Trump dicht bij belangrijkste overwinning van het jaar nu revolutionair belastingplan het lijkt te redden

President Trump staat op het punt zijn belangrijkste overwinning van het jaar te boeken. De Senaat is woensdag akkoord gegaan met zijn plan om de belastingen fors te verlagen. Het wetsvoorstel werd aangenomen met 51 tegen 48 stemmen. Eerder had het Huis van Afgevaardigden al ingestemd met het plan dat voorziet in de grootste hervorming van het belastingstelsel in 31 jaar.

De Republikeinen na het aannemen van de wet. Beeld getty

Trump zal later vandaag zijn handtekening zetten onder de wet. Het is dan zijn grootste parlementaire overwinning sinds hij president werd.

De president noemde de wet, die flink is bekritiseerd door de Democraten, in een tweet 'de grootste belastingverlaging - en hervorming in de geschiedenis'. Met de herziening van het belastingstelsel is zo'n 1.500 miljard dollar gemoeid. Democratische leiders zoals Nancy Pelosi deden het wetsvoorstel echter af als 'een plan om de Amerikanen op te lichten'.

De Democraten zijn fel gekant tegen het plan omdat het ondernemingen en de rijke Amerikanen teveel zou bevoordelen. Een van de omstreden maatregelen is de verlaging van de vennootschapsbelasting voor bedrijven van 35 naar 21 procent. Uit een peiling van CNN bleek dinsdag dat twee derde van de kiezers vindt dat de rijken meer zullen profiteren van de belastinghervorming dan de middenklasse.

De Republikeinen ontkennen dit. Zij zeggen dat de gewone Amerikaan flink zal profiteren van de belastingverlaging. Ook roepen ze dat het plan zal leiden tot economische groei. 'We kunnen gaan naar vier, vijf of zelfs zes procent economische groei per kwartaal', aldus Trump. De economie groeide de afgelopen twee kwartalen met gemiddeld drie procent.

Vieren

De stemming in de Senaat werd even onderbroken door demonstranten op de publieke tribune. Zij schreeuwden 'torpedeer de wet, vermoord ons niet' en 'je bent ontslagen'. Maar nadat de wet was aangenomen met de kleinst mogelijke meerderheid, juichten de Republikeinen.

Senator Mitch McConnell, de Republikeinse fractievoorzitter, zei dat de Amerikanen de wet uiteindelijk positief zullen ontvangen. Het plan voorziet in de verlaging van de belastingen met duizenden dollars voor inkomens tot 75 duizend dollar. 'Als wij dit niet aan hen kunnen verkopen, moeten we een andere baan gaan zoeken', aldus McConnell. 'Wij hebben een belofte gedaan en die belofte hebben wij nu ingelost', aldus Paul Ryan, de Republikeinse leider in het Huis.

Maar de Democraten zijn ervan overtuigd dat de kiezers Trump en zijn partij volgend jaar bij de tussentijdse Congres-verkiezingen zullen afstraffen. Uit studies blijkt dat de belastingverlaging de nationale schuld in de komende jaren zal verhogen met zo'n 1.470 miljard dollar. 'Deze wet zal ze achtervolgen, net als Frankenstein', aldus Pelosi.

De Democraten hekelden ook de snelheid waarmee het wetsvoorstel door het Congres werd gejaagd, zonder enige inhoudelijke discussie. 'Dit was een haastklus om de miljardairs die hun campagnes steunen belastingvoordelen te geven', zei voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders. 'Wij moeten de verdwijnende middenklasse weer opbouwen, in plaats van de rijkste mensen belastingvoordelen schenken.'

Hoe ook Trumps belastingplan helemaal voorbijgaat aan het belang van de kleine man
Kandidaat Donald Trump zette ze op de voorgrond, de vergeten mensen van Amerika. Maar in de grote belastingherziening die in de nacht van vrijdag op zaterdag door de Senaat werd aangenomen, staan zij weer gewoon achteraan.(+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden