Trump beticht Democraten van 'on-Amerikaans' gedrag omdat ze niet voor hem klapten

President Trump heeft de Democraten van 'on-Amerikaans' gedrag beschuldigd, omdat ze weigerden voor hem te applaudisseren toen hij vorige week de successen van zijn regering opsomde in zijn 'State of the Union'.

President Trump maandag in Ohio. Beeld reuters

'Kunnen we dat verraad noemen? Waarom niet?', zei Trump in een toespraak voor aanhangers in Ohio.

Hij klaagde dat de Democraten zelfs niet klapten als hij het had over de lage werkloosheidscijfers onder Latino's en zwarten. Volgens hem zien de Democraten 'liever dat Trump het slecht doet dan dat het goed gaat met het land.'

Trump kreeg vorige week inderdaad een ijzige ontvangst van de Democraten, toen hij zijn 'troonrede' voor beide kamers van het Congres hield. Maar het is niet ongewoon dat Congresleden van de oppositiepartij zich stil houden, als de president zijn eigen beleid aanprijst. Ook Obama kon maar op weinig applaus van de Republikeinen rekenen.

'Verraad' en 'on-Amerikaans' zijn uiterst beladen termen die meteen herinneringen oproepen aan de jaren vijftig van de vorige eeuw toen de Amerikaanse senator Joe McCarthy jacht maakte op 'communisten' in het overheidsapparaat. Hij had destijds de leiding over de 'Commissie voor on-Amerikaanse activiteiten', die tal van vooraanstaande figuren voor het Congres sleepte.

Inlichtingendiensten

Eerder noemde Trump de traditionele media al eens 'vijanden van het volk', terwijl hij de inlichtingendiensten van 'nazi-praktijken' beschuldigde na het uitlekken van een omstreden rapport over zijn contacten met de Russen.

Trump haalde maandag nog eens uit naar de inmiddels afgetreden chefs van de inlichtingendiensten. In een uitbarsting op Twitter noemde hij hen 'de grootste leugenaars van Washington' samen met het Congreslid Adam Schiff. 'Little Adam', zoals Trump hem noemde, is een vooraanstaand lid van de commissie die onderzoek doet naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 'Adam verlaat besloten hoorzittingen om illegaal geheime informatie te laten uitlekken. Moet worden gestopt!', zei Trump in zijn tweet.

Schiff had vorige week felle kritiek op het openbaar maken van een memo waaruit volgens de Republikeinen zou blijken dat de FBI tegen Trump is. Trump genoot in zijn toespraak nog na van de publicatie van het memo. 'We hadden ze toch flink te pakken of niet soms? We hebben hen op heterdaad betrapt!', zei hij glunderend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.