Trump claimt zonder bewijs dat Clinton meer stemmen kreeg door 'illegalen'

De bijna drie miljoen stemmen die Hillary Clinton meer kreeg op 8 november, zitten Donald Trump nog steeds enorm dwars. Op zijn eerste werkdag gaf de Republikein 'illegalen' de schuld dat hij de popular vote verloor. Het is de zoveelste opmerking die Trump maakt over het flinke stemmenverschil, ook al werd hij president door met overmacht het Electoral College te winnen.

President Donald Trump maandag bij het onderhoud met Congres-leiders. Beeld AFP

Trump deed zijn uitlating tijdens zijn eerste gesprek maandag met Republikeinse en Democratische leiders in het Congres, hoewel er geen enkel bewijs is dat illegalen massaal op Clinton stemden.

Sommige Democraten vinden dat Trump geen mandaat heeft voor de ingrijpende maatregelen die hij wil doorvoeren, zoals het intrekken van Obamacare, omdat hij veel minder stemmen kreeg dan Clinton. 'Hij zei dat 3,5 miljoen illegalen hebben gestemd, waardoor hij de popular vote verloor', aldus een medewerker van een Democratisch Congreslid tegen het parlementaire blad The Hill.

De opmerking lijkt op een tweet die Trump drie weken na de verkiezingen schreef. 'Behalve dat ik in het Electoral College met grote overmacht won, wist ik ook de meeste stemmen te winnen als je de miljoenen aftrekt die illegaal hebben gestemd.' Trump claimde later ook dat er kiesfraude was geweest in drie staten: Californië, New Hampshire en Virginia. 'Waarom berichten de media hier niet over?', vroeg hij zich toen af in een tweet. 'Ze zijn vooringenomen. Dit is een groot probleem.'

Dankzij haar overwinning in vooral Californië, slaagde Clinton op 8 november erin Trump te verslaan in de popular vote. Nog nooit eerder verloor een presidentskandidaat het Witte Huis met zo'n groot stemmenverschil. Clinton kreeg 65.844.954 stemmen en Trump 62.979.879. In percentages komt het verschil, 2,1 procent, overeen met veel opiniepeilingen vlak voor de verkiezingen.

Trump in gesprek met senator Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat, en de Republikeinse meerderheidsleider Mitch McConnell. Beeld Getty

Schepte op

Clinton won 48,2 procent van de stemmen tegen Trump 46,1 procent. In het Electoral College stelde de miljardair echter het presidentschap veilig door 304 van de 538 kiesmannen te winnen. Clinton bleef steken op 227.

Volgens Congresleden die bij het gesprek maandag waren, schepte Trump op over zijn verkiezingszege. Ook sprak hij opnieuw over de massa mensen die vrijdag aanwezig was bij zijn inauguratie. Trump deed zijn opmerking tegenover Republikeinse en Democratische toppers zoals Paul Ryan, Mitch McConnell, Nancy Pelosi en Chuck Schumer.

De uitlating laat zien, op de derde dag van zijn presidentschap, dat de miljardair de verkiezingen nog steeds niet achter zich kan laten. Parlementariërs zoals senator Nancy Pelosi, een bondgenoot van Clinton, wilden na afloop geen woord vuil maken aan Trumps opmerking. Maar in de media kreeg de president een lading kritiek over zich heen. The New York Times betichtte hem zelfs ervan leugens te verspreiden. 'Trump is gefixeerd op de gedachte dat zijn verkiezing niet wordt gezien als legitiem', twitterde New York Times-journalist Maggie Haberman. 'Het aantal mensen bij de inauguratie, nu de mythe van de popular vote.'

Fel en competitief

De woordvoerder van president Trump loopt al een tijd mee bij de Republikeinse partij en geldt als fel en competitief. Lees dit profiel van Sean Spicer, de man die Trump loyaal bleef tijdens moeilijke momenten in de voorverkiezingen.

Bizarre claim

Verkiezingsfunctionarissen in diverse staten en verkiezingsexperts hebben de afgelopen maanden ontkend dat er sprake was van stemfraude, onder andere door illegalen die erin slaagden om te stemmen. Als Trumps bewering klopt, zou eenderde van de naar schatting elf miljoen illegalen in de VS hebben gestemd.

'Het is bizar om te claimen dat Clinton miljoenen illegale kiezers achter zich kreeg, maar dat ze hen niet wist te gebruiken om het Electoral College te winnen', aldus Seth Masket, politiek wetenschapper aan de Universiteit van Denver, in november tegen Politifact. Deze organisatie, die beweringen van politici natrekt, oordeelde toen dat Trumps bewering een leugen was.

Trumps woordvoerder Sean Spicer werd in het weekeinde ook beschuldigd van het verspreiden van leugens. Hij beweerde dat er meer mensen aanwezig waren bij Trumps beëdiging dan bij voorgaande inauguraties. Deze opmerking en Spicers aanval op sommige media, die berichtten dat er veel minder publiek was in Washington dan tijdens de beëdiging van Obama in 2009, leverde de Witte Huis-woordvoerder veel kritiek op. 'Er is geen enkel bewijs dat Trumps inauguratie de meest bekeken was', oordeelde The Washington Post maandag. 'Punt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.