit. En hij dreigde opnieuw een speciale aanklager te benoemen, als president, om ervoor te zorgen dat Clinton wordt berecht voor haar e-mailschandaal. Clintons campagne bereidt zich erop voor dat de 'alles of niets-strategie' van Trump met de dag erger zal worden. 'Trump is de ergste kandidaat van een grote partij die deze republiek ooit heeft voortgebracht', twitterde ze dinsdag, verwijzend naar een citaat van het blad Foreign Policy.

Aanhangers van Donald Trump maandag in Wilkes-Barre in de staat Pennsylvania. De miljardair gebruikt nu zijn bijeenkomsten voor harde, persoonlijke aanvallen op Clinton.Beeld AFP

'Verkrachter'

Clinton weigert echter inhoudelijk in te gaan op de aanvallen op haar man. De beschuldiging van verkrachting van Juanita Broaddrick in 1978 is nooit bewezen omdat het nooit tot een rechtszaak kwam. Bill Clinton schikte wel een seksuele intimidatiezaak met Paula Jones in 1998 voor 850 duizend dollar. Ook gaf hij toen zijn overspel toe met Jennifer Flowers, na het in 1992 nog glashard te hebben ontkend. Ook pleegde hij, als president, overspel met Witte Huis-stagiare Monica Lewinsky.

'Ze heeft heel wat beproevingen doorstaan tijdens haar carrière en ze gaat zich zeker niet hierdoor laten afleiden', aldus Hillary's woordvoerder Jennifer Palmieri over Trumps aanvallen. 'Ze laat zich ook hierdoor niet intimideren.' Maar vlak voor het debat, toen Trump in een hotel verscheen met vrouwen die Bill Clinton beschuldigen van aanranding en verkrachting, bleek dat haar medewerkers volledig verrast waren door deze actie.

Op maandag, tijdens een grote bijeenkomst in Detroit, werd ze voor het eerst sinds het debat geconfronteerd met de gevolgen van Trumps keiharde aanvallen. Een man in het publiek die Bill Clinton uitmaakte voor een 'verkrachter', werd uit het publiek gehaald. Hij droeg een t-shirt met het gezicht van de oud-president en de tekst 'Verkrachter'. De Democratische presidentskandidaat stopte haar toespraak en deed het incident af met een grapje. 'Weet u, ik hoop dat iemand deze meneer volgt en hem op andere gedachten weet te brengen', zei ze lachend. 'Want hij heeft duidelijk deze verkiezingen niet goed gevolgd.'

Afschrikken

De vraag is hoe lang Clinton het doodzwijgen van deze aanvallen en de beschuldigingen van Trump kan volhouden. Als ze haar voorsprong in de peilingen weet te behouden, kan ze makkelijker deze aanpak blijven volgen. Clinton hoopt dat het 'doorslaan' van Trump met name gematigde zwevende kiezers en Republikeinse vrouwen in haar richting zal duwen. Clinton heeft nu al een meerderheid van de vrouwen achter zich, zo'n 58 procent. Als nog meer volgen in de komende weken, kan ze de race beslissen in de belangrijke swing states zoals Florida, Ohio en Pennsylvania.

Moeilijker wordt het als Trump op een of andere manier erin slaagt terug te komen. In een landelijke peiling van NBC News en The Wall Street Journal staat ze nu voor met 11 procentpunt. Maar deze peiling werd gehouden voor het debat van zondag. In een tweede peiling heeft ze ook een voorsprong van 11 procentpunt: 49 tegen 38 procent voor Trump.

De komende dagen moet blijken hoe Trumps 'verschroeide aarde-strategie' valt in de cruciale staten. In Ohio heeft Clinton volgens een gemiddelde van diverse peilingen slechts een voorsprong van 0,5 procentpunt. In Florida staat ze 2,4 procentpunt voor. Statistisch gezien is dit een nek-aan-nekrace. Deze peilingen werden echter gehouden voor Trumps seksuitspraken uitlekten en voor het presidentiële debat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden