NieuwsVenezuela

Trump denkt aan economische blokkade Venezuela

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt een blokkade van Venezuela in te stellen om de druk op president Nicolás Maduro op te voeren om de macht in het Zuid-Amerikaanse land af te staan.

Aanhangers van de Venezolaanse president Nicolás Maduro houden een steundemonstratie in de hoofdstad Caracas, waarbij ze onder meer een beeltenis van de nationale held Simon Bolivar omhoog houden. Beeld AFP
Aanhangers van de Venezolaanse president Nicolás Maduro houden een steundemonstratie in de hoofdstad Caracas, waarbij ze onder meer een beeltenis van de nationale held Simon Bolivar omhoog houden.Beeld AFP

Op de vraag van verslaggevers of hij aan een dergelijke maatregel denkt, ook gezien de invloed van landen als Rusland en China in Venezuela, antwoordde Trump donderdag: ‘Ja, daar denk ik aan.’ De Amerikaanse president zei verder niks over wanneer hij een dergelijke blokkade wil instellen en hoe die eruit zou moeten zien.

De VS en diverse westerse landen steunen oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó.

De Amerikaanse regering heeft zich tot dusver gefocust op diplomatieke en economische druk om Maduro te laten aftreden. Zonder resultaat. Vooralsnog weigert hij om de macht af te staan. Daarbij wordt hij gesteund door China en Rusland. Dat laatste land heeft ook een kleine troepenmacht naar Venezuela gestuurd.

Van een militaire interventie, waarvan Trump al eerder heeft gezegd dat hij deze niet uitsluit, is vooralsnog geen sprake.

Venezuela verkeert al tijden in een economische en humanitaire crisis. Er zijn enorme tekorten aan voedsel en medicijnen. Miljoenen Venezolanen zijn het land ontvlucht naar buurlanden.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro. Beeld AFP
De Venezolaanse president Nicolás Maduro.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden