NIEUWSPresidentsverkiezingen VS

Trump-criticus Justin Amash wil zich in strijd om het Witte Huis mengen

‘Geweldig nieuws voor de Republikeinse partij nu een van de domste en minst betrouwbare mensen in het Congres de partij verlaat’, juichte president Trump vorig jaar in een tweet toen het Congreslid Justin Amash uit de Republikeinse partij stapte. Maar nu kan Amash hem mogelijk in de wielen rijden: hij wil meedoen aan de presidentsverkiezingen.

Justin Amash op de trappen van het Capitool. Het Congreslid uit Michigan stapte vorig jaar uit de Republikeinse partij. Nu overweegt hij mee te doen aan de presidentsverkiezingen in november. Beeld REUTERS
Justin Amash op de trappen van het Capitool. Het Congreslid uit Michigan stapte vorig jaar uit de Republikeinse partij. Nu overweegt hij mee te doen aan de presidentsverkiezingen in november.Beeld REUTERS

Amash had de woede van Trump gewekt doordat hij als enige Republikein in het Huis van Afgevaardigden de impeachmentprocedure tegen Trump steunde. Hij ergerde zich aan de slaafse houding van zijn Republikeinse collega’s tegenover Trump. ‘Deze president zal maar voor korte tijd aan de macht zijn, maar het goedpraten van zijn wangedrag zal jullie reputatie voor altijd bezoedelen’, waarschuwde hij zijn Republikeinse collega’s in het Congres.

De nu 40-jarige Amash kwam bijna tien jaar geleden in het Congres terecht als een van de vertegenwoordigers van de Tea Party, de ultraconservatieve stroming binnen de Republikeinse partij. Maar sinds de verkiezing van Trump kreeg hij steeds meer moeite met de nationalistische koers waarvoor de Republikeinen kozen in het kielzog van Trump.

Amash overweegt zich nu als kandidaat voor de Libertarische partij in de strijd om het Witte Huis te werpen. Daarvoor moet hij nog de steun van de partij krijgen, maar verscheidene kopstukken van de Libertariërs reageerden enthousiast: Amash heeft door zijn ruzie met Trump veel meer bekendheid dan andere kandidaten voor de nominatie.

‘De Amerikanen zitten te wachten op een president die het respect voor onze Grondwet zal herstellen en de mensen weer bijeenbrengt’, zei Amash, de zoon van een Libanees-Palestijnse immigrant, dinsdag in een tweet. Als Amash inderdaad aan de verkiezingen meedoet, kan dat gevaarlijk zijn voor president Trump. Hij kan dan stemmen wegtrekken van traditionele Republikeinen die vinden dat de partij onder Trump te ver is afgedreven van haar oorspronkelijke boodschap: fiscale discipline en vrije handel.

Cruciale stemmen afgesnoept

Zeker nu hij in de opiniepeilingen achterloopt op zijn Democratische rivaal Joe Biden, kan Trump concurrentie op de rechterflank niet gebruiken. De Libertariërs hopen dat zij met Amash de stemmen van de ‘Never Trumpers’ zullen binnenhalen, maar dat kan ook nadelig zijn voor Biden. De kans was dat een deel van de Trump-haters binnen de Republikeinse partij in november op hem zouden gaan stemmen, maar met Amash krijgen zij een alternatief waarmee zij zich meer verwant voelen.

Ook bij de verkiezingen in 2016 had Hillary Clinton last van Gary Johnson, destijds de kandidaat van de Libertarische partij, doordat hij in sommige staten cruciale stemmen van haar afsnoepte. Bij de verkiezingen van 2000 kwam de Republikein George Bush met de hakken over de sloot in het Witte Huis terecht doordat de groene kandidaat Ralph Nader de Democraat Al Gore in de wielen reed met zijn campagne.

Uit vrees voor een herhaling van dat scenario riep Brendan Boyle, een Democratische politicus uit Pennsylvanië, Amash op zich niet kandidaat te stellen. ‘Ik heb bewondering voor de moed waarmee u zich heeft verzet tegen Donald Trump. Maar uw kandidatuur voor het presidentschap vergroot alleen maar de kans dat hij zal worden herkozen. Dat zou een catastrofale uitkomst zijn’, waarschuwde Boyle.

Lees hier een profiel van Amash dat correspondent Michael Persson vorig jaar schreef.

Joe Biden is officieel de kandidaat van de Democraten, nadat Bernie Sanders de handdoek in de ring gooide. Wie wil weten wie hij is, gaat het best naar de stadjes Scranton en Wilmington.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden