Trump creëert momentum voor China met afwijzen TPP

Met zijn afwijzing van het handelsakkoord met Aziatische landen, creëert Trump momentum voor China.

Donald Trump bij de Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey op 20 november 2016.Beeld afp

In een YouTubevideo heeft Donald Trump het signaal afgegeven dat het verschil tussen de kandidaat en de president Trump niet zo groot zal zijn als nogal wat commentatoren na zijn overwinning hadden gehoopt. Zoals beloofd tijdens zijn campagne gaf hij de doodsteek aan het vooral met Azië gesloten handelsakkoord TPP. Dat zou 'potentieel een ramp' zijn, omdat er Amerikaanse banen verloren door gaan. Zijn eerste daad als president wordt het terugtrekken uit een reeds gesloten overeenkomst - een unicum in de naoorlogse handelsgeschiedenis van de VS.

Over de economische voor- en nadelen van TPP valt te twisten. De hogere standaarden op milieugebied en werknemersrechten die de VS aan de elf andere ondertekenaars oplegden, waren een knap staaltje onderhandelingskunst. Die normen verhoogden de kosten voor producenten elders, die in ruil gemakkelijker toegang tot de Amerikaanse markt kregen. Of dat zo slecht voor de VS is als Trump beweert, staat te bezien. De VS lopen nu gemakkelijker de toegang tot andere markten mis, wat ook banen kost.

Belangrijker is dat door Trumps besluit een machtsvacuüm ontstaat, waar China al afgelopen weekeinde indook. President Xi stelde dat China 'de deur wil openzetten', anders dan de VS, en prees twee andere handelsakkoorden, FTAAP en RCEP, aan. Diverse landen spraken hun interesse uit, wanneer de VS zouden afhaken. Dat is nu gebeurd. Zo kan China zich een wereldleider tonen.

Dat beeld is ook ontstaan op klimaatvlak, waar scepticus Trump onder het Akkoord van Parijs uit wil. Die opstelling is voor Peking een kans om de VS ten overstaan van de internationale gemeenschap onder druk te zetten. Op hoge toon eist Xi dat de VS zich aan de gemaakte afspraken houden - de wereldgemeenschap geeft hem gelijk.

Hopelijk gaat Trump niet door met het aanjagen van dit Chinese momentum - een Pax Americana, met alle kritiek die daarop mogelijk is, blijft te verkiezen boven een Pax Sinica. Trump zou die laatste verder in de hand werken door ook op veiligheidsgebied terugtrekkende stappen te zetten in Azië en Europa. Te hopen valt dat hij op dat vlak wel in de voetsporen van zijn voorganger treedt. Doet hij dat niet dan neemt de mondiale instabiliteit gevaarlijk toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden