Trump: 'Brute dictator Castro laat erfenis van diefstal, armoede en vuurpelotons na'

President-elect Donald Trump heeft gereageerd op het overlijden van Fidel Castro en nam daarbij geen blad voor de mond. Hij noemde de voormalige Cubaanse leider in een verklaring 'een brute dictator die zijn eigen volk bijna zes decennia onderdrukt heeft'.

null Beeld epa
Beeld epa

Volgens Trump laat Castro een erfenis na van 'vuurpelotons, diefstal, onvoorstelbaar leed, armoede en schending van fundamentele mensenrechten.'

De toekomstige Amerikaanse president sprak ook hoop uit voor de toekomst. Hoewel Cuba een 'totalitair eiland' blijft, hoopt hij dat de dood van Castro betekent dat het land 'de verschrikkingen die het te lang heeft moeten doorstaan' achter zich laat en zich beweegt 'richting een toekomst waarin het geweldige Cubaanse volk eindelijk kan leven in de vrijheid die het verdient'.

Trumps vicepresident Mike Pence heeft op Twitter gereageerd op de dood van Castro: 'De tiran Castro is dood. Er gloort nieuwe hoop. We staan samen met de onderdrukte Cubanen voor een vrij en democratisch Cuba.'

President Obama drukte zich in mildere bewoordingen uit. In een verklaring zei hij een vriendschappelijke had uit te reiken naar het Cubaanse volk. Volgens Obama werd de relatie tussen de twee landen bijna zestig jaar gemarkeerd door 'strijd en diepgaande politieke meningsverschillen' en heeft hij hard gewerkt 'om het verleden achter ons te laten.'

'De komende dagen zullen Cubanen het verleden herinneren en naar de toekomst kijken. Als ze dat doen, moet het Cubaanse volk weten dat ze aan Amerika een vriend en partner hebben.'

Communistische staat

De dood van Fidel Castro werd zaterdagochtend bekendgemaakt door zijn broer en opvolger Raúl. 'El comandante', zoals hij genoemd werd, is 90 jaar geworden. Hij wordt zaterdag nog gecremeerd. Zijn begrafenis is op 4 december.

Castro was minister-president van Cuba van 1959 tot 1976 en aansluitend president tot 2008. Onder zijn leiding werd Cuba omgevormd tot communistische staat. Castro kwakkelde al jaren met zijn gezondheid. Desondanks verscheen hij afgelopen zomer op het feest ter ere van zijn negentigste verjaardag.

Castro verwierf na de communistische revolutie van 1959 de controle over Cuba, en regeerde tot 2006. Dat deed hij met de ijzeren vuist, en hij werd ervan beschuldigd bij zijn hervormingsproces massaal de mensenrechten geschonden te hebben. In 2006 deed Castro afstand van de macht, en in 2008 volgde zijn broer Raúl hem op. Die laatste werkte vanaf eind 2014 aan een verbetering van de relaties met VS.

Zie ook:

Schrijver Harry Mulisch, schaker Hein Donner, componist Peter Schat: een bonte stoet linkse intellectuelen was in de jaren zestig te gast van de Cubaanse Revolutie. (+)

Fidel Castro was een meesterlijk overtuiger en icoon voor de socialisten. Lees hier zijn postuum.

Een fotoreeks van 'el commandante': Fidel Castro in beeld.

Condoleances

Nederland heeft Cuba gecondoleerd met het heengaan van Castro, zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders op Radio 1. Het medeleven is overgebracht aan president Raúl Castro. Koenders noemde de dood van Castro 'toch een schok'. 'Hij was een leider van historische proporties, in de eerste plaats voor de Cubanen zelf.'

Castro heeft veel mensen hoop gegeven en ook zorg en onderwijs. Maar de mensenrechtensituatie in het land was volgens Koenders 'heel moeizaam'. 'Dat is die donkere kant', aldus Koenders. Volgens de minister zal Nederland zeker vertegenwoordigd zijn bij de herdenkingsplechtigheid die nog in Cuba zal plaatshebben.

Ook premier Mark Rutte heeft zaterdag gereageerd op het overlijden van de voormalige Cubaanse dictator. Hij noemde Castro 'een van de markantste gezichten van de twintigste eeuw'. 'Fidel Castro schreef wereldgeschiedenis. Hij omspant in persoon een periode van de Cubacrisis tot de historische handdruk tussen zijn broer en president Obama. Onder zijn bewind vonden ook ernstige mensenrechtenschendingen plaats', zei Rutte.

Fidel Castro Beeld epa
Fidel CastroBeeld epa

Poetin: 'Castro was oprechte vriend'

'Fidel Castro wordt terecht gezien als symbool van een tijdperk in de wereldgeschiedenis', schrijft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag in een telegram waarin hij zijn medeleven betuigt. 'Het vrije en onafhankelijke Cuba dat hij opbouwde, werd een invloedrijk lid van de internationale gemeenschap en een inspirerend voorbeeld voor veel landen en volkeren', aldus de Russische leider. 'Castro was een oprechte vriend op wie Rusland kon bouwen. Hij heeft geweldig bijgedragen aan de ontwikkeling van Russisch-Cubaanse betrekkingen en strategische samenwerking op alle gebieden.'

Een van de eerste officiële condoleances kwam van de Indiase president Pranab Mukherjee. Op Twitter schreef hij: 'Welgemeende condoleances na het trieste overlijden van Cuba's revolutionaire leider, voormalig president en vriend van India, Fidel Castro'.

null Beeld afp
Beeld afp

President Rafael Corra van van Ecuador noemde Castro op Twitter 'een groot man' en sloot zijn tweet af met 'Leve Cuba! Leve Latijns-Amerika!' Ook president Salvador Sánchez deelde zijn gevoelens van rouw over de dood van Castro, die 'zal voortleven in de harten van de solidaire volken die strijden voor gerechtigheid, waardigheid en broederschap'.

'Fidel Castro was een vriend van Mexico, voorvechter van een wederzijdse relatie gebaseerd op respect, dialoog en solidariteit', twitterde de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Zijn collega uit Venezuela, Nicolás Maduro, meldde dat hij Raúl Castro heeft gebeld om zijn solidariteit en liefde te betuigen aan het Cubaanse volk.

Ook Paus Franciscus is bedroefd om het overlijden van Castro en bidt voor diens zielenrust. In een boodschap in het Spaans heeft hij zijn medeleven betuigd aan Fidels broer, Raúl. Franciscus sprak de voormalig president vorig jaar, toen hij Cuba bezocht.

De Iraanse ayatolla Khamenei stond stil bij het gesprek dat hij in 1992 met Castro had en zei dat het in Castro's aard lag om mensen te vertrouwen.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden