Trump blijft Democraten paaien met deal over immigratie, aanhang woest

Hij predikt nu 'bipartisanship', samenwerken met oppositie

Donald Trump blijft de Democraten paaien, in de hoop op meer succes in zijn eerste jaar. Tot grote schrik van zijn eigen Republikeinen, heeft de president zich bereid getoond een deal te sluiten met Democratische leiders over immigratie en beveiliging van de grens met Mexico. Het is de tweede keer in korte tijd dat Trump de Republikeinse top buitenspel zet en samenwerking met de Democraten predikt om zijn plannen uitgevoerd te krijgen.

President Trump ontvangt Congresleden van beide partijen. Beeld EPA

Donald J. Trump die zich van zijn pragmatische kant laat zien en niet vies is van compromissen, het is een gewaarwording voor beide partijen.

'Amnestie Don', zo haalde de ultrarechtse nieuwssite Breitbart van Trumps ontslagen adviseur Steve Bannon uit naar de president die op het punt staat zijn harde standpunten over illegalen te verzachten. 'Trumps verkiezingscoalitie is opgeblazen, vernietigd, gedesillusioneerd en niet meer te herstellen als dit akkoord tot stand komt', waarschuwde het Congreslid Steve King, een Trump-aanhanger van het eerste uur.

King is slechts een van de vele Republikeinen die verbijsterd zijn over de deals die de president nu in rap tempo zou willen sluiten met de Democratische 'vijand'. 'Hij is gefrustreerd dat een Republikeinse meerderheid niet heeft bereikt wat hij voor ogen heeft', aldus senator John McCain. 'Dus brengt hij zijn tijd door met, zoals hij ze noemt, Chuck en Nancy', doelend op de Democratische leiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi die met Trump spraken.

De bereidheid van Trump, die de Democraten de laatste tijd opvallend minder vaak aanvalt, tot alweer een akkoord bleek woensdag aan het einde van een diner in het Witte Huis met Pelosi en Schumer. Tot afgrijzen van de Republikeinen, maakte het tweetal bekend dat met Trump was overeengekomen om te werken aan een deal over jonge illegalen. De president maakte vorige week met één pennestreek een einde aan een Obama-maatregel die zo'n 800 duizend jonge illegalen behoedde voor uitzetting.

De bedoeling van Trump was dat de Republikeinen binnen een halfjaar met een wet zouden komen om een aanvaardbare oplossing te vinden voor deze groep, die als kind illegaal door hun ouders de VS waren binnengebracht. Maar omdat een deel van de Republikeinen niets wil weten van 'amnestie', is het twijfelachtig of zo'n wet er wel op tijd komt. Lukt dit inderdaad niet, dan dreigen over een paar maanden de eerste uitzettingen. Dat is geen prettig vooruitzicht voor de president.

De Democratische minderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, praat donderdag op Capitol Hill over de mogelijke deal met Trump op het gebied van immigratie. Beeld EPA

Eieren voor zijn geld

Trump lijkt nu eieren voor zijn geld te kiezen. In ruil voor wettelijke bescherming van deze illegalen, stemden Pelosi en Schumer in met Trumps eis voor maatregelen om de grens met Mexico beter te beschermen. Volgens het tweetal zal in een toekomstige deal Trumps omstreden muur niet worden opgenomen. Maar het Witte Huis bestreed dit na afloop. 'De muur uitsluiten is zeker niet overeengekomen', twitterde Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders.

Nadat de rook was opgetrokken, benadrukte de president donderdag in een tweet dat een deal nog lang niet rond was en dat hij 'aanzienlijke' grensmaatregelen wil in ruil voor zijn steun. Maar hij noemde de muur niet.

Het Chinese diner waarop Trump het Democratische koppel trakteerde, komt een week nadat de president op vergelijkbare wijze een deal met hen sloot over verhoging van het schuldenplafond. Ook toen ontving hij Pelosi en Schumer in het Witte Huis. Met dit akkoord voorkwam Trump een Republikeins-Democratisch straatgevecht over de regeringsuitgaven, een strijd die kon uitlopen op het tijdelijk sluiten van de overheid.

En net als nu koos de president ervoor de Republikeinse top te omzeilen en voor het blok te zetten, wijzer geworden door het gebrek aan succes in de afgelopen acht maanden. Nadat die eerste deal goed was ontvangen in de media, belde hij volgens The New York Times Schumer op. 'Dit is geweldig', aldus een blije Trump tegen de senator over de positieve berichtgeving.

'Bipartisanship', samenwerken met de oppositie, staat nu plotseling hoog op Trumps agenda. Na het debacle rond de afschaffing van Obama-care, koerst hij nu duidelijk aan op deelakkoorden met het koppel Pelosi-Schumer om zaken gedaan te krijgen in het politiek vastgelopen Washington. 'Ik kan heel goed deals sluiten', beloofde de Republikein tijdens de verkiezingscampagne menigmaal de kiezers, wijzend op zijn succes als zakenman. Pikant in dit 'charme-offensief' is hoe de president de Congres-leiders van beide partijen behandelt.

President Trump ontving vorige week de Republikeinse en Democratische leiders in het Congres om te bespreken hoe beide partijen kunnen samenwerken. Beeld EPA

Vrijages

Schumer en Pelosi konden tot voor kort wekelijks rekenen op een aanval via Twitter. Trumps favoriete bijnaam voor Schumer was 'Huilende Chuck'. Pelosi noemde hij onder andere 'een leugenaar'. Nu noemt de president ze haast liefkozend 'Chuck en Nancy'. Tegelijk maant hij de Republikeinse leiders, zoals Paul Ryan en Mitch McConnell, voortdurend op strenge wijze om daadkracht te tonen en om zijn plannen gauw door het parlement te loodsen.

'Handel snel Congres!', twitterde Trump woensdag over zijn ambitieuze plan de belastingen te verlagen. Ook ontving hij gematigde parlementariërs van beide partijen in het Witte Huis, voorafgaande aan het diner met Pelosi en Schumer, om hun steun te verwerven voor het belastingplan. 'Willen we écht goede, geschoolde en geslaagde jongelui uitzetten die een baan hebben en dienen in het leger?', twitterde hij donderdag in de richting van partijgenoten in het parlement.

De Republikeinen voelen duidelijk de druk van hun president. Tegelijk vragen ze zich af waar dit allemaal zal eindigen. Hoe ver is Trump bereid te gaan in zijn compromissen? Conservatieven zoals Price vrezen dat de achterban de vrijages met het in rechtse kringen gehate duo Schumer-Pelosi niet zal pikken en zal terugslaan bij de tussentijdse verkiezingen in 2018. 'Misschien steunt hij morgen NAFTA', aldus een medewerker van een Republikeins Congreslid donderdag sarcastisch tegen Politico over het door Trump verfoeide vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada.

Maar de president weet als geen ander dat het doorbreken van het eindeloze gekibbel in Washington hoog op het lijstje staat van miljoenen Amerikanen.

President Trump en first lady Melania bij de herdenking maandag van de aanslagen van 11 september 2001. Trump laat zich steeds meer van zijn pragmatische kant zien. Ook boden de orkanen Harvey en Irma hem de gelegenheid om te laten zien dat hij ook de 'vader des vaderlands' kan zijn. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.