Trump blijft strijden tegen Democraten, pers en de werkelijkheid

Wanneer houdt voor Donald Trump de verkiezingscampagne op?, vroegen veel Amerikanen zich af toen hij na zijn verkiezingszege doorging met zijn aanvallen op zijn Democratische rivalen. Twee dagen nadat Trump zijn intrek had genomen in het Witte Huis is het wel duidelijk: zijn presidentschap gaat een permanente verkiezingscampagne worden, een strijd op leven en dood met de Democraten, de pers en, als het nodig is, de werkelijkheid.

Al meteen na zijn installatie als president ondertekende Trump vrijdag een decreet waarmee hij het belangrijkste erfstuk van zijn voorganger onderuit hoopt te halen: Obamacare. Maar het opvallendste was het offensief dat het Witte Huis, nu in handen van het Trump-team, ontketende tegen de pers.

Het eerste salvo loste Trump tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de CIA, die hij kort geleden nog beschuldigde van nazi-praktijken omdat de dienst dubieuze beschuldigingen tegen hem zou hebben laten uitlekken. Trump verzekerde het personeel dat hij vierkant achter de CIA staat. Alle berichten over spanningen tussen hem en de CIA deed hij af als een verzinsel van de pers: 'Ik heb een doorlopende oorlog met de pers. Journalisten behoren tot de oneerlijkste mensen op aarde.'

Trump beschuldigde de media er ook van dat zij opzettelijk een veel te lage schatting gaven van de opkomst bij zijn inauguratie. In plaats van een kwart miljoen mensen zouden volgens Trump zeker een miljoen of zelfs anderhalf miljoen mensen zijn beëdiging hebben bijgewoond. 'Het was een leugen. We hebben ze betrapt en ik denk dat ze daarvoor een hoge prijs gaan betalen', voegde hij er dreigend aan toe.

Nederlanders tegen Trump: 'Na Amerika zijn wij aan de beurt, met Wilders'

Overal ter wereld werden zaterdag 'vrouwenmarsen' gehouden voor gelijke rechten, ook in Nederland. De demonstranten keren zich tegen de harde taal van de nieuwe Amerikaanse president Trump. Hij liet zich denigrerend uit over vrouwen ('Grab them by the pussy') en minderheden.

Het bezoek was bedoeld om de plooien in Trumps relatie met de CIA glad te strijken, maar het is zeer de vraag of de kersverse president daarin is geslaagd. Voormalig CIA-chef John Brennan noemde het 'stuitend' dat Trump zijn optreden voor het CIA-personeel had gebruikt voor een 'vertoon van zelfverheerlijking'.

Op zijn eerste persbriefing in het Witte Huis zette Sean Spicer, Trumps woordvoerder, het offensief tegen de pers op volle kracht voort. Volgens hem hadden de media opzettelijk misleidende foto's gebruikt om de 'enorme' schare Trump-aanhangers op de National Mall er zo klein mogelijk uit te laten zien. De zaak zat het Trump-team kennelijk zo dwars dat het Twitteraccount van de National Park Service op last van het Witte Huis tijdelijk werd gesloten, nadat de dienst in een retweet foto's had laten zien waaruit duidelijk bleek dat er bij de inauguratie van president Obama in 2009 veel meer mensen waren komen opdagen dan bij Trumps inhuldiging.

'Deze pogingen het enthousiasme tijdens de inauguratie te bagatelliseren zijn schandelijk en verwerpelijk', hield Spicer de Witte-Huiscorrespondenten voor. 'Dit was de grootste menigte die ooit een inauguratie heeft bijgewoond, punt uit!'

Die opmerking lokte een stroom van spottende tweets uit waarin het optreden van Spicer werd vergeleken met de gebruikelijke persconferenties in Noord-Korea. Wat de pers vooral zorgen baart zijn de dreigementen. Spicer liet weten dat het Witte Huis de media 'verantwoordelijk zal houden' voor wat ze berichten. Ook Trump-adviseur Kellyanne Conway zinspeelde op maatregelen: 'We zullen onze relaties met de pers moeten heroverwegen.'

Sean Spices, Trumps persvoorlichter: 'Dit was de grootste menigte die ooit een inauguratie heeft bijgewoond, punt uit!'Beeld anp

Geen vragen van de pers

De eerste verandering was meteen al te zien. Anders dan gebruikelijk kreeg de pers geen gelegenheid om vragen te stellen tijdens de Witte-Huisbriefing. De Amerikaanse media vrezen dat Trump verder zal gaan: er is sprake van dat hij om de macht van de traditionele media te breken de journalisten uit het perszaaltje in het Witte Huis wil verdrijven. In plaats daarvan zouden ze in een grotere zaal moeten worden ondergebracht waar alt-rightmedia, zoals Breitbart News, veel meer de toon kunnen dicteren.

Dat zou passen in de strategie van Steve Bannon, de ultrarechtse vroegere chef van Breitbart, die nu een van Trumps voornaamste adviseurs is in het Witte Huis. Met het marginaliseren van de 'mainstreammedia' wil hij de weg effenen voor de voortzetting van de Trump-revolutie.

Steve Bannon, de ultrarechtse vroegere chef van Breitbart, die nu een van Trumps voornaamste adviseurs is in het Witte Huis.Beeld anp

Herroeping van Obamacare

Die begon vrijdag meteen al met het ondertekenen door Trump van een decreet waarin hij overheidsinstanties aangemoedigde binnen de grenzen van de wet te beginnen met het onttakelen van de zorgwet waarmee president Obama ruim twintig miljoen Amerikanen aan een ziektekostenverzekering heeft geholpen.

Met het decreet hoopt Trump een moeizame procedure in het Congres te kunnen omzeilen om Obamacare, officieel de Affordable Care Act, te herroepen. Ook president Obama heeft van zijn uitvoerende macht gebruikgemaakt om delen van de wet tegen de zin van de Republikeinse meerderheid in het Congres door te zetten. Juist die onderdelen van het stelsel zijn nu kwetsbaar voor het mes van Trump.

Het ontmantelen van het zorgstelsel was een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Trump, maar de operatie brengt ook risico's met zich mee voor hem, omdat de Republikeinen nog steeds geen alternatief voor Obamacare hebben.

Trumps revolutie heeft meteen ook een tegenkracht uitgelokt, zoals zaterdag bleek, toen misschien wel twee miljoen mensen in Washington, New York en tal van andere Amerikaanse steden de straat op gingen om tegen zijn beleidsvoornemens te protesteren. In Republikeinse kringen werd meewarig gedaan over de 'mannen met roze mutsjes' die in de mars meeliepen, maar toch zou de beweging weleens een gevaar voor de Republikeinse meerderheid in het Congres kunnen vormen. De Democraten hopen dat de demonstraties het begin zullen worden van een Democratische versie van de Tea Party-beweging, de motor van de rechtse revolutie in de Republikeinse partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden