Trump daagt Rusland uit Clintons vermiste emails te vinden

Grap of serieus verzoek? Donald Trump heeft de Russsen uitgedaagd hun hackkwaliteiten in te zetten om de 30 duizend vermiste e-mails van zijn Democratische rivaal Hillary Clinton boven water te halen. Daarmee spoort hij in wezen een vijandige mogendheid aan tot cyberspionage, schrijft de New York Times.

Redactie
Een muurschildering van een innig kussende Poetin en Trump bij een restaurant in Litouwen Beeld ap
Een muurschildering van een innig kussende Poetin en Trump bij een restaurant in LitouwenBeeld ap

'Rusland, als je luistert, ik hoop dat jullie in staat zijn de 30 duizend vermiste emails te vinden', adresseerde Trump het land tijdens een persconferentie op een van zijn golfbanen in Florida. 'Ik denk dat jullie rijkelijk beloond zullen worden door onze pers.'

Later werd hem gevraagd of hij serieus een buitenlandse mogendheid verzoekt om de correspondentie van een voormalig minister van Buitenlandse Zaken te hacken, maar Trump gaf geen eenduidig antwoord. 'Dat is aan de president', zei hij, waarschijnlijk doelend op de Russische president Vladimir Poetin.

Desgevraagd weigerde hij ook Poetin op te roepen zich niet in de Amerikaanse presidentsverkiezingen te mengen. 'Ik ga Poetin niet vertellen wat hij moet doen', aldus Trump, die zich overigens meer dan eens lovend heeft uitgelaten over het Russische staatshoofd.

E-mailgate

Clinton kwam vorig jaar in de problemen toen bleek dat ze gebruik maakte van een onveilige privéserver voor haar e-mailverkeer toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. En het gebruik van de eigen server was niet haar enige misstap: na haar ministerschap, dat van 2009 tot begin 2013 duurde, droeg ze haar e-mails niet direct over aan het departement, hetgeen wel verplicht is in het kader van behoud van overheidsinformatie.

Dit gebeurde pas toen de kwestie werd onderzocht - met de nodige tegenzin. Niet alle correspondentie werd overgedragen, maar volgens Clinton zijn de 30 duizend achtergehouden e-mails van persoonlijke aard en bevatten ze geen relevante informatie.

Na onderzoek concludeerde de FBI dat dit weliswaar 'uiterst onzorgvuldig' was, maar niet strafbaar. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie besloot daarop niet tot vervolging over te gaan. Voor Trump het bewijs dat 'crooked Hillary' overal mee wegkomt.

Lees meer over Trump, Clinton en de Russen

Helpt Poetin Trump een handje? Die vraag houdt Amerikaanse politici, commentatoren en internetdeskundigen bezig (+).

Clintons e-mails: ze drinkt thee met melk en is fan van The Good Wife. Lees hier wat voor beeld haar correspondentie geeft van de 'mens' Clinton.

WikiLeaks

Eerder deze week bleek uit duizenden gehackte e-mails, die via WikiLeaks werden geopenbaard, dat de Democratische Partij presidentskandidaat Bernie Sanders heeft geprobeerd te dwarsbomen bij de voorverkiezingen. Partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz trad noodgedwongen af.

De campagneleider van Hillary Clinton, Robby Mook, stelde zondag op gezag van experts dat de e-mails naar buiten waren gebracht 'door Russen met het doel Donald Trump te helpen.' Daar zouden meerdere aanwijzingen voor zijn. Het Kremlin ontkent alle betrokkenheid.

Trump vond de aantijgingen dat hij hulp uit Russische hoek krijgt 'belachelijk en vergezocht'. Volgens de vastgoedmiljardair zou de hack net zo goed uit het Chinese kamp kunnen komen, of ergens anders vandaan. Woensdag zei hij wel dat als Rusland of een andere buitenlandse regering achter de hack zou zitten, dit alleen maar aantoont hoe weinig respect buitenlandse mogendheden hebben voor de huidige Amerikaanse regering.

Donald Trump op campagne in Miami Beeld reuters
Donald Trump op campagne in MiamiBeeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden