Trump: Clinton heeft popular vote gewonnen door 'ernstige kiesfraude'

Niet Hillary Clinton maar Donald Trump heeft de meeste stemmen gekregen tijdens de presidentsverkiezingen van 8 november. Dat beweert althans de nieuwe president op Twitter. Hij spreekt van 'ernstige kiesfraude' in de staten Virginia, New Hampshire en Californië. Bewijs voor zijn claim levert hij niet.

Trump spreekt voor aanhangers in Raleigh, een dag voor de presidentsverkiezingen.Beeld ap

Volgens Trump heeft hij de popular vote gewonnen 'als je de miljoenen stemmen aftrekt van mensen die illegaal hebben gestemd'. 'Waarom berichten de media hier niet over?', vraagt hij zich op Twitter af. 'Serieuze partijdigheid - serieus probleem!'

The Washington Post spreekt van 'een valse bewering zonder gedocumenteerd bewijs.' Volgens de krant is de claim van Trump gebaseerd op samenzweringstheorieën.

Clinton heeft tijdens de verkiezingen ruim twee miljoen stemmen meer gekregen dan Trump. De Amerikaanse president wordt echter niet rechtstreeks gekozen, maar door een kiescollege waarin de staten stemmen krijgen toegewezen op grond van hun bevolkingsaantal. In de meeste staten krijgt de kandidaat die de meeste stemmen heeft behaald, alle kiesmannen van die staat toegewezen. In het kiescollege kreeg Trump 306 kiesmannen achter zich, Clinton 232.

Verzoek om hertelling

De beschuldiging van Trump volgt op een verzoek van de leider van de Groene Partij, Jill Stein, om de uitgebrachte stemmen in de staten Wisconsin, Pennsylvania en Michigan opnieuw te tellen. In deze drie staten won Trump met nipte meerderheid.

Het campagneteam van Hillary Clinton liet afgelopen weekend weten dat het overweegt zich aan te sluiten bij de oproep van Stein. Experts achten de kans klein dat de stembusuitslag alsnog verandert.

Stein zegt geen bewijs te hebben van fraude, maar het systeem van stemcomputers is volgens haar erg fraudegevoelig. Veel Amerikanen vrezen dat computers zijn gehackt, waardoor de uitslag is gemanipuleerd.

Trump noemde het verzoek van Stein 'zwendel' en een manier om 'haar koffers te vullen met geld dat ze voor het grootste deel nooit zal uitgeven aan die belachelijke hertelling'.

Hij doelde op de crowdfundingsactie die Stein heeft opgezet om aan de griffiekosten voor een hertelling te kunnen voldoen. Binnen een paar dagen haalde ze meer dan 4,5 miljoen euro op, genoeg geld om in drie staten een hertelling te kunnen bewerkstelligen. De hertelling in Wisconsin zal deze week nog plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden