NieuwsVerenigde Staten

Trump blijft malariamedicijn aanprijzen als geheim wapen in de strijd tegen corona

De Amerikaanse president Trump blijft ondanks kritiek het malariamedicijn chloroquine aanprijzen als middel in de strijd tegen het coronavirus. ‘Een prachtig eerste resultaat’, twitterde Trump dinsdag triomfantelijk na gelezen te hebben dat een patiënt in Florida was hersteld na gebruik van het middel. 

President Trump en vicepresident Pence tijdens een briefing over de coronacrisis.Beeld REUTERS

Het is de zoveelste keer in een week dat de president het malariamedicijn noemt als een potentieel wapen tegen het coronavirus. Hoewel wetenschappelijk onderzoek allerminst heeft aangetoond dat chloroquine en het verwante middel hydroxychloroquine op grote schaal effectief zijn tegen het coronavirus, blijft Trump de mening verkondigen dat het massaal ingezet moet worden om besmette Amerikanen te helpen.

Trump deed wetenschappers wereldwijd de wenkbrauwen fronzen toen hij zaterdag gezondheidsautoriteit FDA opriep snel te handelen. Hij had ook goede verhalen gehoord over azithromycine, een antibioticum. Chloroquine is een van de medicijnen die wetenschappers nu onderzoeken als antiviraal middel. Onderzoek op kleine schaal bij coronapatiënten wees uit dat het enig effect heeft. Maar het medicijn kan ernstige bijwerkingen hebben.

De president vindt echter dat beide middelen ‘onmiddellijk’ ingezet moeten worden. Eerder had Tesla-miljardair Elon Musk gezegd dat het ‘misschien het proberen waard was’.  ‘Hydroxychloroquine en azithromycine hebben, als ze samen gebruikt worden, de kans uit te groeien tot een van de grootste doorbraken in de geschiedenis van de geneeskunde’, twitterde Trump. Hij verwees naar een wetenschappelijke publicatie over de combinatie van beide medicijnen. ‘Mensen sterven, handel snel’, aldus Trump richting FDA.

Trump gecorrigeerd

Een dag later zag Trumps belangrijkste adviseur in de coronacrisis, Anthony Fauci, zich gedwongen om de president te corrigeren. ‘Ik ben het ermee eens dat er enig anekdotisch bewijs is dat ze mogelijk werken’, aldus Fauci, die wordt beschouwd als een van Amerika’s top-experts op het gebied van infectieziekten. ‘Maar het is mijn werk vanuit een wetenschappelijk perspectief te bewijzen dat ze ook echt werkzaam zijn.’

Fauci ontbrak maandag, voor het eerst in dagen, op de dagelijkse briefing van Trump over de coronacrisis. Dit voedde de geruchten in Washington dat de president niet gelukkig was met zijn uitspraken. Uren voor de briefing probeerde Trump zijn gelijk te halen door te verwijzen naar het herstel van de coronapatiënt in Florida. 

Deze Rio Giardinieri (52), een keukenhandelaar, belandde doodziek op de ic met vreselijke rugpijn, hoofdpijn en hoesten. Hij gaf artsen toestemming chloroquine te gebruiken. Uren later had hij naar eigen zeggen geen koorts en pijn meer. Hoewel de artsen niet geloven dat dit te danken was aan het malariamedicijn, weet de zakenman het zeker:  ‘Het medicijn redde mijn leven.’

Valse hoop

Critici van Trump zeggen dat de president, onder andere door te verwijzen naar dit soort gevallen, de bevolking valse hoop geeft. Ze wezen maandag op het tragische geval van een man in Arizona die, samen met zijn vrouw, chloroquinefosfaat innam. Het ging hier niet om het malariamedicijn maar om een middel dat gebruikt wordt om onder meer bassins voor vissen schoon te maken. Het echtpaar was niet besmet. Ze namen het middel in om te voorkomen dat ze het virus zouden oplopen. 

De man overleed korte tijd later. Zijn vrouw kwam op het idee nadat ze een briefing van Trump had gezien en hem lovend had horen praten over chloroquine. Ziekenhuisketen Banner Health, dat het tweetal behandelde, waarschuwde de Amerikanen voorzichtig te zijn. ‘Wij begrijpen dat mensen proberen nieuwe manieren proberen te vinden om dit virus te behandelen’, aldus medisch directeur Daniel Brooks. ‘Maar zelfmedicatie is niet de weg.’

Een enthousiaste Trump wees zijn bijna 75 miljoen Twitter-volgers erop dat de staat New York dinsdag begint met de allereerste experimenten met onder andere Hydroxychloroquine en Azithromycin. Gouverneur Mario Cuomo, een Democratische tegenstander van Trump, is opvallend genoeg ook hoopvol. ‘De president is optimistisch over deze medicijnen en we zijn allemaal optimistisch dat het mogelijk kan werken’, aldus Cuomo.

Personeel van het Brooklyn Hospital in New York bij een tent waarin personen worden onderzocht of ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden