Trump blokkeert vrijgave Democratische memo wegens 'gevoelige passages'

De Amerikaanse president Donald Trump kan vanwege een aantal 'vertrouwelijke en in het bijzonder gevoelige passages' een Democratische memo niet openbaar maken. De inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden besloot eerder unaniem om het document vrij te geven, maar daar steekt Trump nu een stokje voor.

Donald Trump. Beeld epa

Dat heeft het Witte Huis via de advocaat van Trump laten weten aan de inlichtingencommissie. Het 'tegenmemo' is een reactie op een vier pagina's tellend document van de Republikeinen dat eerder door Trump wel is vrijgegeven. Daarin worden de federale recherche FBI en het ministerie van Justitie er onder andere van beschuldigd een rechter te hebben misleid om toestemming te krijgen voor het bespioneren van een campagnemedewerker van president Donald Trump. De Democraten vinden die voorstelling onjuist en onvolledig. Met het vrijgeven van het nieuwe document willen ze de claims weerleggen.

Het Rusland-onderzoek, geleid door speciaal aanklager Robert Mueller, richt zich op mogelijke afspraken tussen het campagneteam van Trump en Moskou tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Doel zou geweest zijn om het verkiezingsresultaat te beïnvloeden. Ook wordt onderzocht of Trump geprobeerd heeft om het onderzoek te dwarsbomen.

Hoge ambtenaar Justitie stapt op

Rachel Brand wil na negen maanden in functie opstappen bij het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dat hebben twee personen die op de hoogte zijn van haar plannen vrijdag gezegd tegen The New York Times.

Brand, die een baan krijgt in de private sector bij supermarktgigant Walmart, is op het departement de nummer drie, achter minister Jeff Sessions en diens plaatsvervanger Rod Rosenstein. De laatste ziet toe op het onderzoek van het team van Mueller naar Russische inmenging. President Donald Trump noemde het een heksenjacht en speelde met de gedachte Rosenstein te ontslaan.

De New York Times onthulde vorige maand dat Trump vorig jaar ook heeft getracht Mueller zelf te ontslaan. Zijn advocaat adviseerde hem toen om dat niet te doen. Sessions heeft niets met het onderzoek van doen, hij moest afstand nemen bij zijn aantreden omdat hij zelf contact had gehad met de Russen.

Welke onderzoeken naar Trump lopen er?

Het zijn er vijf, en ze hebben allemaal direct of indirect met Rusland te maken.

Het belangrijkste onderzoek wordt gedaan door speciaal aanklager Robert Mueller, een gerespecteerde oud-FBI-directeur. Hij leidt het onderzoek naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016 en de mogelijke rol die het campagneteam van Trump hierbij heeft gespeeld. Mueller nam het onderzoek over van de FBI nadat Trump daar de directeur van ontsloeg.

Vijf vragen over de bevoegdheden van een speciaal aanklager

Naar het ontslag van FBI-directeur James Comey loopt ook een onderzoek, dit keer door de toezichthoudende commissie van het Huis van Afgevaardigden. Die commissie wil erachter komen of Trump druk heeft uitgeoefend op Comey om het FBI-onderzoek naar de Russische invloeden (dat nu dus door de onafhankelijke Mueller wordt geleid) stop te zetten.

Reconstructie: hoe Trumps frustratie over het Rusland-onderzoek leidde tot Comey's haastige ontslag

De rechterlijke commissie van de Senaat doet ook nog onderzoek naar Trump's verhoudingen met Comey en het ontslag van Michael Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van de president.

Welke valkuilen liggen er op de loer voor Michael Flynn?

Daarnaast zijn er nog de inlichtingencommissies van het Huis van Afgevaardigden en van de Senaat. Die doen ook allebei onderzoek naar de banden tussen de Trumpcampagne en Rusland. De commissie van het Huis focust daarbij op de onthullingen rond Michael Flynn, terwijl de commissie van de Senaat zich breder bezighoudt met Russische inmenging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden