nieuwshandel

Trump boekt een succesje - herstel handelsrelatie met Mexico

De VS hebben een akkoord met Mexico bereikt over aanpassingen van de Nafta – de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone. ‘Big Deal looking good with Mexico’ – ‘Het ziet er goed uit voor een groot akkoord met Mexico’, twitterde een opgetogen president Trump maandagmiddag.

Trump telefoneert met de Mexicaanse President Enrique Peña Nieto om de handelsovereenkomst aan te kondigen. Beeld EPA
Trump telefoneert met de Mexicaanse President Enrique Peña Nieto om de handelsovereenkomst aan te kondigen.Beeld EPA

Er was vijf weken bijna furieus over onderhandeld. De Dow Jones-index schoot na het bekend worden meteen met 200 punten omhoog. ‘Het is een ongelooflijke overeenkomst en veel eerlijker dan die er was’, zei Trump zonder op details in te gaan.

Eerder dreigde Trump die handelszone, die goed is voor 1 biljoen dollar aan onderlinge handel, nog op te willen blazen. Hij noemde de 24 jaar oude Nafta (North America Free Trade Agreement) veelvuldig ‘de allerslechtste handelsafspraak ooit’. Trump had telkens geroepen dat Nafta de VS honderdduizenden banen kostte, omdat Canada en Mexico veel gemakkelijker goederen en diensten naar de VS konden exporteren dan omgekeerd. Het verdrag moest worden aangepast of hij zou de stekker eruit trekken.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie:

Trump wil het woord Nafta ook niet in de mond nemen. ‘We gaan dit het Amerikaans-Mexicaanse handelsverdrag noemen, zodat Nafta niet meer hoeft te worden genoemd. Nafta heeft een slechte naam omdat het de Amerikaanse belangen heeft geschaad’, aldus Trump.

Maar Mexico wil niets van aparte bilaterale akkoorden weten. Deze week moeten de gesprekken met Canada, de derde partner in Nafta, worden voortgezet. De Mexicaanse president Nieto heeft de Canadese premier Trudeau op de hoogte gehouden. Trump zei dat hij hoopte ook met Canada tot een overeenkomst te komen.

Een van de meest heikele dossiers was de auto-export van Mexico naar de VS. Trump wilde dat een groter deel van de autoproductie in eigen land zou worden gedaan. In de nieuwe afspraak staat dat auto’s waarvan 75 procent van de onderdelen in Noord-Amerika zijn gefabriceerd, zonder heffing tussen de VS en Mexico kunnen worden verhandeld. Tot nu toe was dat 62,5 procent. Ook moet 45 procent van elke auto worden geproduceerd door werknemers die minimaal 16 dollar per uur verdienen. Een andere eis was dat de overeenkomst elke vijf jaar automatisch afloopt, of de partijen moeten willen verlengen. Veel bedrijven zijn hier fel op tegen, omdat het tot een grote mate van onzekerheid leidt.

De onderhandelingen vonden de afgelopen weken plaats in Washington tussen een Amerikaanse delegatie, met speciale handelsgezant Robert Lighthizer en Trumps schoonzoon Jared Kusher, en die van Mexico onder leiding van minister van Economische Zaken Ildefonso Guajardo. Trump prees de Mexicaanse overgangsregering, omdat zowel de oude president Nieto als de nieuw gekozen maar nog niet geïnstalleerde regering van toekomstig president Lopez Obrador achter de deal staat.

Insiders zeggen dat er zeker nog een week van onderhandelingen nodig is om ook met Canada tot een akkoord te komen. Maar de Canadezen zeggen geen haast te zullen maken. De relatie tussen Trump en de Canadese premier Justin Trudeau is op dit moment slecht.

Trump kan een succesje wel gebruiken. De VS zijn in een complete handelsoorlog verzeild geraakt met China waarin importheffingen en tegenheffingen elkaar blijven volgen. Ook met Europa is er nog een groot handelsconflict. Met het oog op tussentijdse verkiezingen in het najaar komt dit Trump slecht uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden